Zie hieronder ons heerlijke hormoonproof kerstmenu! Enjoy!

Aziatische avocado met Hollandse garnalen en nori

  • 4 rijpe avocado’s
  • 150 gram radijsjes
  • 300 gram Hollandse garnalen
  • 2 el sesamolie
  • 1 el tamari
  • 1 tl wasabipasta
  • 8 el norivlokken of 4 norivellen (knip in kleine reepjes en laat even weken)
  • 4 el sesamzaad, geroosterd

Bereiding:

  1. Halveer de avocado’s en verwijder de pitten. Haal het vruchtvlees met een lepel uit de schil en bewaar de schillen. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de radijsjes in plakjes.
  2. Meng de avocado in een kom met de radijs, garnalen, sesamolie, tamari en wasabipasta. Verdeel de avocadosalade over de lege schillen. Bestrooi met de norivlokken en het sesamzaad.

Zoete aardappelpuree

  • 500 gram zoete aardappels
  • 4 el amandelmelk
  • 2 tl mosterd
  • 2 tl paprikapoeder

Bereiding:

1. Schil de zoete aardappels en snijd in gelijkmatige stukken. Kook de zoete aardappels in circa 20 minuten gaar. Giet het kookvocht af, stamp met de stamper tot een grove puree.
2. Voeg de melk, mosterd en het paprikapoeder toe. Breng de puree op smaak met zout en peper.

Feestzalm

  • 10 g verse bladpeterselie
  • 20 g verse dille
  • 20 g vers bieslook
  • 75 g blanke amandelen, optioneel
  • 75 g blanke hazelnoten
  • 1,5 kg zalmfilet met huid
  • 2 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 ansjovisfilets, in stukjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de bladpeterselie, dille en het bieslook fijn. Hak de amandelen en hazelnoten grof. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de zalmfilet met de huid naar beneden op. Bestrooi met peper en zout. Verdeel de kruiden erover, bestrooi met de noten, besprenkel met de olijfolie, verdeel de stukjes ansjovis erover en pers de knoflook erboven. Plaats de zalm in het midden van de oven en bak in 15-20 minuten gaar.
  2. Bereid ondertussen de lauwwarme salade. Kook de sperziebonen in ruim kokend water met zout in 5 minuten beetgaar. Schep de bonen uit het water en op een bord. Kook de broccoli 1 minuut, en schep op het bord, laat de groenten iets afkoelen.
  3. Snijd voor de dressing de ansjovisfilets en de bladpeterselie heel fijn. Meng het limoensap met de extra vierge olijfolie, ansjovisfilets en bladpeterselie in een kom en breng op smaak met peper en zout. Schep de lauwwarme groente en dressing door elkaar. Serveer bij de feestzalm uit de oven.

Chocolade-Bietencake

  • 1 middelgrote gekookte rode biet
  • 150 g kokosolie
  • 125 ml ahornsiroop
  • 100 g rauwe cacaopoeder
  • 250 g amandelmeel
  • 3 el kokosbloesemsuiker
  • 3 tl (glutenvrij) bakpoeder
  • 3 eieren

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de biet in een keukenmachine, en knijp het vocht uit het bietenrasp.
  2. Verwarm de kokosolie in een steelpan, voeg ahornsiroop, cacaopoeder en de geraspte biet toe. Roer voortdurend met een houten lepel door de pan tot er een gladde chocolade-saus ontstaat.
  3. Meng in een grote kom het amandelmeel, de kokosbloesemsuiker en het bakpoeder.
  4. Klop de eieren in een andere kom met een garde luchtig. Voeg de eieren en chocoladesaus toe aan de droge ingrediënten en roer goed door elkaar.
  5. Giet het beslag in de vorm, plaats de vorm in het midden van de oven en bak in circa 35 minuten goudbruin en gaar. Als een satéprikker die je in het midden steekt er droog uitkomt, is de cake gaar.

Meer lekkere recepten zien en maken? Bestel ‘Herstel je hormonen in 10 stappen’ of ”Gezonder met Viv”.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.