Lente = tijd voor de voorjaarsschoonmaak!
Het voorjaar is begonnen en er is niks fijner dan ook een frisse lentebries door je huis te laten gaan. Lente staat voor een nieuwe start, een schone lei, hoop, langere dagen, een goed humeur en meer zin en motivatie om wat te ondernemen. Maak lekker gebruik van deze periode en gooi dus die ballast van spullen, rommel en ongeorganiseerdheid uit je huis. Hoe je de voorjaarsschoonmaak zo goed mogelijk aanpakt? Je leest het hier.
Ben je druk druk druk? Je huis opruimen en schoonmaken lijkt een hele klus en natuurlijk heb je hier helemaal geen tijd voor in je drukke leven. Wist je echter dat schoonmaken echt ontzettend goed is om je hoofd op te ruimen, orde te scheppen in je leven en nieuwe prioriteiten te stellen? Heb je ervaren dat het ook erg ontspannend kan zijn? Daarbij verbrand je ook nog eens calorieën! Daarbij zorgt een opgeruimd huis voor meer rust in je hoofd!
Breek de voorjaarsschoonmaak op in delen
Schoonmaken is een typisch klusje voor op de zaterdag. Natuurlijk kun je op een zaterdag even lekker doorpakken, maar er is ook iets voor te zeggen om na werktijd huishoudelijk klusjes te doen. Het is erg gezond om even totaal iets anders te doen na je werk en even actief te rommelen in je huis. Natuurlijk doe je in een avond niet evenveel als op een vrije zaterdag, maar dat hoeft ook niet. Niemand zegt dat de voorjaarsschoonmaak in één keer moet gebeuren. Je kunt je werkzaamheden opsplitsen. Doe steeds een stuk van je huis: een slaapkamer, de keuken, de garage. Zelfs die aparte ruimtes kun je opdelen.
Door het werk te verspreiden over meerdere dagen, breek je de grote klus op in kleinere delen en dat maakt het veel beter behapbaar. Af en toe in de avond even aan de slag in je huis betekent dat je dus ook gewoon je weekend over hebt om iets leuks te doen!
Stap 1: het uitzoeken van je spullen
Schoonmaken terwijl er om je heen allerlei spullen liggen die je niet meer gebruikt zorgt alleen maar voor extra werk. Begin dus met een grote vuilniszak en gooi alles uit de keuken weg wat over datum is. Kijk ook in je koelkast: hier staan achterin vaak allerlei potjes die over datum zijn, maar waar je overheen kijkt. Ook in je vriezer blijven gemakkelijk dingen staan die je toch nooit meer opeet.
Doe hetzelfde in de badkamer: lege flesjes en potjes, kunnen allemaal in de vuilniszak. Voor veel kliekjes geldt dat het handig is als je ze opmaakt. Maak een mandje in je badkamer en keuken waarin je alle potjes en tubes met kliekjes in doet. Deze ga je komende week eerst opmaken voor je iets nieuws openmaakt.
Ook in andere ruimtes bevinden zich vaak allerlei spullen die je niet meer gebruikt. Denk aan tijdschriften, folders en kranten die weg kunnen. Verzamel al het papier en karton dat weg kan. Dit geldt ook voor glaswerk of chemisch afval. Medicijnen die je niet meer gebruikt kun je terugbrengen naar de apotheek. Verzamel alles wat weg kan bij elkaar.
Vervolgens wordt het tijd je spullen en kleding onder de loep te nemen. Ga kast na kast langs wat je nodig hebt of wilt bewaren. De rest gaat in tassen of kratten om te kijken of je daar iemand anders mee blij kunt maken. Er zijn verschillende manieren om te beoordelen of je iets nog wilt hebben. Word je nog blij van dit voorwerp? Heb je dit voorwerp nodig? Kun je het (al) loslaten? Zijn je planten nog mooi of kan die half bruin geworden hangplant nu ook wel weg?
Stap 2: het opruimen van je spullen
Je hebt nu een behoorlijke stapel aan spullen die weg kunnen. Alles wat simpelweg weggegooid kan worden, zoals je afval en papier, kun je wegbrengen. De spullen die hergebruikt kunnen worden kun je nu gaan verdelen. Wie zou dit kunnen gebruiken? Benader je vrienden. Ook zijn er Facebookgroepen waar je spullen te koop of gratis kunt aanbieden. Natuurlijk is er ook marktplaats. Plan bijvoorbeeld 2 uurtjes in waarin je foto’s maakt van je spullen en deze op alle kanalen plaatst. Wat je binnen een paar weken niet kwijt bent, kun je alsnog naar een kringloop brengen. Lekker milieubewust!
Berg al je spullen weer op op de plekken waar ze horen. Mutsen, sjaals, handschoenen kunnen weer opgeborgen worden. Zet al je boeken terug in de kast. Stop al je kranten- en tijdschriftknipsels in één map. Zorg dat al je papierwerk en administratie weer bij elkaar in een bak of map komt.
Koop eventueel goede opbergbakken waar in je spullen kunt sorteren. Waar moet je je spullen laten om meer gemak te ervaren? Soms blijkt dat je spullen helemaal niet op een logische plek bewaart. Neem ook dit mee in je opruimbeurt. Zorg dat alles lekker van de grond staat, dat vergemakkelijkt schoonmaken en voorkomt stoffige hoekjes.
Stap 3: het echte schoonmaken
Wassen en uitschudden van kussens en beddengoed is ook gewenst, want hier zit altijd veel stof in. Schud buiten je kleden, spreien en fleecedekentjes uit. Klop ook je kussens uit. Mocht je textiel geschikt zijn voor de wasmachine, kun je het ook wassen en lekker buiten te drogen hangen op een zonnige dag. Tip: stofzuig hierna, niet hiervoor in verband met ronddwarrelend stof!
Nu je alles uitgemest hebt kun je gaan schoonmaken. Zorg natuurlijk van tevoren dat je voldoende schoonmaakspullen in huis hebt. Zet een muziekje aan en vraag gerust hulp, zoals van iemand uit je gezin. Samen schoonmaken kan erg gezellig zijn! Het voordeel is dat als je in het schoonmaakstadium bent, iedereen kan helpen, terwijl bij opruimen en het uitzoeken van spullen je het meeste zelf moet doen.
De lente duurt 3 maanden, dus je hoeft niet de hele voorjaarsschoonmaak in één keer te doen. Je kunt elke week een stukje doen van een kamer bijvoorbeeld. Denk er ook aan dat je vriezer een keer ontdooid moet worden, je wasmachine een keer schoongemaakt kan worden en je tuin ook wel wat aandacht vraagt.
Een frisse start
Nadat je al deze stappen hebt doorlopen, heb je weer goed geïnventariseerd wat je in huis hebt. Daar heb je het hele jaar profijt van. Met deze uitgebreide voorjaarsschoonmaak, maak je ook frisse start in de zomer. Je hebt de hele zomer om te genieten van alles wat je hebt en van het gemak wat je nu in je huishouden vindt. Wat zijn jouw voorjaarsschoonmaaktips? We horen het graag!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 januari 2017
Focus jij je op de dingen die je echt wil?
31 januari 2018
Zelfcompassie: een krachtig middel voor je geluk en welzijn
21 september 2017
Weekendje Berlijn? Dit zijn de 5 leukste vegan hotspots
30 september 2019
Boekentips voor in de herfst! Want lezen is heerlijk knus
24 november 2017
Met deze 9 tips word jij scherper van geest en meer gefocust
9 november 2018
‘Help! Ik ben model’ van Tanja Kok
29 december 2019
Vijf documentaires over geluk op Netflix die je moet zien
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
31 augustus 2018
Wat is aromatherapie?
6 september 2018
Viv’s product van de week: liefde in een spray
8 maart 2018
Slaapt je baby ineens slecht? Slaapregressie!
28 december 2017
Waar laat jij je kind mee spelen, speelgoed of de tablet?
7 november 2018
Zo maak je op de ‘juiste’ manier ruzie
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
10 november 2017
Meld je aan als vrijwilliger en ontvang de mooiste orchidee!
18 november 2018
Een huis waar je tot rust komt? Wij hebben vijf tips voor je!
16 september 2019
10 tips waarmee je een goede relatie geweldig maakt
29 september 2017
Iemand verrassen? Acht verrassingen die door de brievenbus kunnen
22 mei 2018
Zo kom je van die negatieve mindset af
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
21 augustus 2017
Top 10 favoriete webshops van de redactie
26 maart 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –