Helaas hebben veel vrouwen last van hormonen die uit balans zijn. Dit is behoorlijk energie rovend en dat is zonde, want juist die energie kunnen we zo goed gebruiken. Een ontbijt dat goed is voor de hormoonhuishouding kan veel goeds voor je doen. Deze ontbijt smoothie is een topper voor onze hormonen, en wel om deze redenen:

Denk niet nu je dit leest ‘alweer een smoothie’, want dit is er niet zomaar een! Deze smoothie is namelijk een combinatie van vezelrijk fruit, zaden, detoxificerende groenten en proteïnen waar onze darmen blij van worden. En wat de inhoud betreft hoef je ook niet ingewikkeld te doen (wel zo fijn). De inhoud hiervan heb je vaak grotendeels al in huis. 

Wat maakt het dat deze smoothie onze hormonen balanceert?

Laten we even stuk voor stuk de ingrediënten onder de loep nemen voor een zo’n goed mogelijk overzicht.

Amandelmelk: Zuivel kan moeilijk te verteren zijn en daarnaast kan het de groei van Candida helpen, om die reden is amandelmelk een beter alternatief. Candida wordt vaak gelinkt aan PCOS, dit is een hormonale disbalans die vaak voorkomt bij jonge vrouwen. Het kan hun vruchtbaarheid behoorlijk in de weg zitten. En daarnaast zitten er natuurlijk hormonen in koemelk, waar onze eigen hormoonhuishouding onder kan lijden indien je dit consumeert. Kies dus voor amandelmelk of een andere plantaardige melk naar keuze.

(Bevroren) bessen: Bessen zitten vol vezels en antioxidanten, als je deze bevroren in de blender gooit wordt de textuur vaak extra creamy. Onze hormonen worden blij van vezels. Ze hebben namelijk vezels nodig om op de juiste manier gemetaboliseerd te worden. Als het lichaam hier niet voldoende van binnenkrijgt kan dit leiden tot hormonale onevenwichtigheden zoals: oestrogeenoverheersing, overmatige androgenen, hoge insuline of schildklierinstabiltieit. Om een hormonale balans te bereiken, hebben we ook een hoge inname van antioxidantrijk voedsel nodig, inclusief bessen (deze zijn rijk aan vitamine C en resveratrol), die de ontgifting van de hormonen in de lever optimaliseren. 

Bladgroenten: Ze zorgen voor extra vezels en antioxidanten. Ze ondersteunen de lever, ze helpen bij het ontgiften van de hormonen en ze houden het oestrogeen in balans. Je kunt variëren wat de bladgroenten betreft, denk aan: boerenkool, spinazie, rucola, snijbiet. Stuk voor stuk hebben ze een eigen unieke voedingswaarde!

Gemalen lijnzaad: Dit is een geweldige bron van oplosbare vezels en het helpt bij het beheersen van onevenwichtigheden in oestrogeen en testosteron. Een eetlepel in de smoothie verhoogt het vezelgehalte en voegt ook enkele ontstekingsremmende omega-3-vetten toe. En daarnaast maakt het de smoothie lekker dik.

Collageen poeder: Collageen is een geweldige bron van eiwitten, het houdt je vol, het balanceert de bloedsuikerspiegel en het versterkt je haren en nagels. Maar nog belangrijker: het helpt de darmwand opnieuw op te bouwen en het helpt om een lekkende darm te voorkomen. Als je wil werken aan het balanceren van je hormoonhuishouding moet je je spijsvertering absoluut niet vergeten. Een gezonde spijsvertering is namelijk heel erg van belang. TIP: Ik gebruik zelf graag het Collageen poeder wat je via deze link kunt bestellen.


Geconcludeerd:

Goede voeding draagt bij aan goed gebalanceerde hormonen. En als je de voeding op de juiste manier combineert is dat dus een recept voor meer energie, geluk en gezondheid! Wil je meer weten over het in balans brengen van je hormonen? Bestel dan mijn boek ‘Herstel je hormonen in 10 stappen’. Dus hoe maak je dat fijne ontbijtje dan? Je leest het hieronder.

Recept hormoon vriendelijke smoothie

1 portie

  • 1 glas amandelmelk (mag ook minder zijn)
  • 1 handje donkere bladgroenten (kan ook meer zijn)
  • 1 handvol (bevroren) bessen
  • ½ banaan of ½ avocado
  • 1 schep collageen poeder
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • optionele smaakversterkers: notenboter, pure chocolade, vanille-extract of kaneel

Combineer alle ingrediënten en mix dit tot een glad mengsel. Bon appétit! 

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.