Trek jij na een grote boodschap meteen door of kijk jij wel eens in de wc-pot? Dat laatste is nog niet zo’n gek idee, want de kleur van je ontlasting kan je van alles vertellen over je gezondheid.
Wat is een gezonde kleur?
Bruin is de meest bekende kleur van gezonde ontlasting. Deze kleur geeft aan dat je lichaam over voldoende gal beschikt om de voeding af te breken. Toch zijn er ook andere gezonde kleuren ontlasting. Zo kan voeding je poep een ander kleurtje geven.
Kleurtje door voeding
Spinazie of bietjes geven een groene dan wel roodachtige kleur aan je ontlasting. Maar ook deze voedingsmiddelen kunnen je poep kleuren:
- Cranberries
- Tomatensap
- Tomatensoep
- Rode ijsjes
- Roze schuimpjes
- Rode gelatine
- Boerenkool
- Andijvie
Je poep kan sowieso allerlei groentinten hebben, dat is allemaal gezond. Een groene kleur kan er soms op duiden dat je ontlasting wat snel door je spijsverteringskanaal gaat.
Waarom ziet je poep groen?
Als je last hebt van diarree of als je een operatie aan je maag of darmen hebt ondergaan, kan het zijn dat je ontlasting sneller door je spijsverteringskanaal gaat dan anders. Is dat het geval, dan kan je lichaam niet genoeg gal toevoegen, zodat je poep geen mooi bruin kleurtje krijgt. Ook ijzertabletten kunnen je poep van een groene kleur voorzien.
Hoe zit het met zwart en wit?
Zwarte of witachtige ontlasting hoeft geen reden te zijn tot zorg. Als je bijvoorbeeld zoethoutthee hebt gedronken of drop hebt gegeten, kan dat je poep een donkere kleur geven. Ook ijzertabletten kunnen zorgen voor zwarte ontlasting, net als middelen met bismutsubsalicylaat.
Witkleurige ontlasting kan ontstaan door middelen tegen diarree of een drankje met barium. Dat laatste krijg je meestal als je een röntgenfoto moet laten maken van je bovenste spijsverteringsorganen. Slik je diarreemiddelen die bismutsubsalicylaat bevatten, dan kunnen die stoffen zorgen voor een kleiachtige kleur van je poep.
Zoals je verderop in dit artikel kunt zien, kunnen zowel zwarte als witte ontlasting ook duiden op een gezondheidsprobleem. In het eerste geval moet er dan ook iets veranderd zijn aan de structuur van je poep. Alleen de zwarte kleur vertelt nog niets over eventuele onderliggende gezondheidsklachten.
Tip: Wil jij een effectieve darm detox doen? Probeer dan Vegaqura Q-Start.
Welke kleur ontlasting is minder gezond?
Naast gezonde poepkleuren als bruin, groen en roodachtig, zijn er ook kleuren die erop duiden dat er iets met je gezondheid aan de hand is. Let bijvoorbeeld op als je ontlasting één van deze kleuren (en structuren) heeft:
- Rood
- Zwart en teerachtig
- Geel
- Witachtig zonder inname van barium of bismutsubsalicylaat
Deze kleuren en structuren vertellen allemaal iets over je gezondheid. Zo kan helderrode ontlasting betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. Zwarte ontlasting kan vertellen dat er iets aan de hand is met je slokdarm, maag of dunne darm.
Rood
Helderrode ontlasting kan komen door onschuldige aambeien die zijn gaan bloeden. Het kan echter ook een teken zijn van een bloeding in de lager gelegen spijsverteringsorganen. Bijvoorbeeld als de wanden van de dikke darm of endeldarm aangedaan zijn. Bloed in je ontlasting is dus altijd een reden om je huisarts te bellen.
Zwart en teerachtig
Zwarte en teerachtige ontlasting kan wijzen op een bloeding in de hoger gelegen sijsverteringsorganen, zoals de slokdarm, maag of dunne darm. Is dit het geval, dan stinkt je ontlasting meestal ook. Het kan ook zijn dat je maagslijmvlies is aangedaan of dat er andere oorzaken zijn van geronnen en gedeeltelijk verteerd bloed in je ontlasting.
Neem in iedere geval direct contact op met je huisarts als je ontlasting een zwarte kleur heeft zonder dat je ijzertabletten hebt geslikt of iets hebt gegeten of gedronken dat zoethout bevat.
Geel
Gele ontlasting kan een reden zijn om je huisarts te raadplegen. Deze kleur kan komen doordat je alvleesklier niet goed werkt. Ook coeliakie of een parasitaire infectie kan gele ontlasting geven.
Witachtig
Is je ontlasting witachtig zonder dat je barium of bismutsubsalicylaat hebt binnengekregen, raadpleeg dan je huisarts. Dat moet je zeker doen als je ogen en/of huid daarnaast gelig van kleur zijn.
Hier vind je 16 voedingstips voor gezonde ontlasting.
Door: annemiek@puurfiguur.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
25 juli 2015
Voeding met Viv
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
25 juni 2015
Eivissa Food
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
31 juli 2014
A kiwi a day…
7 juli 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –