Waarom is een boeddha met lange nagels die al dertig jaar in een donkere grot zit net zo spiritueel als een rare snijboom die doorrijdt na een aanrijding? Dit is, heel kort door de bocht, de filosofie achter Nichiren Boeddhisme.

Nichiren Boeddhisme: wat is dat?

Gisteren tijdens meditatie les hebben we heerlijk meegechant (het welbekende ‘ooommm’ geluid) met op de achterkant de muziek van de boeddhistische Tina Turner die een half uur lang ‘Nam Myoho Renge Kyo’ zong. Nam Myoho Renge Kyo betekent iets als ‘Ik wijd mij aan de mystieke wet van oorzaak en gevolg’. Een aantal jaar geleden werd ik door bokster Lucia Rijker geïntroduceerd in het Nichiren Boeddhisme. Nichiren leefde van 1222-1282 en bracht het verheven elitaire boeddhisme terug naar het gewone volk en vrouwen. Dit maakte hem de hoofdpersoon in een gruwelijke heksenjacht door de heersende machthebbers. Maar ondanks die levenslange ontberingen nam hij de volle verantwoordelijkheid voor zijn levensmissie en bleef hij tot aan zijn dood aan toe zijn woord verspreiden. Inmiddels zijn er zo’n tien miljoen aanhangers wereldwijd. Het leuke van het Nichiren Boeddhisme vind ik jij als beginner aangemoedigd wordt om een concreet aards doel, droom, wens en of wonder te kiezen. Dus als je dan daadwerkelijk twee keer op een dag gaat ‘chanten’, je dat ook echt met focus en overgave doet. Gisteren chantte ik voor voorspoed. En ook boeddha heeft humor, want vanochtend bij de post zaten een boel centjes van de verzekering! Een rare snijboon was een paar maanden geleden tegen mijn geparkeerde auto aan geknald en is doorgereden. Maar waar deze rare, vooralsnog niet boeddhistische snijboon, geen rekening mee had gehouden, was de getuige die mij het nummerbord overhandigde en zijn bereidwilligheid toonde om te getuigen wanneer en waar dat ook nodig was. Sodemieters! Dat noem ik nou eens je verantwoordelijkheid nemen wanneer niemand kijkt.

mabel

Verwacht geen wonderen als je zelf niet van plan bent ervoor te werken

Enfin, dat chanten voor voorspoed doe ik uiteraard ook voor de mensen die bij mij over de vloer komen. Ik chant voor hun welzijn, ik bid voor hun zielenrust en doe energetische healing indien gewenst. Ik doe dat graag en met heel veel liefde, het liefst voor mensen die bereidt zijn verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ‘shit’ (vergeef me)! Wil je een eigen praktijk? Kom van je gat af en zet de boel in werking. Wist je bijvoorbeeld dat om meesterschap te bereiken, je zeven jaar lang vier uur per dag ergens in moet investeren? Lukt het je dus niet om in een week dertig kilo af te vallen of binnen drie weken zielenrust voor elkaar te boksen, dan moet je niet naar mij toekomen en je geld terugvragen of zeggen dat ‘Boeddha’ of Nichiren Boeddisme niet werkt. Eerst moet je verantwoordelijkheid nemen voor waar je nu staat. Vervolgens kijk je waar je naar toe wilt en wat je daar op dit huidige moment zelf aan kunt doen. Lukt het je onderweg niet alleen en heb je richting en inspiratie nodig, dan help ik je daar mee, maar eerst dus die eigen benen. Vervolgens elke dag zelf jouw eigen meters maken, zelf je zweet en glorie verdienen. En ja, dat is soms best lastig. Wil je iets? Dan vergt dat totale toewijding en overgave. Want het allermooiste, is dat alle winst in die laatste 10 procent effort zit. Mijn vraag is dus simpel: ben je je bereid om voor 100 procent te gaan? Elke dag 1 procent is over 100 dagen ook 100% hè! Ben jij bereid om je 100% te wijden aan de mystieke wet van oorzaak en gevolg? Ja, dat mag je ook thuis doen in je pyjama met je boeddha-waterval van de Blokker.

media-sante

Wat veroorzaak jij met je eigen gedachten?

Er is een Japanse metafoor die zegt dat de vleugelslag van een vlinder aan de andere kant van de wereld een tsunami kan veroorzaken. Wat veroorzaak jij iedere minuut van de dag tussen je oren met je eigen gedachten? Wat is zichtbaar in je leven dat je eigenlijk niet wilt? Wat is je eigen bijdrage aan dit drama en wat laat je liggen? Ben je bereid om verantwoordelijkheid te nemen, zelfs als je nu nog niet begrijpt waarom je bepaalde zaken op karmisch niveau mee maakt of mee moet maken? We sjezen met zijn allen in een oneindig immer uitdijend universum met 80.000 km per uur. Of je nu al dertig jaar in een donkere grot zit te mediteren met lange nagels of doorrijdt na een botsing, de mystieke wet van oorzaak en gevolg laat zien dat alles haar nederige toewijding eist en dwingt je als het ware voortaan een briefje achter te laten.

Boeddha ziet alles. Weet dat je acties altijd een gevolg hebben.

Tekst: Vaste VivOnline blogger Mabel van den Dungen

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.