Grijp jij ook naar chocolade als je ongesteld bent? Als we niet uitkijken schuiven we met gemak 2 punten chocoladetaart naar binnen in tijden van onze menstruatie. Maar hier kan je spijsvertering niet al te blij mee zijn, evenals je slaapritme en mood.

Dit zijn allemaal van die vervelende symptomen en daarnaast is het ook mogelijk dat je menstruatie niet regelmatig verloopt. Zo kun je ze overslaan, licht of zwaar hebben, en ook daar kan je humeur onder te lijden hebben.

De oplossing

Gelukkig zijn er tal van strategieën om je menstruaties beter onder controle te krijgen en daarmee ook alle klachten die daarbij komen kijken. Met voeding en levensstijl wijzigingen kun je een hele hoop doen!

Deze voedingsmiddelen verergeren de symptomen van vervelende menstruaties

Een grote speler in veel menstruatieproblemen is oestrogeen. Op zichzelf is dit hormoon – net als elk ander hormoon – niet slecht. Maar als je te veel oestrogeen hebt (een aandoening die oestrogeendominantie wordt genoemd) kun je hoofdpijn, gewichtstoename, gevoelige borsten, zware menstruatie, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen ervaren.

Veel dingen kunnen bijdragen aan oestrogeen dominantie tijdens je menstruatie, waaronder bepaalde voedingsmiddelen. Laten we eens kijken naar enkele van de grootste daders:

  • Voedingsmiddelen met veel suiker, geraffineerde koolhydraten, zuivel en cafeïne kunnen onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel veroorzaken die menstruatie symptomen (klachten) veroorzaken of verergeren.
  • De pesticiden die op fruit en groenten worden gespoten, zijn ook niet geliefd door je hormonen. Ze blokkeren receptoren en gedragen zich als pestkoppen.
  • Vlees (tenzij je grasgevoerd en biologisch koopt) en soja kunnen ook bijdragen aan de dominantie van oestrogeen. Opgefokte boerderijdieren krijgen gewoonlijk veel pro inflammatoire granen, hormonen en antibiotica, die aan je worden doorgegeven wanneer je ze eet. Van soja is bekend dat het zwakke oestrogene eigenschappen heeft en als je het vaak eet, kan dit problemen in je eigen interne systeem veroorzaken.
  • Helaas kunnen zelfs de zogenaamde gezonde voedingskeuzes deze problematische menstruatie symptomen versterken. Als je bijvoorbeeld kiest voor een dieet met maar weinig vetten of vegetarisch voedsel, kan dit bijdragen aan korte, lichte of onregelmatige menstruaties.

5 manieren om gelukkig, gezond en energiek te blijven tijdens je menstruatie door voedsel

Als er menstruatieklachten zijn is voedsel als uitgangspunt de basis. Wat je eet, kan je gevoel vaak snel verbeteren. Een goede overkoepelende voedingsregel: als je worstelt met maandelijkse PMS-symptomen, onregelmatigheden in je menstruatie of gewoon bang bent voor je menstruatie, wil je een ontstekingsremmend, vezelrijk dieet eten met veel kleurrijke groenten en andere voedzame voedingsmiddelen. Dit helpt je je hormonen in balans te brengen en je symptomen te verminderen. Hier zijn enkele specifieke voedingsmiddelen en strategieën die het verschil kunnen maken tijdens je menstruatie:

1. Geef prioriteit aan ijzer en B-vitamines
Als je zware of lange menstruaties hebt, is het aan te raden om ijzerrijk voedsel te eten, samen met voedsel dat rijk is aan B12, B6 en foliumzuur in grotere hoeveelheden. Alle vrouwen hebben deze voedingsstoffen nodig om bloed op te bouwen en we moeten deze tijdens onze menstruatie eten. Voedingsmiddelen die beide voedingsstoffen bevatten, zijn gras gevoed biologisch vlees, bladgroenten en avocado.

2. Eet voldoende omega-3’s
Het eten van omega-3-rijk voedsel zoals koudwatervis (denk aan zalm, sardines, ansjovis), walnoten en hennepzaden biedt je ontstekingsremmende ondersteuning die je humeur kan verbeteren, terwijl menstruatiekrampen worden verminderd.

3. Eet ook veel vezelrijke groenten
Probeer bij elke maaltijd minstens de helft van je bord te vullen met vezelrijke groenten om ervoor te zorgen dat je voldoende oestrogeen-eliminerende vezels en voedingsstoffen binnenkrijgt voor je systeem. Eet daarbij veel bladgroenten en kruisbloemige groenten. Vermijd te veel zetmeelrijke groenten, zoals aardappelen, pompoen en erwten.

4. Zorg voor voldoende magnesium
Door magnesiumrijk voedsel zoals paranoten, spinazie en cashewnoten voor en tijdens je menstruatie op te nemen, kun je krampen verminderen, de slaap verbeteren en je een stuk relaxter voelen.

5. Geen maaltijden overslaan
Voor de meerderheid van de vrouwen is het ‘standaard riedeltje’ van ontbijt, lunch en diner aan te raden tijdens de menstruatie. Intermittent fasting is tegenwoordig populair, maar je wil bloedsuikerspiegel en je hormonen ten alle tijden stabiliseren. Je wilt niet in een situatie zijn waarin je honger hebt, je energie verliest en je naar snelle koolhydraatrijke snacks grijpt die bloedsuiker disregulatie veroorzaken (en dus de menstruatieproblemen verergert). Als je symptomen van hormonale onbalans hebt, moet je deze eerst aanpakken voordat je aan Intermittent fasting doet.

LEES OOK: 7 verrassende manieren om een ​​schimmelinfectie te voorkomen.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.