Soms ervaren we menstruatieklachten terwijl we helemaal niet ongesteld zijn en dit ook nog niet moeten worden. Maar alles wijst erop. Denk aan je humeur, slechtere huid en de zin in van alles wat misschien niet al te goed voor je is. Dus waarom gebeurt dit dan toch?
Je hormonen zijn wellicht de kluts een beetje kwijt. Hieronder de zaken die hier invloed op hebben:
Stress
De boosdoener van vrijwel alles. Je kunt je menstruatie hierdoor overslaan en daarnaast kan het je cortisol flink verhogen – wat invloed heeft op de hormoonhuishouding. De hormonen in je eierstokken en baarmoeder slijmvlies kunnen hierdoor de kluts kwijt raken. Je kunt dus last hebben van menstruatieklachten maar niet ongesteld zijn of moeten worden.
Mirena
De kans is groot dat je niet meer ongesteld wordt als je deze spiraal hebt. Er is weliswaar geen bloeding, maar dit betekent helaas niet dat de klachten uitblijven. De hormonen die in dit spiraaltje zitten zorgen ervoor dat je baarmoederhalsslijm dunner is. Hier kun je buikkrampen van krijgen. Indien dit heel erg is kun je maar beter even naar de huisarts gaan. Onze voorkeur gaat, in plaats van de Mirena, altijd uit naar de koperspiraal.
Wil je meer lezen over het in balans brengen ven je hormonen? Bestel dan mijn boek ‘Herstel je hormonen’ en start met mijn 10-stappenplan.
Schildklier
De schildklier reguleert diverse lichaamsfuncties, denk aan de cyclus en het metabolisme. Als je schildklier niet naar behoren werkt, dan kan dit invloed hebben op je cyclus. Je kunt menstruatieklachten ervaren terwijl je geen bloedingen hebt. Je schildklier stuurt tevens je hersenen aan en hierdoor kun je last hebben van stemmingswisselingen (indien de schildklier niet optimaal functioneert).
PCOS
Dit betreft een aandoening waarbij er meerdere vochtblaasjes op de eierstok zitten. Enkele vochtblaasjes in de eierstokken kunnen normaal zijn in de eerste helft van de menstruatiecyclus. Hiervan ontwikkelt er vaak maar een, en deze knapt, dit is de eisprong. Vrouwen die PCOS hebben meer vochtblaasjes op de eierstokken. Hierdoor blijft de menstruatie vaker uit en kan het lastiger zijn om kinderen te krijgen.
LEES OOK: 4 simpele tips waardoor je hormonen zich fijn voelen deze zomer.
Sport
Maar dan wel als je het echt in overmaat doet. Want over het algemeen is beweging erg goed voor de mens. Mocht je vaker sporten dan dat je lijf lief is kan je lichaam hierop reageren door de menstruatie uit te schakelen. Dit gebeurt vaak pas als je lichaamsvet echt beneden peil is. Wanneer dit het geval is krijg je last van een hoop hormonale schommelingen waar je liever niet mee te maken wil krijgen.
SOA
Gonorroe of chlamydia kunnen menstruatieklachten veroorzaken. Als je er niet op tijd bij bent indien je een SOA hebt kan dit zelfs tot een bekkenontsteking leiden. Daarom is het noodzakelijk om snel tot actie te komen indien de buikkrampen, misselijkheid en koorts niet afnemen.
Cysten/poliepen
Los van PCOS kun je vochtblaasjes op je eierstok krijgen. Als de cysten groeien kun je dit gaan voelen. Poliepen (goedaardige tumoren) kunnen in je baarmoeder groeien. Zij kunnen menstruatieklachten veroorzaken. Indien je last hebt en het onprettig voelt is het aan te raden op de dokter te bezoeken.
Eierstokkanker
Dit is zeer dodelijk voor vrouwen. Veel vrouwen die eierstokkanker hebben ervaren geen tot subtiele symptomen. Vaak moeten plassen, opgeblazen zijn en buikkrampen kunnen hier signalen van zijn. Dus het is heel logisch dat je dit niet gelijk voor zoiets ernstigs aanziet. Deze klachten en uitblijvende menstruatie kunnen dit in het ergste geval wel betekenen. Mocht je menstruatie te lang uitblijven is het aan te raden een gynaecoloog te bezoeken.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
8 augustus 2022
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –