Het is altijd maar heel normaal geweest om de pil voorgeschreven te krijgen. Gelukkig zijn wij vrouwen kritischer naar de anticonceptiepil gaan kijken en slikken we deze niet meer als vanzelfsprekend. We beseffen ons steeds meer dat we synthetische hormonen tot ons nemen die eigenlijk niet matchen met onze lichaamseigen hormonen.
Veel vrouwen reageren negatief op de pil. Ze komen aan, voelen zich neerslachtig, wispelturig of vermoeid. En daarom slaan tegenwoordig steeds meer vrouwen de pil af.
De pil is net zoals andere medicijnen lastig om te verwerken voor de lever, en dit kan ervoor zorgen dat je minder goed kan ontgiften. En zoals je misschien al eerder gelezen hebt weet je dat juist die ontgifting van de lever zo belangrijk is voor een goed werkende hormoonhuishouding.
Waarom ik geen fan ben van de pil
Progestageen (synthetisch progesteron) hecht zich aan de progesteronreceptoren en gedraagt zich enigszins als progesteron. Maar het hecht ook aan glucocorticoïden receptoren en gedraagt zich als cortisol (wat je bijnieren onderdrukt). Dit kan cortisol problemen met zich meebrengen, waaronder vetopslag. Daarnaast zorgt de pil voor behoorlijke tekorten. Magnesium, zink en B vitamines hebben te lijden onder het slikken van de pil. Dus mocht je toch de pil slikken is het belangrijk om wel extra suppletie te slikken. Maar nog erger is dat je eigen ritme volledig wordt geregeerd door de pil (en waardoor veel hormonen uit balans raken). Als vrouwen stoppen met de pil zeggen ze vaak dat een donkere wolk uit hun hoofd wegtrekt, en dat ze zich vele malen beter voelen. Maar wat zijn de alternatieven nu je overweegt om te stoppen met de pil?
LEES OOK: 6 hormoon balancerende regels om na te leven.
Koperspiraal
Het koperspiraaltje is een veilige en hormoonvrije anticonceptie. Het kan zijn dat de menstruatie in het begin heftiger is, maar dit geldt niet voor alle vrouwen. Lees in mijn boek ‘’Herstel je hormonen in 10 stappen’’ hoe je hormonaal beter in balans raakt en ook de menstruaties beter onder controle krijgt.
Bio-identieke hormonen
Bio-identieke hormonen hebben een structuur die gelijk is aan de lichaamseigen hormonen. En dat kun je van synthetische hormonen niet zeggen. Bio-identieke hormonen worden vaak ingezet bij beginnende menopauze klachten. De meest gebruikte bio-identieke hormonen zijn progesteroncreme of capsules zoals Utrogestan en estradiol of pleisters. Deze worden in Amerika al vaak gebruikt en het komt nu gelukkig ook een beetje onze kant op. Bio-identieke hormonen kunnen heel effectief zijn en veel vrouwen gebruiken ze al naar tevredenheid. Bijvoorbeeld bij perimenopauze, menopauze en vruchtbaarheidsproblemen kunnen bio-identieke hormonen zeer effectief zijn.
Let op; Overleg het gebruik van bioidentieke hormonen altijd met je gynaecoloog of huisarts
Mijn 10 stappenplan
Mocht je na het volgen van mijn 10 stappenplan (zie mijn boek) nog steeds last hebben van problemen, zoek dan een gediplomeerde hormoon therapeut of overleg met je huisarts over het gebruik van natuurlijke progesteron creme of pillen.
Let op: gebruik progesteroncreme nooit tegelijkertijd met de pil of met een mirena-spiraal.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
11 mei 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –