Winterhanden en wintertenen

Heb je in de winter vaak pijnlijke rode of paarsige handen en tenen? Winterhanden en wintertenen kunnen wel eens te maken hebben met je schildklier. Dit kleine orgaan in je hals regelt namelijk je lichaamstemperatuur.

Onze schildklier wordt ook wel de thermostaat van ons lichaam genoemd. Mensen met een traag werkende schildklier hebben meestal een lage lichaamstemperatuur. Ook kunnen ze te maken krijgen zogenoemde koude-intolerantie, oftewel pijn door kou. Ook opgezwollen en jeukende handen kunnen tekenen zijn van een verstoorde schildklierwerking.

Hoe zorgt je schildklier voor je lichaamstemperatuur?

Je schildklier maakt schildklierhormonen aan, die via je bloed in alle delen van je lichaam terecht komen. Daar regelen ze je stofwisseling, oftewel de manier waarop je lijf de energie uit voedsel gebruikt. Om je schildklier aan te sporen meer hormonen aan te maken, geeft je hypofyse het zogenoemde thyroid stimulating hormone (TSH) af. Dat gebeurt bij een traag werkende schildklier ofwel hypothyroïdie. Maar ook bij kou stijgt je TSH, zo blijkt uit onderzoek.

Bij mensen met een gezonde schildklier reageert de schilklier op de stijging in TSH door harder te werken om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Als je een traag werkende schildklier hebt, kan dit orgaan echter niet harder gaan werken. Daardoor kun je als schildklierpatiënt juist in de winter last hebben van winterhanden en wintertenen. Dit verschijnsel treedt vaker op naarmate je ouder wordt.

https://staging.vivonline.nl/productaf/herstel-je-hormonen-in-10-stappen-vivian-reijs/

Wat kun je doen tegen winterhanden en wintertenen?

 • Zorg ervoor dat je weet bij welke TSH-waarde jij je optimaal voelt. Je optimale TSH-waarde checken kun je het beste doen als het warmer is. De meeste mensen die schildklierhormonen slikken, voelen zich het beste als ze een TSH-waarde hebben van 0,5-2.
 • Check in de winter je TSH en schildklierwaarden om te zien of je voldoende schildklierhormonen in je lichaam hebt.
 • Is je TSH in de winter verhoogd? Bespreek dan met je huisarts of internist of een hogere dosis schildklierhormonen nodig is. Je kunt namelijk al last hebben van koude-intolerantie bij een TSH van 3.
 • Maak samen met je arts een plan, zodat je in de toekomst een hogere dosering gaat slikken zodra het kouder wordt en je dosering omlaaggaat zodra de buitentemperatuur weer begint te stijgen.

Winterhanden en wintertenen voorkomen die je zo!

 • Beweeg regelmatig om je stofwisseling te stimuleren.
 • Draag leren, gevoerde handschoenen, wollen sokken en gevoerde schoenen.
 • Zet binnen de thermostaat hoger en gebruik hand- en voetwarmers, elektrische dekens en kacheltjes.
 • Vul een kruik met heet water voordat je naar bed gaat, om ook in bed je voeten warm te houden.
 • Eet meer warmte soepen en andere warme maaltijden en dranken.
 • Eet voedingsmiddelen die warmte genereren, zoals paprika, ui, knoflook, avocado, mierikswortel en verzadigde vetten uit vlees, boter en kokosolie. Ook specerijen als gember, kurkuma, peper, chilipeper en cayennepeper hebben deze werking, net als omega 3-vetzuren. Een bijkomend voordeel van deze voedingsmiddelen is dat ze je helpen vet verbranden.
 • Zorg dat je voldoende jodium binnenkrijgt, want dit heeft je schildklier nodig om hormonen aan te maken. Hier lees je hoe je je schildklier in balans brengt met jodiumrijke zeegroenten.
 • Stop met het eten van gluten om je lever te ontlasten, zodat dit orgaan inactieve schildklierhormonen (T4) beter kan omzetten in actieve schildklierhormonen (T3).
 • Zorg voor voldoende vitamine D, want een tekort kan een auto-immuunziekte ‒ zoals de schildklierziekte Hashimoto
 • Neem een handen- of voetenbad als je koude handen of voeten hebt.

Ik hoop dat dit artikel je inzicht heeft gegeven in het effect van je schildklier op je lichaamstemperatuur. Wil je meer weten over de werking van je schildklier en andere klieren en hormonen lees dan hier verder

 

Geschreven door Annemiek van Floraa voor Vivonline

 

 

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten