Toegegeven, met de uitvinding van de selfiestick kunnen we niet meer ontkennen dat er in ons allen wel een klein narcistje schuilt. Wanneer milde zelfverheerlijking overgaat in zelfobsessie spreken we van Narcisme. Nu zal geen enkele narcist toegeven dat hij/zij een narcist is, maar gelukkig kun je ze er best gemakkelijk tussen uitpikken. Als je de kenmerken tenminste herkent.
1. Narcisme en superioriteitsgevoel
Een narcist staat altijd het hoogst in hiërarchie. Ze zijn (in hun eigen ogen) altijd het beste, hebben het meeste, hun manier is altijd de juiste. Ironisch genoeg gaat dit bovenmatige superioriteitsgevoel ook op voor minder plezierige zaken zoals ziekte, verlies en boosheid. Dus dat mannen altijd zo extreem zielig zijn als ze ziek zijn, is eigenlijk een kenmerk van narcisme!
2. Aandacht en erkenning
Een narcist heeft voortdurend aandacht en erkenning nodig. Aandacht en erkenning van een ander. Desondanks is het nooit genoeg. Hoeveel je een narcist ook ophemelt, een diepgeworteld gevoel van onzekerheid weerhoudt hen ervan je echt te geloven.
3. Perfectionisme
Narcisten zijn perfectionisten pur sang. Niet alleen moeten zijzelf perfect zijn, ook alles om hen heen dient dit te zijn. Jij, gebeurtenissen, situaties… Doordat dit natuurlijk in de echte wereld nooit het geval is, is een narcist chronisch ontevreden.
4. Controlefreak
De behoefte aan controle van een narcist gaat ver. Van onvoorspelbaarheid houdt een narcist niet. In zijn hoofd heeft hij immers al helemaal bedacht hoe ‘het verhaal’ loopt en hoe de spelers reageren. Wanneer je iets anders doet, zegt of denkt wordt de narcist boos en onrustig. Een narcist ziet jou ook niet als een echt mens met eigen gedachten en gevoelens, maar slecht als een deelnemer in zijn verhaal.
5. Verantwoordelijkheidsgevoel
Slecht wanneer de situatie volkomen perfect verloopt is de narcist er verantwoordelijk voor. In alle andere gevallen is het de schuld van een ander. Om het perfecte plaatje in stand te houden, ligt het nooit aan de narcist. Soms gebeurt het wijzen naar een ander in algemene zin (de politiek, de baas, de moeder/vader), maar meestal kiest de narcist hiervoor degene uit die emotioneel het dichtstbij de narcist staat aangezien deze veilige persoon de narcist waarschijnlijk toch niet zal verlaten.
6. Grenzeloosheid
Een narcist is oprecht verbaasd en zelfs beledigd wanneer een ander zijn grenzen aangeeft. Het verschil tussen mijn en dijn is ze onbekend. Alles behoort hen immers toe en iedereen denkt en voelt precies zo als zij.Wanneer ze iets van je willen, kunnen ze als een 2-jarige drammen om hun zin te krijgen.
7. Empatisch vermogen
Een narcist is meestal egoïstisch en bezit weinig tot geen inlevingsvermogen. In hun beleving denkt en voelt iedereen namelijk precies zoals zij. Voor gevoelens van anderen zijn ze blind, waardoor schuldgevoel uitgesloten is.
Tegelijkertijd zijn ze in hun behoefte aan erkenning wel erg gevoelig voor afwijzing, als valt een narcist jouw boosheid pas op, wanneer je echt volkomen uit je dak gaat. Subtiele hints ontgaan hem simpelweg. Wees in je boosheid ook zeer duidelijk, sarcastische opmerkingen worden door een narcist letterlijk genomen. Dus, wanneer je boos roept dat je altijd zoooooooo vrolijk word van die omhoogstaande wc-bril, kun je er vergif op innemen dat deze voortaan altijd omhoogstaat, enkel en alleen om jou te plezieren.
Niet alleen jouw emoties zijn hem vreemd, ook ontbreekt het de narcist aan iedere vorm van zelfreflectie om zijn eigen emoties te begrijpen. Net als schuld, worden ook zijn eigen emoties veroorzaakt door een ander of iets van buitenaf.
8. Emotionele logica
Een narcist uitleggen dat zijn gedrag kwetsend is, is als praten tegen een muur. Een narcist is zich alleen bewust van de aanwezigheid zijn gevoel. Echter doordat een narcist er vanuit gaat dat gevoelens veroorzaakt worden door externe factoren, wordt de ‘oplossing’ ook extern gezocht. Niet zelden worden relaties verbroken of banen opgezegd bij verveling of depressie.
Ook beslissingen worden genomen op basis van gevoel en niet omdat het een goede keuze is. Zo boekt een narcist gerust een peperdure vakantie naar een tropisch eiland, omdat dit zo’n goed gevoel geeft. Zonder naar zijn bankrekening te kijken of het feit dat dit misschien geen handige keuze is voor een gezin met 3 kinderen.
9. Zwart/wit
Voor een narcist is iets goed of slecht. En daar komt nog bij dat al het slechte de schuld is van een ander en al het goede voor hun rekening komt. Nuance kent de narcist niet. Als een narcist in de file heeft gestaan, is gelijk de hele dag verpest. Heb je een keer iets verkeerd gezegd of gedaan dan ben je voor de rest van je leven een slecht persoon. Een narcist is niet in staat om zowel negatieve als positieve aspecten in één situatie te zien.
10. Angst
Angst is de raadgever van een narcist. Een altijd aanwezige diepe onderdrukte angst. Voor alles. Voor afwijzing, voor ziekte, voor verlies, voor verlating. Hierdoor is het voor een narcist bijna onmogelijk om een ander te vertrouwen. Hoe hechter de relatie, hoe minder vertrouwen. Hoe intiemer, hoe groter de angst dat eigen onvolkomenheden aan het licht komen. Dat een ander van je kan houden, ondanks je imperfectie, gaat er bij een narcist niet in. Daardoor hebben ze ook de neiging om je voortdurend te testen met slecht gedrag. Wanneer je uiteindelijk de handdoek in de ring gooit, is hun gevoel weer bevestigd.
11. Onrust
Een mens lijdt vaak het meeste door het lijden dat hij vreest. Dit geldt in het bijzonder voor een narcist. Een narcist leeft continu in onrust voor al het onheil dat zou kunnen gebeuren. Sommige narcisten praten hier doorlopend over, anderen onderdrukken het, maar de meeste narcisten projecteren hun angst op hun geliefde. Hoe banger deze wordt, hoe beter de narcist zich voelt.
12. Schaamte
Ondanks het volkomen gebrek aan schuldgevoel, bezit een narcist wel veel schaamte. Dit komt voort uit de diepgewortelde overtuiging dat hij een slecht persoon is. Alle slechte eigenschappen die de narcist zichzelf toedicht moeten voor hemzelf voor anderen verborgen blijven, omdat hij zich daar diep voor schaamt.
13. Kwetsbaarheid en houden van
Voor een narcist is het onmogelijk om zich kwetsbaar op te stellen en echt lief te hebben. Dit komt deels door zelfbescherming en deels door het onvermogen om gevoelens te begrijpen en gebrek aan empathie. Alleen hun perspectief van de wereld bestaat. Deze emotionele blindheid maakt ze eenzaam, onbegrepen en afhankelijk. Ze zijn wanhopig op zoek naar iemand die hen begrijpt, hun pijn voelt en de wereld weer maakt zoals zij haar graag zien. Ze zijn echter volstrekt niet in staat ditzelfde voor een ander te doen.
14. Teamwork
Een narcist is een solist. Samenwerking vereist immers inlevingsvermogen, vertrouwen, onbaatzuchtigheid en begrip. Allemaal eigenschappen waar een narcist niet over beschikt. Heb je een narcist in je team, dan gaan de zaken op zijn manier, strijkt hij met de eer en krijg jij de schuld van alles wat fout gaat. Kansloos!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 maart 2017
Vertrouw altijd op je moederinstinct
29 september 2017
Iemand verrassen? Acht verrassingen die door de brievenbus kunnen
20 april 2018
Dit is wat je moet doen voor meer werkgeluk
10 januari 2017
Korting op online masterclass Michael Pilarczyk
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
17 oktober 2018
Winactie: Weleda Roomsprays
21 september 2017
Blog Krystl Pullens: Mijn favorieten deze zomer waren ijs & koffie
11 april 2017
Ik slaap 10 keer lekkerder door dit bed
2 december 2017
10 Sint cadeautjes onder de €15,- maandag in huis!
6 maart 2018
Dit is hoe je echte liefde kunt herkennen!
22 maart 2018
20 korte tips voor meer succes!
8 maart 2018
Slaapt je baby ineens slecht? Slaapregressie!
26 oktober 2016
DE HALVE MARATHON VAN AMSTERDAM MET KRYSTL
13 augustus 2017
De voordelen van 40 worden
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
22 mei 2018
Zo kom je van die negatieve mindset af
9 september 2017
Heb jij een fixed mindset of een groeimindset? Eh,… een wat?
21 augustus 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –