Als je graag zwanger wil worden, of dit in de toekomst denkt te willen worden, is het belangrijk om na te denken over je vruchtbaarheid. Onze vruchtbaarheid verandert in der loop der jaren. Je kunt je vruchtbaarheid ondersteunen door gezonde voeding te nuttigen. En tijdens je zwangerschap is het zelfs nog belangrijker om je lichaam de nodige vitamines en mineralen te geven. 

Hoe pak je dit aan? En welke voedingsstoffen ondersteunen vruchtbaarheid het meest? Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet, dat voldoende is in alle voedingsstoffen, is belangrijk voor het cultiveren van een algehele gezonde reproductieve toestand. Als het gaat om het verbeteren van de eikwaliteit en gezondheid, zijn er een paar belangrijke vitamines en mineralen die gezonde voeding kunnen ondersteunen.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn ontstekingsremmende vetten die de vruchtbaarheid ondersteunen, door de hormoonproductie te reguleren en de bloedtoevoer naar de baarmoeder te verhogen. Het probleem is dat we de neiging hebben om te veel omega-6-vetten te eten en niet genoeg omega-3-vetzuren, wat bijdraagt ​​aan chronische ontstekingen in het lichaam (iets dat we willen vermijden als we proberen de vruchtbaarheid te verbeteren). Vette vis zoals zalm, forel en heilbot zijn extreem rijk aan de EPA / DHA-vorm van omega-3 vetzuren. Helaas bevatten veganistische en vegetarische voedselbronnen een andere vorm van omega-3 vetzuren (ALA), die om verschillende redenen inefficiënt wordt omgezet in EPA / DHA in het lichaam. Als je een veganist of vegetariër bent of gewoon niet van vis houdt, kun je dagelijks 1 eetlepel plantaardige omega-3 vetzuren (walnoten, chia-zaden, hennepzaden, lijnzaad) gebruiken, of een omega-3-supplement van hoge kwaliteit nemen om zorg ervoor dat je je dagelijkse dosis van deze ontstekingsremmende vetten binnen krijgt.

LEES OOK: 8 voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken en voedingsdeskundigen vermijden.

Magnesium

Ons leven is steeds stressvoller geworden en veel mensen krijgen daardoor eerder te maken met een magnesiumtekort. Stress berooft het lichaam van magnesium, en als je lichaam een tekort heeft aan magnesium, kan dit verhoogde cortisolspiegels (stresshormoon) veroorzaken. Dit kan een vicieuze cirkel worden tussen stress en magnesium, die je hele hormoonhuishouding kan verstoren en je reproductieve gezondheid negatief kan beïnvloeden. Eet daarom voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals avocado, noten en zaden, en bladgroenten zoals boerenkool. Ik adviseer deze magnesium aan mijn clienten, omdat ik dit persoonlijk een heel fijn merk vind.

B-vitamines

B-vitamines zijn essentieel voor het hormonale evenwicht en het tot stand brengen van een gezonde bloedtoevoer. De levering van voedingsstofrijk bloed is essentieel voor het ondersteunen van de gezondheid van het hele lichaam, inclusief onze voortplantingsorganen. Als het gaat om B-vitamines, is de vorm echter echt belangrijk. Het is daarom aan te raden om een B-complex te nemen, wat L-methylfolaat (folaat), pyridoxal-5-fosfaat (B6) en methylcobalamine (B12) bevat voor optimale absorptie.

Vitamine D

Vitamine D is de ultieme multitasker – het ondersteunt de immuniteit, de darmgezondheid en de schildklier gezondheid en vermindert ontstekingen, die allemaal essentieel zijn voor het ondersteunen van een gezond voortplantingssysteem. Onderzoek toont aan dat vrouwen met voldoende vitamine D-waarden een betere vruchtbaarheid hebben. Omdat veel vrouwen een vitamine D-tekort hebben, raden wij aan om je niveaus regelmatig te laten controleren en een supplement te nemen als je het nodig hebt. Ook hier is de vorm van de voedingsstof die je neemt van belang; kies altijd vitamine D3 boven D2. Onderzoek heeft aangetoond dat het veel effectiever is bij het verhogen van je vitamine D-waardes.

Myo-inositol

Dit maakt deel uit van het B-vitaminecomplex en studies tonen aan dat myo-inositol een gezond bloedsuikermetabolisme ondersteunt (wat essentieel is voor het handhaven van het hormonale evenwicht) en de algehele eiergroei en -kwaliteit verbetert. Je kunt inositol vinden in voedingsmiddelen zoals gekiemd boekweit en peulvruchten.

CoQ10

De eicel (onrijpe eicel) vereist een ton energie om te groeien en te rijpen voorafgaand aan de ovulatie. CoQ10 levert voedingsstoffen voor een optimale energieproductie en kan daarom helpen de energiebehoeften te ondersteunen en de gezondheid van eieren te verbeteren. CoQ10 is ook een krachtig antioxidant die de eikwaliteit bevordert door schade door vrije radicalen te verminderen.

Zelfs als je op dit moment niet zwanger wil worden, is het goed om deze voedingsstoffen in gedachten te houden en ervoor te zorgen dat je de vruchtbaarheid gezondheid zoveel mogelijk ondersteunt.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.