Voel je je ook een bodemloze put tijdens de tijd van de maand? Je bent de enige niet. En naast dat hongerige gevoel ben je misschien ook wel prikkelbaarder dan normaal gesproken. Men noemt dit ook wel hangry. Je kunt je zo voelen als je bloedsuikerspiegel niet gelijk is tijdens je menstruatie. 

Gelukkig kunnen we het hongerige en humeurige gevoel bestrijden door regelmatige en evenwichtige maaltijden te eten, die ervoor zorgen dat we de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgen. Hoewel onze voeding ook op de andere dagen van de maand van belang is is het vooral belangrijk om tijdens de menstruatie goed te eten. 

Hangry gevoelens tijdens de menstruatie

Nogmaals, je bent niet de enige vrouw met hangry gevoelens tijdens de menstruatie. Naast dat je je hongerig, boos of licht in je hoofd, vergeetachtig en angstig kan voelen loop je jezelf vaak voorbij. Onze drukke levensstijl kan soms knagen aan onze gezondheid. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld vergeten te eten, wat funest is voor je hormonen.

Je bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose die je in je bloed hebt en het is constant in beweging. Er zijn twee onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel. De eerste is een lage bloedsuikerspiegel of hypoglykemie. Hypoglykemie kan je chagrijnig, prikkelbaar, misselijk, zweterig of angstig maken. Als je bloedsuiker laag is, verlang je naar suiker en koolhydraten omdat ze een snelle oplossing voor het probleem zijn, maar ze veroorzaken ook bloedsuiker crashes die meer stabiliteit en hunkeren veroorzaken. Een beetje trek hebben voordat je gaat eten is oke, maar het enorm lang uitstellen en hypoglykemisch worden is dat niet. Als je gevoelig bent voor hypoglykemie is het van belang om regelmatig te eten, en om bij elke maaltijd eiwitten te eten.  

Gewoonten die leiden tot hypoglykemie:

– Pas uren nadat je wakker bent geworden ontbijten, of dit helemaal overslaan
– Overleven op cafeïne en suiker, om de dag door te komen
– De hele dag door gehaast zijn
– Eetlust onderdrukken met cafeïne en sigaretten
– Veel trainen zonder calorieën aan te vullen

Als je suikers eet, of dat nu een zoete traktatie is, een croissant, pasta of fruit met een hoog suikergehalte gaat je bloedsuikerspiegel omhoog en reageert je lichaam door insuline vrij te geven. Het is de taak van insuline om de cellen in je lichaam glucose op te laten nemen, zodat het ofwel als brandstof wordt gebruikt of als lichaamsvet wordt opgeslagen. Door dit te doen houdt het de bloedsuiker in evenwicht, maar consistent hoge niveaus van insuline kunnen leiden tot insulineresistentie. Dit is een aandoening waarbij je lichaam niet goed reageert op de insuline. Het wordt veroorzaakt door obesitas, overleven op koolhydraten, suiker en bewerkte voedingsmiddelen en een gebrek aan lichaamsbeweging.   

LEES OOK: Een gezonde bloedsuikerspiegel: zo krijg je het voor elkaar.

Aanvankelijk zijn er mogelijk geen tekenen van insulineresistentie, maar naarmate de effecten ervan toenemen zijn de symptomen als volgt:

– De hele tijd moe zijn, vooral na het eten van maaltijden
– Hongerig voelen
– Gemakkelijk aankomen en het moeilijk vinden om af te vallen, vooral rondom de middel
– Moeite met concentreren
– Hoge bloeddruk
– Hoog cholesterolgehalte
– Oneindig snoepen en daarmee niet je craving pleasen

Ontbijt: de belangrijkste maaltijd om hangry gevoelens tegen te gaan

Eet je ontbijt binnen een uur nadat je wakker wordt en sla het vooral niet over. Het is moeilijk om je hormonen in balans te brengen als je altijd maar je ontbijt overslaat. Verzorg jezelf van binnen net zoals van buiten. Je kleedt je ook netjes aan voordat je weggaat,, dus iets voedzaams eten moet in principe ook kunnen toch? 

Het telt natuurlijk niet om in dat geval een ongezond ontbijtje naar binnen te schuiven. Je ontbijt moet eigenlijk altijd rijk zijn aan eiwitten, vezels en gezonde vetten om de bloedsuiker in balans te houden. En dit is eigenlijk nog meer van belang als je PCOS hebt of als het de tijd van de menstruatie is. Je kunt bijvoorbeeld een ei maken wat rijk is aan groenten en avocado. Dit is heerlijk en voedzaam. 

LEES OOK: Dit ontbijtje balanceert de hormonen, en dat komt hierdoor.

Als je echt in tijdnood zit kun je natuurlijk altijd iets eten van de avond ervoor. Denk bijvoorbeeld aan een simpele maar gezonde frittata. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor haver, quinoa, gierst, amarant met plantaardige melk en hier een gezond papje van maken. Gegarneerd met fruit, notenboters en zaden. Maar probeer naast deze zoete ontbijtjes ook zeker eens te kijken naar de eerder genoemde hartige. Er is namelijk nog zoveel meer mogelijk en het geeft je pit voor de rest van de dag. Denk bijvoorbeeld aan gerookte zalm met wat groentes en een beetje quinoa. Dit kun je uiteraard allemaal al eerder bereid hebben en dan is het slechts een kwestie van opwarmen. 

Als je echt geen ontbijt mens bent kun je altijd nog een proteïne smoothie nemen. En zorg er daarnaast voor dat je je avondeten niet te laat eet, eerder op de avond eten stimuleert namelijk je behoefte om ‘s ochtends te eten. Kies voor complexe koolhydraten, zoals hele granen en zetmeelrijke groenten. En cafeïne moet tijdens of na het ontbijt worden genuttigd, maar niet daarvoor.  

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.