Heftige bloedingen met veel stolsels, kunnen ervoor zorgen dat je maandelijks echt op ziet tegen je menstruatie. Sommige vrouwen vloeien zo erg, dat ze zich zelfs ziek moeten melden op hun werk. Zo heftig kan het zijn. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en ook niet nodig.
Vaak is de reden dat je hier last van hebt: Oestrogeendominantie. Het kan zijn dat je last hebt van endometriose, dat is natuurlijk een ernstige vorm van heftige bloedingen, met meestal een medische oorzaak. Maar ook vrouwen die geen endometriose hebben, kunnen toch te maken hebben met heftige bloedingen en daar ga ik jullie in dit artikel meer over vertellen.
Hoe komt dit?
Wanneer je oestrogeenspiegels te hoog zijn, kan je baarmoederslijmvlies te dik worden. Normaal gesproken is de menstruatie een natuurlijke balans van de hormonen oestrogeen en progesteron. Oestrogenen zorgen voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies en progesteron voor de innesteling en als je niet bevrucht wordt, voor het loslaten van het slijmvlies wat de menstruatie veroorzaakt. Progesteron is het hormoon wat de 2e helft van je cyclus (na je eisprong) ruim aanwezig zou moeten zijn. Maar als jouw progesteron level wordt onderdrukt door bijvoorbeeld een teveel aan oestrogenen in het lichaam of stress gaat het mis. En veroorzaakt dit dus heftige bloedingen, omdat het baarmoederslijmvlies dan uiteindelijk te dik wordt.
Een teveel aan oestrogenen treedt op door deze 5 dingen:
- Je voedingspatroon is niet goed, waardoor je teveel oestrogeen stimulerende voeding eet of drinkt zoals: soja, bier en drinken uit plastic
- Wanneer je lever de ontgifting niet kan bijhouden, door bijv teveel suiker of alcohol gebruik
- Je een zittende levensstijl hebt. Niet bewegen is gewoon niet gezond.
- Je eet teveel ontsteking bevorderende voeding; zoals suiker, zuivel, verkeerde vetten zoals margarine, zonnebloemolie
- Je een traag werkende schildklier hebt. (Als je ook merkt dat je een gebrek aan eetlust hebt, zwaarder wordt, het vaak koud hebt en snel vermoeid raakt? Dan is de kans groot dat je schildklier werking verstoord is. Wil je weten wat je kunt doen aan een traagwerkende schildklier? Klik hier
Wat je kunt doen om heftige bloedingen te verminderen?
Om zware bloedingen te verminderen en of te voorkomen, moet je naar het grotere plaatje kijken en je hormonen in balans brengen. Je dieet, leefstijl en suppletie zijn de meest essentiële factoren in dit plaatje, want hoe je eet en hoe je leeft en denkt heeft een direct effect op je hormonale balans. Natuurlijk vind je veel meer uitgebreide tips in mijn boeken en online programma.
Maar wat kun je nu direct doen?
- Eet ontstekingsremmende voeding zoals; vette vis, kurkuma, avocado, groene thee
- Vermijd voeding die ontstekingen verergeren; suiker, frisdrank, alcohol, koffie, transvetten
- Slik Vitamine C. Vit C is een sterke antioxidant en is belangrijk voor je progesteron aanmaak
- Slik Magnesium voor het slapen gaan. Het remt ontstekingen en kan helpen om oestrogeendominantie verminderen.
- Door veel bloedverlies kan het zijn dat je misschien wat lager in je ijzer zit, wat ervoor kan zorgen dat je eerder moe bent, of wat licht in je hoofd. Ik ben niet een enorme fan van ijzer suppletie, maar meer van wat meer ijzerrijke voeding te nuttigen, zoals: spinazie, raapstelen, pruimen, af en toe biologisch vlees, noten.
Heb je naast heftige ongesteldheid, nog meer vervelende problemen rondom je menstruatie? Zoals moodswings, opgeblazen buik, waardoor je soms wel zwanger lijkt, pijnlijke borsten en of je gewoon minder blij en fit voelen?
Ga dan aan de slag met de PMS Quick Fix.
Ik deel met jou in deze mini online training alles over PMS en welke actiestappen jij kunt nemen die ervoor zorgen dat je niet meer op ziet tegen menstruatie. En ervoor zorgen dat je geen last meer hebt van die vervelende hormonale klachten.
Ik wens je veel succes!
Liefs,
Vivian
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
29 augustus 2021
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –