Vrouwen en afvallen, dat is wel een dingetje. Je bent misschien al enorm goed aan het sporten en gezond aan het eten, maar afvallen is niet aan de orde. Eigenlijk had je verwacht dat je nu eindelijk wel zou afvallen en zeker niet dat je gewicht of hetzelfde zou blijven of juist zou toenemen. Het kan komen dat deze 6 hormonen gewichtsverlies in de weg zitten. Ik leg je uit welke en waarom.

Gewichtstoename en hormonen gaan hand in hand. De disbalans van je hormonen ofwel je hormoonhuishouding, kan ervoor zorgen dat je niet afvalt. En daarnaast gaat het slechts niet alleen maar om ons gewicht, schommelende hormonen kunnen namelijk een groter gezondheidsprobleem betekenen zoals PMS klachten, PCOS, schildklier aandoeningen, endometriose, burn-out symptomen en nog veel meer. Onze hormonen controleren belangrijke functies in het lichaam zoals oa: het metabolisme, de cyclus en de opname van glucose. Hormonen zijn een complex verhaal voor velen. En misschien denk je: wat hebben hormonen nou met afvallen te maken?  Nou Alles kan ik je vertellen. A

De 6 hormonen die jouw gewicht kunnen beïnvloeden.

Insuline

Op nummer 1 staat toch wel het hormoon insuline. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en zorgt ervoor dat de glucose in de cel wordt gebracht. Maar helaas eten wij niet meer echt zoals we zouden moeten doen. We eten over het algemeen teveel koolhydraten en suikers en we eten te vaak. Dit kan ervoor zorgen dat we insuline resistent worden. Dat betekent dat onze cellen minder goed reageren op insuline, waardoor glucose niet meer goed in de cel kan komen. En een teveel aan insuline wat niet wordt gebruikt,  wordt opgeslagen als vet.

Tip 1: Skip de suikers, daarmee voorkom je insuline pieken.  En probeer niet de hele dag door te eten, maar eet 3 volwaardige maaltijden. Daarmee kun je ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel wordt en uiteindelijk je cellen weer gevoeliger worden voor insuline. 

Leptine

Leptine is je verzadigingshormoon. Deze zou naar behoren moeten werken als we gewoon “normaal” eten. Dat wil zeggen, niet teveel koolhydraten, bewerkte voeding, suikers, verkeerde vetten etc…. Wanneer je bijvoorbeeld veel suiker of bewerkt eten tot je neemt,  maakt je lichaam veel leptine vrij.  Als dit jouw “normale eetpatroon” is, kan het zijn dat jouw lichaam hierdoor minder gevoelig voor het hormoon leptine is geworden.  Dan spreken we van lepten resistentie. Je hersenen krijgen niet meer een signaal dat je eigenlijk al vol zit.  Als je dat signaal negeert of gewoon er doof voor bent geworden, gaat het lichaam steeds meer om energie vragen en blijf je trek hebben en dus eet je vaak meer dan nodig. En meer eten betekent natuurlijk vaak gewichtstoename. Dit is een veel voorkomende reden voor overgewicht en soms lastig te doorbreken.  Tip 2: eet maar 3 maaltijden per dag. Volwaardig met complexe koolhydraten zoals: bruine rijst, zoete aardappelen, havermout. Gecombineerd met eiwitten zoals: ei, gevogelte, vette vis, bonen en wat goede vetten als: avocado, olijf olie, noten, zaden.

(Meer eet tips en gezonde slanke recepten vind je in mijn boeken)

Cortisol

Dit is ons stresshormoon wat wordt aangemaakt door onze bijnieren. Cortisol kunnen we goed gebruiken bij korte termijn spanningen, maar het is slopend voor ons lichaam als het constant van kracht is. Als er teveel cortisol wordt aangemaakt leidt dit ook tot een grote hoeveelheid van het hormoon insuline. Insuline triggert vetcellen! Want als de insuline spiegel hoog is, kun je helaas geen vet verbanden. Dus stress kan daadwerkelijk dit maken. Tip 3; compenseer de stress die je niet kunt wegnemen. Dus als je leven soms stressvol is, wat iedereen meemaakt van tijd tot tijd. Is het belangrijk om te compenseren met momenten of activiteiten die jou doen ontspannen. Denk aan: naar de sauna gaan, een bad nemen, een boek lezen, in de bossen wandelen of lekker muziek maken of koken…etc….Net wat jou rustig en blij maakt!

Schildklier

De schildklier is erg belangrijk als het gaat over gewicht. In de schildklier worden hormonen aangemaakt die je metabolisme, hartslag, temperatuur en groei controleren en reguleren. Als je een traag werkende schildklier hebt houd je vaak ook wat meer vocht vast. Vocht is uiteraard geen vet, maar het kan er wel voor zorgen dat je ‘zwaarder’ oogt. Maar dat is niet het enige..doordat je schildklier verantwoordelijk is voor je stofwisseling, kan een disbalans er voor zorgen dat je aankomt. Tip 4: Je schildklier dmv de juiste voeding ondersteunen kan heel zinvol zijn. Dus eet vaker uit de zee, zoals zeekraal, zeewier en vis. Deze jodiumrijk voeding ondersteunt jouw schildklier. 

 

Oestrogeen

Oestrogeen is het belangrijkste vrouwelijke sekshormoon. De balans tussen oestrogeen en progesteron is erg belangrijk. Als deze uit balans zijn, worden we oestrogeendominant. Dit kan zorgen voor meer vetopslag, vooral op de heupen, billen en borsten. We kunnen extra oestrogeen binnen krijgen door voeding met pesticiden of groeihormonen te eten. Dit hebben we vaak niet zo in de gaten, maar als je niet biologisch eet, krijg je al snel teveel hormoonverstorende stoffen van binnen.  En een te hoog  oestrogeen niveau kan er tevens voor zorgen dat je meer resistent voor insuline wordt en dat kan er dan weer voor zorgen dat je aankomt. Tip 5: Eet het liefst biologisch en vermijd eten en drinken uit plastic. Oestrogenen in balans brengen is niet de makkelijkste klus, maar mijn boeken helpen jou daarbij.

Melatonine

Melatonine komt uit de pijnappelklier en het helpt je bij een goed slaapritme en helpt je goed en diep te slapen. Melatonine wordt aangemaakt als het donker wordt. In de avond dus. Ons lichaam heeft slaap echt nodig om te herstellen en te repareren. Als we te weinig slapen kan dit onze hormoonhuishouding verstoren. Waardoor we ook de volgende dag meer trek krijgen om zo om energie te vragen. Dit kan er dus voor zorgen dat we aankomen, omdat we niet voldoende melatonine aanmaken.  Tip 6: Slaap zoveel als je kunt. Het liefst minimaal 8 uur. Zorg dat je zo min mogelijk blootgesteld wordt aan blauw licht na 20.00u. Dit omdat dat je melatonine productie tegengaat. Zo kun je ervoor zorgen dat je meer melatonine aanmaakt en je daardoor ook wat eerder moe wordt. Wat juist goed is, zodoende ga je misschien wat vroeger naar bed en zul je de volgende dag veel uitgeruster zijn.  En geen last hebben van cravings, waardoor je weer meer wilt snaaien. 

Dit is maar een greep uit de oplossingen die je kunnen helpen gewicht te verliezen natuurlijk. Maar al wel een goed begin om vandaag nog mee te starten. Want onthoudt.. als je hormonen in balans zijn, gaat afvallen vanzelf.  Oh ja… Meer info vind je in mijn boek “Herstel je hormonen” en uiteraard in mijn online programma “in 8 weken hormonaal in balans”. Hierin leer ik jou precies wat je kunt doen om gezond af te vallen en hoe je tevens jouw hormonen kunt balanceren.

 

Succes!

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.