Hormonen spelen een grote rol in ons dagelijks functioneren. Ze bepalen hoe we ons voelen, hoe we denken en soms zelfs hoe we eruit zien. Aankomen in gewicht of gewicht verliezen is ook gelinkt aan onze hormonen. Lukt het niet om gewicht te verliezen? Het groeihormoon kan de boosdoener zijn.

In een recent onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo in Brazilië hebben onderzoekers ontdekt dat het groeihormoon (GH) gewichtsverlies kan dwarsbomen. Men kent dit hormoon natuurlijk al tijden, maar volgens dit onderzoek doet het nog veel meer dan we in eerste instantie dachten.

Groeihormoon in de hersenen

Er was al bekend dat er veel grote hoeveelheden GH-receptoren in onze spieren, weefsels, lever en organen zitten, die direct gelinkt zijn aan ons groei metabolisme. Eerder dacht men dat dit de enige plekken waren, maar uit deze studie blijkt dat onze hersenen ook vol groeihormoon receptoren zitten. En deze spelen een grote rol in onze metabolische reacties!

Professor Donate Junior zegt hier het volgende over: ‘’We ontdekten dat GH in de hersenen niet alleen betrokken is bij het groei metabolisme, maar vooral de metabolische reacties beïnvloeden die energie besparen wanneer we honger hebben of op dieet zijn. Deze ontdekking geeft goed aan waarom het zo lastig is om gewicht te verliezen.’’

Leptine is niet het enige hormoon dat is betrokken bij gewichtsverlies

Eerder werd er veel gesproken over het hormoon leptine dat werd gelinkt aan gewichtsverlies en gewichtstoename. Tot nu, werd gedacht dat leptine (het hormoon dat je hersenen vertelt om vet te verbranden voor energie en je lichaam vertelt wanneer het vol is) het enige hormoon was dat betrokken was bij gewichtsverlies.

Tijdens de studie zagen de wetenschappers dat gewichtsverlies een toename van het groeihormoon in de hypothalamus veroorzaakte, wat gewichtsverlies moeilijker maakt en honger veroorzaakt. Maar waarom reageert ons lichaam zo? Het antwoord is heel simpel: energiebehoud.

Wil je meer lezen over het in balans brengen van je hormonen? Bestel dan mijn boek ‘Herstel je hormonen in 10 stappen’ en start met mijn 10-stappenplan. 

Dus wat betekent dit voor iedereen die probeert af te vallen?

Het is nu duidelijk dat als men wil afvallen en hier een plan voor wil maken er rekening gehouden moet worden met groeihormoon spiegels. Deze studie heeft duidelijk gemaakt dat behandelingen om af te vallen (specifiek gericht om leptine) niet zullen werken als er geen rekening wordt gehouden met het groeihormoon. Dus als je moeite hebt met het kwijtraken van overtollige kilo’s en je daarbij hulp zoekt, vraag dan zeker je arts om je GH-waarde in kaart te laten brengen. Dit scheelt je wellicht een hoop tijd en frustratie bij het verliezen van gewicht.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.