Intermittent fasting wordt tegenwoordig door veel mensen gedaan. Dit is vasten voor een bepaalde tijd. Bij IF eet je niet minder, je eet hetzelfde aantal calorieën alleen dan in een korter tijdskader. Veel mensen zweren erbij, maar niet deze trend is niet voor iedereen even verstandig.

Intermittent fasting is voor mannen en vrouwen bijvoorbeeld al heel anders. Vrouwen verschillen bijvoorbeeld enorm met mannen als je kijkt naar de hormonen. Onze hormonen bepalen grotendeels hoe wij ons voelen en intermittent fasting kan voor sommige vrouwen nadelig werken op de hormonen.

Vasten is niet ideaal voor iedereen

Er zijn nog geen harde bewijzen die stellen dat intermittent fasting funest is voor onze hormonen. Om die reden is het belangrijk om van je eigen gevoel uit te gaan. Voel je je goed bij het vasten of voel je je juist energieloos en onvoldaan? Dit zijn belangrijke zaken die je jezelf kunt afvragen als je aan IF doet. Er zijn wel een aantal vrouwen die extra voorzichtig met IF moeten zijn, dit zijn ze:

  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
  • Vrouwen met ondergewicht (met een BMI van 18 of lager)
  • Vrouwen die in het verleden een eetstoornis gehad hebben
  • Vrouwen met ernstige medische problemen zoals diabetes of hypertensie.

Mocht je tot deze categorie behoren wil dat niet zeggen dat je niet aan IF mag doen of het niet mag proberen. Je zult alleen wat extra goed op jezelf moeten letten en misschien een specialist bij de hand nemen.

Intermittent fasting en hormonen

Sommige vrouwen doen aan intermittent fasting en merken dat dit stressvol werkt op de hormonen. Dit komt doordat vrouwen gevoelig zijn voor een hongerig gevoel. Sommige vrouwen stoppen bijvoorbeeld met ovuleren als zij te weinig lichaamsvet hebben. Als je aan IF doet maak je jezelf al snel hongerig en daar kunnen sommige hormonen op reageren. Of dit ook voor jou als lezeres geldt weet je nooit van tevoren. Het is iets wat je zelf wel of niet wil ervaren. Tekenen van hormonale onbalans zijn:

  • Vermoeidheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Depressieve gevoelens
  • Onregelmatige cyclus
  • Hoofdpijn

Bescherm je hormonen tijdens IF

Over het algemeen treden er niet heel snel problemen tijdens IF op. De meeste vrouwen kunnen hier goed tegen maar als de periode van vasten langer dan 24 uur duurt gaat er iets mis. Daarnaast hebben vrouwen met weinig lichaamsvet het vaak ook lastiger met vasten. Zij hebben minder reserves en hebben het dus moeilijker.

Dus is IF iets voor jou en zijn je hormonen hierbij gebaat of de dupe van? Dit antwoord verschilt per individu en daarom is het aan te raden om je eigen lichaam goed in de gaten te houden. Indien je energiek blijft, de menstruatiecyclus op peil blijft en je niet flauw raakt van de trek, kan IF iets voor jou zijn. Begin met 12 uur vasten, je kunt later altijd kijken of je deze tijd wil verlengen. En daarnaast is het altijd verstandig om onder controle te zijn van iemand die hier veel kennis over heeft. Denk aan een arts, een hormoontherapeut of een andere specialist.

LEES OOK: Zo zorg je voor meer proteïne in je maaltijden.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.