Gluten: is dit nu goed of slecht? Val je af van een glutenvrij dieet of kom je dan voedingsstoffen te kort? Is glutenvrij eten een hype of nemen we het niet serieus genoeg? Waarschijnlijk zijn al deze vragen weleens in je op gekomen en dat is niet gek. Er is namelijk veel tegenstrijdige informatie te vinden over gluten. Om meer duidelijkheid over dit onderwerp te creëren, hebben wij veel informatie voor je op deze pagina verzameld.

Wat is gluten eigenlijk?

Gluten is een mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. Hierdoor kunnen mensen met een glutenintolerantie of –sensitiviteit alle producten waarin deze granen verwerkt zitten niet meer eten, zoals pasta, pizza, brood, muesli en crackers. Ook zitten gluten in veel producten waarvan je het niet verwacht, zoals bouillon, soepen, sauzen. Ook kunnen producten sporen bevatten van gluten als deze in dezelfde fabriek zijn geproduceerd waar ook gluten gebruikt worden in het productieproces.

Recepten zonder gluten

Gelukkig zijn er vele producten op de markt die glutenvrij geproduceerd zijn. Toch kan de overstap op een glutenvrije levensstijl erg moeilijk zijn. Je vindt op deze pagina lekker veel recepten voor glutenvrije maaltijden, maar ook voor lekkere tussendoortjes. Je vindt hier genoeg inspiratie, dus lees nog even verder!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan de artikelen op deze pagina grondig door zodat je wet hoe jij het beste voor je lichaam kan zorgen!