Als je gezond gaat eten voor een betere darmgezondheid, kan je hele lijf daarvan profiteren. Een eetpatroon dat gezond is voor je darmen, is namelijk gezond voor je hele lichaam. Dit is wat er met je lijf gebeurt als je een eetpatroon gaat volgen dat goed is voor je darmen.

Je bent meer ontspannen

Je darmen worden niet voor niets je tweede brein genoemd. Als je alcohol, simpele koolhydraten en toegevoegde suikers laat staan omdat het beter is voor je darmen, heeft dat ook een positieve invloed op hoe je je voelt. Zo zit je beter in je vel en kun je stress beter aan.

Als je daarnaast alleen zuivel neemt als je ertegen kan, werkt dat ook positief door op je welbevinden. Je bent meer ontspannen en beter opgewassen tegen de stressvolle situaties op je werk en thuis.

Ook vezels, voldoende vocht en probiotica zoals kefir en kombucha zijn niet alleen goed voor je darmen, maar ook voor je humeur. Je voelt je een stuk gelukkiger als je deze voedingsmiddelen in je eetpatroon opneemt. Denk bij vezels trouwens niet alleen aan groenten en volkoren granen, maar vooral aan kokosmeel, lijnzaad, kaneel en cacao.

Je hebt een betere suikerspiegel

Als je suiker en alcohol vermijdt, minder koolhydraten eet en matig bent met peulvruchten, dan heeft dat niet alleen een positief effect op je darmen. Ook je suikerspiegel blijft beter in balans. Je lichaam heeft dan namelijk niet ineens met veel suikers te doen.

Zowel suiker, alcohol als peulvruchten worden in je lichaam opgezet in suikers. Daardoor stijgt je suikerspiegel ineens heel snel, om vervolgens ook weer vrij snel te dalen. Door deze schommelingen in je bloedsuiker kun je last krijgen van eetbuien en trek in zoet. Bovendien moet je iedere drie tot vier uur te eten omdat je je anders slap en hongerig voelt.

Je bent minder snel verkouden

Gezonde darmen zijn de basis van een goede gezondheid. Als je darmen moeite hebben met zuivel, kan het zijn dat je om die reden melkproducten laat staan. Verrassend genoeg kan dit ook een positief effect hebben op de gezondheid van je luchtwegen.

Ben je verkouden, dan kun je niet alleen sneller weer door je neus ademen als je geen zuivel neemt. Het kan ook zijn dat je minder vaak verkouden bent en minder last hebt van verstopte holtes of slijm achter in je keel. Probeer het eens een tijdje en merk het effect.

Je krijgt een platte buik

Minder koolhydraten eten is niet alleen gezond voor je darmen. Ook krijg je er een platte buik van. Koolhydraten worden in je lichaam namelijk omgezet tot suikers. Krijg je veel suikers binnen, dan zet ons lichaam deze om in een vetreserve voor later.

Eet je minder koolhydraten, dan krijg je dus ook minder suikers binnen. Sterker nog. Als je minder koolhydraten binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft om aan energie te komen, gaat je lichaam opgeslagen lichaamsvet verbranden. Zo verdwijnt het vetrandje op je buik als sneeuw voor de zon.

Je krijgt een gezond gewicht

Als je matig bent met koolhydraten, heeft dat ook een positief effect op je gewicht. We zagen al dat je lichaam dan opgeslagen lichaamsvet gaat verbranden. Dat zie je terug op de weegschaal. Die geeft al na één week een lager gewicht aan.

Bovendien houd je ook minder vocht als je minder suikers binnenkrijgt. Daardoor verdwijnt het watergewicht en val je ook af. Je koolhydrateninname beperken is dus niet alleen gunstig voor je darmen, maar ook voor je gewicht. Op deze pagina lees je er alles over.

Wat zijn jouw ervaringen met gezond eten? Deel het hieronder in de reacties!

Door: Annemiek van floraa.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.