Gezond gewicht?

De stand op de weegschaal zegt wat over je gewicht. Het vertelt je hoe zwaar je bent, niet hoe vet je bent. Het zegt namelijk niets over de verdeling tussen spierweefsel, vetweefsel en de hoeveelheid vocht.

TOFI: thin outside, fat inside

Je hebt dus zware, slanke mensen (gespierde fitnessbeul met laag vetpercentage) en lichte, dikke mensen (slanke, inactieve mensen met een hoog vetpercentage). Of in wetenschappelijk jargon: ‘healthy obese’ versus ‘skinny fat’.

Artikel uit de New York Times: in 18% van de gevallen is er vertekening, namelijk ‘niet zwaar/wel vet’ versus’ wel zwaar/niet vet’.

Fysieke spaarrekening

Zie je spiermassa als een fysieke spaarrekening om gezond en vitaal oud te worden. Hoe meer spiermassa je kwijtraakt door inactiviteit, hoe groter de kans dat ‘ouderdomsklachten’ ontstaan. Zorg dus dat je dagelijks beweegt om deze spaarrekening te behouden.

Meer bewegen is veel effectiever dan minder eten om af te vallen.

Vergeet het dieet. Een dieet waarbij je een periode minder eet verandert niets aan verkeerde eetgewoontes. Of aan te weinig beweging. Na een tijdje eet je weer hetzelfde en kom je weer aan. En ga je weer op dieet. Doorbreek deze cirkel. Buig hem af met gezond gedrag.

Lange termijn

Een dieet is een noodoplossing op de korte termijn. Uiteindelijk gaat het om een gedragsverandering op de lange termijn. Schrap de tussendoortjes, eet meer groente, beperk brood, aardappelen en pasta, kies de winkelmand in plaats van de wagen, de gewone trap in plaats van de roltrap en zorg voor veel ontspanning. Start klein. En droom groot.

Het gezonde kompas

Gezondheid is geen eindpunt. Het is het filtraat van de keuzes die je iedere dag maakt. Of niet maakt. Iemand met overgewicht die met een leefstijlplan iedere dag zijn gezondheid versterkt is mogelijk gezonder dan een slanke persoon die passief zijn dagen slijt. De ene koerst richting gezondheid en de ander richting klachten. Zie gezondheid dus meer als een kompas. Op welke koers zit jij?

Gezond gedrag

Gedrag is een afspiegeling van wat je denkt en voelt. Je gedachten en gevoelens worden zichtbaar als woorden en gedrag. Kijk dus eens eerlijk naar je gedrag en de woorden die je uitspreekt. Heb je negatieve overtuigingen? Vind je jezelf waard om in te investeren? Versterk je mindset. Een gezond gewicht is vooral het gevolg van ‘gezonde’ gedachten en gevoelens, en dus gedrag. Anderzijds heeft je leefomgeving ook invloed op je keuzes. Een gezonde leefomgeving lokt gezonde keuzes uit. Gezondheid komt dus voort uit een gezonde binnen- (jezelf) en buitenomgeving (leefomgeving).

Versterk je binnenomgeving

We willen allemaal erkend worden. En goed zijn zoals je bent. Hoe is jouw zelfvertrouwen? De liefde is zoet. Sommige mensen eten kunstmatig zoet om hun gebrek aan zekerheid en veiligheid te compenseren. Ze hebben een negatief geloof in zichzelf. We kunnen ook eten om onszelf te verdoven, geen niet te hoeven voelen. Dit effect duurt slechts tijdelijk. Tot de volgende hap.

Krijg zicht op wat jou motiveert. Wat je in actie zet, zowel positief als negatief. Werk aan jezelf. Versterk jezelf. Accepteer jezelf in dit moment. Vanuit geluk en zelfacceptatie maak je gezonde leefstijlkeuzes, ook op voedingsgebied.

Maak een plan  

Wil je wel je leefstijl verbeteren maar heb je het te druk? Een doel zonder plan is een wens. Maak dus een plan. En wees trouw aan jezelf en dit plan. In mijn OERsterk-bestsellers vind je alle handvatten.

En nu?

Til je weegschaal dagelijks 25x boven je hoofd. Gebruik je spieren. Ga er minder vaak op staan. Gebruik liever je ‘geluksweegschaal’ in jezelf als leidraad om aan jezelf te werken.

Benieuwd naar het nieuwste boek van Richard de Leth?

Drs. Richard de Leth – zeg maar Richard – studeerde geneeskunde en specialiseerde zich in de psycho-neuro-immunologie. Met zijn OERsterk-filosofie wil hij mensen helpen bij het bereiken van een gelukkige en gezonde levensstijl. Dat doet hij in zijn praktijk voor integrale geneeskunde, maar ook met lezingen, masterclasses, zijn blog én zijn boeken. Richard schreef drie bestsellers en werkte als expert mee aan het boek ‘Vullen of Voeden’ van Wilfred en Lili Genee. Bekijk www.oersterk.nu voor meer informatie.

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.