Bagage. Iedereen heeft het. En dan bedoelen we niet de koffers die je bij de in-checkbalie afgeeft. Nee. Deze bagage is van een iets zwaarder soort.

Bagage

De gevolgen van jarenlange pesterij tijdens de puberteit, de nasleep van een vervelende relatie of jarenlange tirannie door een moeilijke vader.Wat de oorzaak ook is, feit is dat het een flinke lading aan negatieve energie kan opleveren als deze vervelende herinneringen in het heden zorgen voor een negatief zelfbeeld, structureel overgewicht of andere narigheden. Terwijl de een het een stuk makkelijker loslaat, blijft de ander worstelen met de gevolgen. Tijd om die heftige emoties om te zetten in iets positiefs.

Verander de intensiteit van de emotie

Hoe kun je vervelende gebeurtenissen nou omzetten in iets positiefs? De Emotional Freedom Technique – EFT – biedt hiervoor een zeer effectieve en laagdrempelige methode. EFT is een vorm van acupressuur, maar dan zonder het gebruik van naalden. Het doel is om negatieve energie en het daaraan gekoppelde negatieve gedrag te ontladen. Je verandert door EFT de intensiteit van de emotie weg om er vervolgens een positieve emotie voor in de plaats te zetten.

Loslaten

Inner Health expert Mabel van den Dungen: “Je haalt met affirmaties en kloptechnieken de emotionele lading of spanning weg van een beladen of gespannen herinnering. Je kunt dus echt alles loslaten wat je maar wilt. En het mooie van deze techniek is dat je er niet eens in hoeft te geloven, omdat het direct contact legt met het onderbewustzijn en daardoor fenomenale resultaten boekt.” Affirmaties dus. Jezelf in de spiegel toespreken. Het doet denken aan het welbekende neuro-linguïstisch programmeren, een theorie die de kracht van woorden onderschrijft. Met als verschil dat EFT de positieve emoties direct poogt te verankeren.

Bewust kiezen

Kunnen wij dat dan zo snel bij onszelf beïnvloeden? “Zie alles was je niet bevalt in je leven als het resultaat van een bewuste of onbewuste keuze,” vervolgt van den Dungen. “Je hebt een keuze gemaakt om in deze situatie te komen, of je hebt nagelaten om te kiezen. En daardoor zit je nu in deze situatie. Tijdens een sessie brengen we helder in kaart wanneer deze keuzes al dan niet zijn gemaakt.”

Neem verantwoordelijkheid!

Heel confronterend dus. “Jazeker, maar mijn antwoord is altijd: kies opnieuw! Neem de verantwoordelijkheid om bewust sturing te geven aan je leven en neem elke dag stappen om het eruit te laten zien zoals jij dat wilt. Een grote stap in de goede richting is om jouw negatieve overtuigingen op te sporen, zodat je kunt zien welke negatieve energie voor 95 procent verantwoordelijk is voor de negatieve dingen in je leven.”

De meridianen

“Je maakt een directe brainswitch van angst naar vertrouwen. Van dromen naar concreet resultaat. Zo kan het zijn dat je direct 80 procent minder trek hebt in zoetigheid of dat je angst voor je eigen grootsheid opeens is verdwenen.” Daar waar een sessie met Mabel leidt tot een dieper bewustzijn rondom negatieve emoties en gedrag, is het voor iedereen mogelijk om deze switch naar positiviteit in het dagelijks leven uit te voeren. Bij EFT tik je op energiebanen die net als je zenuwstelsel als een netwerk door je lichaam lopen. Deze energiebanen noemen we meridianen. Hoe zit dat met de relatie tussen meridianen en emoties?

 

√      Begin van de wenkbrauw: blaas meridiaan – onzekerheid

√      Naast het oog: galblaasmeridiaan – frustratie

√      Onder het oog: maag meridiaan: zorgen

√      Onder de neus: Gouverneursvat – stress

√      Op de kin: Conceptievat – spijt /onderdrukte emoties

√      Begin van het sleutelbeen: nier meridiaan – angst

√      Op de ribbenkast: lever meridiaan – boosheid

√      Onder de arm: milt meridiaan – gebrek aan zelfvertrouwen

 

Onderzoek

Het zal niemand verbazen dat deze techniek onder de alternatieve geneeskunde wordt geschaard. Dit houdt in dat er nog maar weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de effecten van EFT. Toch suggereert Ronald Ruden, scheikundige en arts, in zijn onderzoeksartikel ‘Why tapping works – a sense for healing” dat de receptoren in je lichaam door het kloppen worden geactiveerd en daardoor serotonine laten vrijkomen. Sceptici beweren dat het om een placebo-effect gaat.

Happy

Maar maakt dat uit? Al zou het effect tussen onze oren zitten, zijn we er dan niet alsnog vanaf? Is het immers niet zo dat onze negatieve herinneringen en gedrag psychologisch gedreven zijn? Dan is EFT een zeer toegankelijke, minder ingrijpende en vooral positieve stimulans om bewustwording te creëren over ons gedrag. En met bewuste keuzes voor verandering, kan dat leiden tot een very happy life!

 

Tekst: Mabel van der Dungen

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.