Dagelijkse lunchwandeling

Je weet vast dat wandelen goed voor je is. ‘Wandelen is ons beste medicijn’, zei Hippocrates al. Maar wist je ook dat dagelijks 20 minuten wandelen helpt om langer te leven? Als dat nog niet helpt om je van je bureau weg te krijgen, dan zijn hier nog zes redenen voor een dagelijkse lunchwandeling.

Wandelen pept je op

Mensen die regelmatig wandelen, zijn meestal kalmer, alerter en blijer dan mensen die weinig of niet bewegen. Er zijn onderzoekers die onderzoek hebben gedaan naar de invloed van lunchwandelen op ons welzijn. Zij vonden alleen maar positieve effecten.

Aan het onderzoek deden 56 werknemers mee. Ze waren gewend om aan hun bureau te blijven zitten, maar zeiden zich na een halfuur lunchwandelen enthousiaster en meer ontspannen te voelen. Ook hadden ze het idee dat ze hun werk beter aan konden. Verder waren ze minder nerveus en voelden ze zich na verloop van tijd ook fitter.

Meer vitamine D

Als je vaker naar buiten gaat ‒ en vooral als je daarbij wat zon meepakt ‒ maakt je lichaam meer vitamine D aan. Dat is niet alleen goed voor je botten en tanden, maar ook voor je humeur en je weerstand.

Sterke weerstand

Wandelen geeft je weerstand een boost. Als je iedere dag minimaal een half uur wandelt, worden bepaalde immuuncellen geactiveerd, die nodig zijn om je lijf gezond te houden. Door het wandelen komen ook witte bloedcellen sneller vrij, waardoor je sneller herstelt van een verkoudheid of griep. Blijven wandelen dus, ook al voel je je niet zo fit!

Goed voor je brein

Dagelijks wandelen houdt niet alleen je lijf fit. Ook je brein blijft erdoor in vorm. Er zijn zelfs aanwijzingen dat wandelen een verminderde hersenfunctie kan helpen verbeteren. Om dat laatste te bereiken moet je wel minimaal zes maanden lang drie uur per week wandelen.

Gunstig voor je gewicht

Onderzoek toont aan dat mensen met ernstig overgewicht door te wandelen ruim twee kilo gewicht kunnen verliezen. Het is vooral effectief om direct na het eten een wandeling te maken. Hierdoor zou je zelfs twee keer meer gewicht kunnen verliezen dan wanneer je eerst een uur wacht voordat je gaat wandelen.

Wandelen is sowieso goed als je wilt afvallen. Tijdens deze manier van bewegen komen er namelijk geen extra stresshormonen vrij, zoals bij sommige andere sporten. Doordat je hormonen dus niet verstoord worden, blijft je lichaam vet verbranden in plaats van dat het vet opslaat. Zo kun je op een rustige manier afvallen.

Ondersteunt je hart

Als je wandelt, wordt je bloed rondgepompt zonder je hart en bloedvaten te veel op spanning te zetten. Onderzoekers van Harvard ontdekten dat dit een gunstig effect heeft op je hart. Ook blijft je bloeddruk op peil met een half uurtje wandelen per dag. Dat is eveneens goed voor je hart en bloedvaten.

Ik hoop dat dit artikel je stimuleert om vaker te wandelen. Wandel jij iedere dag? Deel het hieronder in de reacties!

 

 

Door: annemiek@floraa.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.