Hoe je gewicht en menstruatiecyclus elkaar beïnvloeden

Misschien ben je wel eens veel afgevallen of behoorlijk wat kilo’s aangekomen. Dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat dit invloed op je menstruatiecyclus had. Andersom kan het ook zijn dat je aankomt in bepaalde periodes van je menstruatiecyclus en kan PMS (klachten die te maken hebben met de menstruatiecyclus) veranderingen teweegbrengen in je gewicht.

 

Gewichtstoename en ongesteld zijn

Overgewicht en ondergewicht gaan beiden gepaard met bekende risico’s. Enerzijds heeft het invloed op je uiterlijk, anderzijds op je gezondheid. Iemand met overgewicht heeft een verhoogt risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en andere gezondheidsproblemen. Ondergewicht kan bijvoorbeeld weer leiden tot een lage bloeddruk, hartkloppingen of nierstenen. Maar andersom heeft gewichtstoename of -verlies ook invloed op je menstruatiecyclus.

 

Oestrogeen

Hoe dat precies werkt? De eierstokken produceren de vrouwelijke geslachtshormonen progesteron en oestrogeen. Dit gebeurt nadat zij bepaalde signalen hebben gekregen van de hypofyse (klier middenin ons hoofd) en de hypothalamus (ligt vlak boven de hypofyse en vormt een onderdeel van ons limbisch systeem, dat te maken heeft met emotie, genot en emotioneel geheugen). Oestrogeen helpt bij de opbouw van het baarmoederslijmvlies, dat het bevruchte eitje voedt. Wanneer er geen bevruchting plaatsvindt, word je ongesteld. De menstruatiecyclus van iedere vrouw is anders. Wel is bekend dat een cyclus gemiddeld tussen de 21 en 28 dagen duurt.

 

Menstruatiecyclus bij overgewicht

Als je overgewicht hebt kan dat je menstruatiecyclus beïnvloeden. Een kort lesje biologie: basis cholesterolverbindingen in vette cellen kunnen veranderen in een soort zwak oestrogeen. Dit wordt ook wel estrone genoemd. Als je overgewicht hebt, en dus “vette cellen” hebt, produceren deze onbedoeld veel estrone die een oestrogene werking op klieren hebben. Dit extra oestrogeen kan extra bloedingen of menstruatiestoornissen veroorzaken.

 

Menstruatiecyclus met ondergewicht

Ook als je ondergewicht hebt kan dat effect hebben op je menstruatie cyclus. Als je erg weinig vet op je lichaam hebt, kan het zijn dat je minder vaak ongesteld wordt of zelfs lange periodes doormaken zonder dat er een eisprong is. Honger, extreem veel lichaamsbeweging en stress hebben als gevolg dat de hypothalamus wordt onderdrukt. In dat geval stopt je lichaam met het aanmaken van oestrogeen. Zonder extra vet kunnen cellen bovendien cholesterol niet omzetten in extra oestrogeen.

 

Kan de menstruatiecyclus ook invloed hebben op je gewicht?

De menstruatiecyclus heeft geen directe invloed op het gewichtsverlies of de gewichtstoename, maar er kunnen wel indirecte oorzaken zijn. Die gaan gepaard met, zoals eerder al genoemd, symptomen van PMS of een onregelmatige cyclus. Zo is uit onderzoek gebleken dat je bij PMS bijvoorbeeld veranderingen in je eetlust kunt ervaren. Je hebt opeens behoefte aan vet voedsel of je hebt een ontzettende zoete trek.

Daardoor kan het zijn dat je meer calorieën tot je neemt waardoor je aankomt in gewicht. Zeker als je erg veel last hebt van PMS kan dit vervelend zijn en afslanken belemmeren als je overgewicht hebt. Een opgeblazen gevoel kan ook het gevoel geven dat je zwaarder bent geworden.

Zo voorkom je dat je aankomt door PMS

In plaats van veel vette, zoute of zoete snacks te eten (waardoor je lichaam meer water vasthoudt), doe je er goed aan om vooral tijdens de week voordat je ongesteld wordt veel gezonde snacks in huis te halen. Tijdens deze week zijn PMS klachten meestal het meest heftig.

Gezonde snacks zijn:

  • Groenten met een humus dip
  • Fruit
  • Noten, zaden, pitten
  • Dadels voor de zoete trek
  • Griekse yoghurt
  • Stukjes verse kokosnoot
  • Kokosvlokken

Daarnaast helpt het om tijdens deze week in je cyclus wat grotere maaltijden te eten die rijk zijn aan eiwitten en gezonde vetten zodat je langdurig verzadigd bent en minder geneigd bent ongezond te snacken. Ook veel water drinken kan een opgeblazen gevoel voorkomen.

Wil je nog meer lezen over hormonen? Klik dan hier

 

Tekst Jasper Alblas voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.