Zie je ook zoveel food termen voorbij komen en zie je door de bomen het bos niet meer? We snappen dit maar al te goed. Hierbij wat meer uitleg over het verschil tussen koolhydraten, gluten en tarwe.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een van de drie macronutriënten. Samen met eiwitten (proteïnen) en vetten. Koolhydraten leveren energie en zijn belangrijk voor een goede hersenfunctie en voldoende rode bloedcellen. Daarom is het niet verstandig koolhydraten helemaal te skippen. Kies voor vezelrijke en zogenaamde trage koolhydraten. Denk aan zoete aardappel, zilvervliesrijst, volkoren pasta, groente en peulvruchten (bonen, erwten en linzen). Snelle koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Als reactie hierop maakt je lichaam veel insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer op normale waarde te krijgen.
Insuline
Als er teveel insuline aangemaakt wordt, werkt dit stofje langer door dan nodig. Als gevolg krijg je een bloedsuikerdip waardoor je je moe voelt en behoefte krijgt aan meer eten. Met name aan suiker- en koolhydraatrijke voeding. Om dit te verwerken is weer insuline nodig en zo beland je in een vicieuze cirkel. In het ergste geval worden je cellen insulineresistent, de voorloper van suikerziekte. Tevens is insuline verantwoordelijk voor vetopslag op met name de buik.
Gluten
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen (zoals tarwe, rogge, spelt, gerst, kamut, teff, rijst, mais, haver) en graanproducten. Als je kijkt naar de 3 macronutriënten, zijn granen een koolhydraatbron. Per graansoort verschilt het hoeveel gluten het bevat. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten en bij bijvoorbeeld spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat veel mensen speltproducten beter kunnen verteren, maar ook spelt bevat dus gluten en is niet geschikt voor mensen met een glutenallergie. Niet-granen, zoals quinoa, wilde rijst, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten, bevatten geen gluten. Dierlijke producten bevatten ook geen gluten.
Allergie
Gluten bestaan uit twee groepen eiwitten; de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van gluten kan aanleiding geven tot een intolerantie of allergie. De granen teff, rijst, mais en haver bevatten weinig tot geen gliadines, waardoor mensen met een glutenintolerantie of –allergie deze granen vaak zonder problemen kunnen eten. Niet glutenvrij dus, wel gliadinevrij, en daar gaat het om.
Darmen
Gluten beschadigen het darmslijmvlies. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Ongewenste stoffen komen in de bloedbaan terecht wat intoleranties of allergieën veroorzaakt. Zeker mensen met darmproblemen (en hierop volgende klachten als (huid)ontstekingen en moeheid) als candida, een leaky gut of Coeliakie doen er goed aan glutenvrij te gaan.
Tarwe
Tarwe is dus een van de vele graansoorten die gluten bevat. Een tarweallergie is echter iets anders dan een glutenallergie. Naast gluten bevat tarwe veel andere stoffen waar je op kunt reageren en de grote hoeveelheid gluten in tarwe maakt dit graan lastig verteerbaar. Mocht je darm- of huidklachten hebben, probeer eerst eens over te stappen op andere graansoorten. Het kan goed zijn dat dit je klachten al een stuk vermindert.
Tekst: Evelien Blom voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
25 maart 2014
Presentatie coaching
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
26 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –