Een mooi en fit lichaam, veel energie, lekker in je vel zitten en een mooie huid. Dat zijn allemaal hele goede redenen om je leefstijl te veranderen. Maar wie verandert deze leefstijl om een gezonde mond te krijgen?

Het belang van een gezonde mond

Een stralende lach valt op bij een eerste kennismaking. Een gezond gebit met een stralende lach is jouw visitekaartje, want het geeft vertrouwen. De mond is ook nog eens de poort naar onze gezondheid. Tachtig procent van deze gezondheid bevindt zich in de darmen en de start zit in de mond. Wat zijn nog meer voordelen van een gezonde mond en een mooi gebit?

 • Een mooie rij tanden en kiezen bepalen de vorm van jouw gezicht
 • De spijsvertering begint al in de mond. Als we aan eten denken, eten ruiken of proeven dan wordt er speeksel geproduceerd. Kauwen, fijnmalen maken samen met het speeksel een brij van ons voedsel, wat vervolgens verteerd kan worden. Op deze manier kan er optimaal gebruik gemaakt worden van alle voedingsstoffen en zo worden we fit en krijgen meer energie
 • Zonder gebitselementen (tanden en kiezen) wordt het erg lastig om goed te kunnen praten. Onze spraak wordt bepaald door het gebit en de tong
 • Een andere belangrijke taak van de mond is de rol die deze speelt binnen het immuunsysteem. Alle slijmvliezen, dus ook die van de darm) vormen een eerste verdedigende barrière tussen de binnen en de buitenwereld van het lichaam. Een gezonde mond wordt gekenmerkt door een gezonde barrière en deze houdt schadelijke stoffen buiten. Het helpt ons op deze manier om gezond te worden en te blijven.

7 tips om je mond gezond te houden

 1. Poets je gebit twee keer per dag met een tandenborstel. Dit kan met een elektrische of met een handtandenborstel. Wat de beste manier is om je tanden te poetsen daar zijn de onderzoekers het nog niet over eens. Jouw voorkeur zal bepalend zijn voor het eind resultaat. Of dit met de hand of met een elektrische borstel is, doet er dan niet toe.
 2. Reinig de ruimten tussen je tanden en kiezen dagelijks met een stoker, rager of flossdraad. Wat je kiest hangt af van jouw gebit. Als je tanden en kiezen heel erg dicht tegen elkaar aan staan, dan is het mogelijk dat er alleen een flossdraadje doorheen gaat. Heel misschien kan er ook al wel een dun stokertje gebruikt worden. Zijn deze ruimten groot, dan kan je het beste voor een rager kiezen.
 3. Eet zo veel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen en zorg er voor dat je er op moet kauwen. Dan maak je goed gebruik van het gebit als begin van de spijsvertering.
 4. Neem groente en fruit bij iedere maaltijd. Deze voedingsmiddelen zitten vol met vezels die helpen om je mond gezond te houden.
 5. Drink dagelijks acht glazen water. Voldoende vocht is nodig voor een goede speekselproductie en speeksel beschermt de tanden en kiezen. Daarnaast is nodig voor de voedselvertering.
 6. Eet minimaal twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis. Het omega 3 vetzuur dat in vis zit werkt ontstekingsremmend en het helpt daarmee om je tandvlees gezond te houden.
 7. Zorg voor voldoende vitamine D. Vitamine D heeft veel functies in het lichaam. Het is onder andere nodig voor een sterk gebit en een goed functionerend immuunsysteem.

Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline