Ons lichaam moet ongeveer vijftig hormonen in balans houden die ons lichaam goed laten functioneren. Naast genetische factoren kan hormonale disbalans veroorzaakt worden door chronische stress, gebrek aan rust, slechte voeding, minimale beweging, milieuvervuilende stoffen en chemicaliën. Hieronder vertellen we je meer over hoe je jouw lichaam kunt helpen om de hormonen in balans te houden.
Stress
Wanneer je gestrest bent, geeft je lichaam meer cortisol af dan zou moeten. Dit kan leiden tot grote systemische storingen in bijvoorbeeld het spijsverterings- en voortplantingssystemen. Deze worden in de wacht gezet terwijl ons lichaam het vermoedelijke gevaar afweert. Wanneer ons lichaam in een staat van stress verkeert, kan het de hormonale niveaus niet opnieuw in balans brengen als je het niet de kans geeft. De beste manier om stress te verminderen, is vaker ‘nee’ te zeggen tegen dingen die je geen of weinig energie geven. Daarnaast hebben studies aangetoond dat eenvoudige diepe ademhalingstechnieken ervoor zorgen dat de cortisolspiegel onmiddellijk daalt. Bijvoorbeeld elke twee uur een paar minuten diep ademhalen.
Voeding
Gezonde voeding en voldoende vocht verbetert je stemming en zorgt voor goede hormoonspiegels. Plantaardige voeding zal je lichaam helpen ontgiften en het opnieuw in evenwicht brengen om te functioneren zoals het bedoeld was. Het elimineren van suiker en bewerkte voedingsmiddelen zal helpen om het lichaam weer in balans te brengen, maar soms is een detox hierbij nodig. Het drinken van water kan helpen cravings naar suiker te weerstaan. Daarnaast is het beginnen van de dag met een groene smoothie een goede manier om je lichaam een boost te geven voor de dag.
Bewegen
Regelmatig bewegen helpt het verminderen van stress. De beste manier om in het dagelijks leven meer beweging te hebben, is het nemen van de trap en vaker te gaan fietsen. Yoga en meditatie helpt om je lichaam en geest opnieuw in balans te brengen. En hoewel de handeling belangrijk is om je lichaam lenig en in balans te houden, kan de tijd die je eraan besteedt nog belangrijker zijn. Je hormonen hebben een pauze nodig, een tijd om te resetten en een tijd om te profiteren van de handeling van yoga en diepe ademhaling.
ZIE OOK: Herstel je hormonen in 10 stappen – Vivian Reijs.
Slapen
Je lichaam heeft tijd nodig om uit te rusten. Het niet krijgen van ten minste zeven tot acht uur slaap laat je lichaam achter met verhoogde cortisolspiegels en in een staat van onrust, omdat het niet genoeg tijd had om te resetten voor de volgende dag. Breng je lichaam in slaapstand waarin je vroegtijdig elektronica uitschakelt, tot rust komt en je lichaam op een regelmatig tijdstip naar bed brengt. Lavendel bevordert rust en ontspanning, kan gemakkelijk worden verspreid en aangebracht worden op jouw beddengoed om een omgeving van rust te creëren.
Essentiële oliën
Krachtige aromatherapie kan helpen in het balanceren van je hormonen en bereiken van een betere gezondheid. Het verspreiden van essentiële lavendelolie is krachtig genoeg om stress in de meest hectische omgevingen te verminderen. Maar in combinatie met diepe ademhaling is dit nog krachtiger tegen stress. De geur van essentiële olie van rozemarijn helpt de hersenen te concentreren, verbetert het geheugen en verlaagt de cortisolspiegel. Clary Sage is de beste olie tijdens de menstruatieperiode, omdat het spiercontracties kan verlichten om kramp te verminderen en onze hormonen helpt balans te vinden door stress. Het is gebleken dat pepermunt het hunkeren naar eetbuien remt. En om stress te bestrijden, helpen oliën om jouw lichaam en geest te helpen die kalme en lagere cortisolspiegel te vinden.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
30 december 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –