Eet je blij met groenten & fruit!

Het bericht stond vorige week overal: ‘geluksgevoel groeit door het eten van fruit en groenten’. De ins en outs van het wetenschappelijk onderzoek besparen we je. Maar het komt erop neer dat als je gedurende een langere periode meer fruit en groenten eet dan normaal (tot 8x een portie per dag), je binnen 2 jaar mentaal lekkerder in je vel zit. Vergelijkbaar met het geluksgevoel die je krijgt als je een baan vindt nadat je een poos werkloos bent geweest.

Maar, welke soorten fruit zijn dan het meest gezond?

Als je er tóch lekker meer van gaat eten?
Kijk je puur naar caloriewaarde zou je het beste kunnen kiezen voor:
versie cranberry’s/veenbes (niet gedroogd), limoen, suikermeloen, aardbeien, kruisbessen, nectarines, citroen, watermeloen, rode bessen en perziken.

Maar meest verkochte fruitsoorten in Nederland zijn op het moment: appels, sinaasappels, bananen en mandarijnen. Aardbeien, kiwi’s en druiven worden steeds vaker in het winkelmandje gelegd.

5 x super gezonde fruitsoorten!

(in willekeurige volgorde, want elk stuk fruit heeft zo zijn eigen gezonde eigenschappen!)

Appel

+ Voedingsvezels (vooral uit de schil!) voor goede spijsvertering/stofwisseling
+ Pectine voor een goede spijsvertering én heeft een reinigende werking
+ Vol antioxidanten (polyfenolen) die weefsels, cellen en andere bestanddelen zoals DNA beschermen tegen de slechte invloeden van zuurstof/zon/sigarettenrook. Appels leveren een bijdrage aan een goede conditie van bloedvaten en lever.

Sinaasappel

+ Vitamine C: goed voor weerstand, wondgenezing, mooie huid
+ Foliumzuur: helpt bij aanmaken van nieuwe cellen en bij genezingsprocessen
+ Kalium: goed voor stofwisseling, goede werking van het zenuwstelsel  
+ Calcium: zorgt voor sterke botten/tanden en goed voor o.a. het zenuwstelsel

Aardbei

+ Vitamine C
+ Foliumzuur
+ Vol antioxidanten
+ Zorgt voor goede spijsvertering, licht verteerbaar
*Kan een histaminevrijmaker zijn, en voor bijvoorbeeld huidklachten zorgen

Kiwi

+ Vitamine C
+ Vitamine B: goed voor de energieproductie, het immuunsysteem en tégen stress.
+ Vitamine E: sterke antioxidant, goed voor de hartspier. Goed tegen inwendig en uitwendig littekenweefsel. Goed voor het hormoonstelsel.
+ Vol vezels, goed voor je spijsvertering.
+ Verteert eiwitten, kan daardoor -samen met de vezels- laxerend werken (beter niet in combinatie met melk eten om schifting te voorkomen)
+ Rijk aan antioxidanten
+ Luteine: beschermt de ooglens tegen oogkwalen op latere leeftijd

Mandarijn

+ Vitamine C (minder dan sinaasappels)
+ Voedingsvezels (meer dan sinaasappels)
+ Rijk aan antioxidanten
+ Kalium

Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE

Bron: https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/top10/

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.