Eén van mijn favoriete producten die je altijd in mijn tas kan vinden is een zakje met matcha poeder. ‘s Ochtends bij het ontbijt, onderweg of zelfs in het vliegtuig heb ik altijd een zakje bij me! Wil je weten waarom?
Mix wat matcha poeder in een heet glas water of in je waterfles en je hebt een heerlijke matcha thee die boordevol met vitaminen en mineralen zit. Het is makkelijk, snel en je kan bijvoorbeeld wat agave siroop toevoegen of amandel melk om het iets zoeter te maken!
Wat is matcha precies?
Matcha is een fijngemalen groene theepoeder. Het is gemaakt van een blad van een hoge kwaliteit dat bekend staat als Tencha. Deze poeder heeft in de afgelopen 900 jaar een grote rol gespeeld in de Japanse theeceremonies. Het staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen en zijn krachten om de concentratie te verhogen en de stofwisseling te verbeteren.
Waarom we een dagelijkse doses matcha moeten toevoegen aan ons dieet
1. Het is antioxidanten rijk
Matcha zit vol met antioxidanten, waaronder de krachtige catechine EGCg. Eén kopje Matcha-thee bevat zoveel antioxidanten als 10 kopjes gebrouwen groene thee
2. Helpt calorieën te verbranden en verhoogt metabolisme
Matcha zelf heeft al erg weinig calorieën. Maar het verhoogt ook nog eens je metabolisme en helpt om vet te verbranden! Een recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het je metabolisme met wel 40% kan verhogen!
3. Het ontgift je lichaam op een natuurlijke wijze
Matcha blijkt een zeer krachtige ontgifter te zijn en is in staat om op een natuurlijke wijze het niveau van gifstoffen in je lichaam te verlagen. Deze sterke ontgiftings gehalte is gevormd door zijn speciale manier van oogsten. In de laatste 3 weken voor het oogsten worden de bladeren bedekt, zodat er geen zonlicht doorheen kan komen. Dit zorgt voor een toename van de chlorofyl productie in het groeiproces van de bladeren. Dit zorgt ervoor dat de bladeren een ontgiftend effect geven.
4. Kalmerend effect
Matcha is rijk aan L-Theanine. Dit aminozuur heeft een kalmerende en ontspannende werking op je lichaam en geest.
5. Hoge hoeveelheid vitaminen en mineralen
Matcha zit vol met vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, C, E, K, vitamine B-complex, zink, selenium, chroom, magnesium en spoormineralen.
6. Het verbetert concentratie en geheugen
Een aminozuur dat je in matcha kan vinden heet L-Theanine. Het creëert alfagolven die leiden tot een staat van ontspannen en waakzaamheid in je hersenen. Het kan ook helpen het geheugen en leren te verbeteren. De L-theanine niveaus in matcha zijn vijf keer hoger dan in normale groene thee.
7. Het verbetert cholesterol en bloedsuiker
Matcha vermindert niveaus van triglyceriden en ‘slechte’ LDL-cholesterolwaarden. Het is dankzij het verbeteren van je cholesterol en bloedsuikerspiegel dat je het risico op hart-en vaatziekten verminderd.
8. Geeft veel energie voor een lange tijd
Het aminozuur genaamd L-Theanine is gecombineerd met andere voedingsstoffen wat je een hele boost geeft van energie! Door de langzame afgifte van energie kun je je tot zes uur na het drinken van een kopje matcha thee nog energiek voelen! In tegenstelling tot koffie die energie vrijgeeft in een soort kick-vorm, waardoor je de energie maar voor 1-1.30 uur voelt.
9. Helpt je lever te beschermen
Volgens sommige studies kan matcha leverbeschadiging voorkomen en het risico op leveraandoeningen verminderen.
10. Beheerst diabetes type 2
Matcha helpt de niveaus van cholesterol, triglyceriden en het glucosegehalte in je lever te verlagen. Dit helpt by het beheersen van diabetici.
11. Het beschermt tegen infecties en verbetert je immuunsysteem
Het hoge gehalte aan epigallocatechinegallaat (EGCG) in matcha is effectief in het helpen van bestrijden van verschillende schimmel- en bacteriële infecties.
12. Kan helpen kanker te voorkomen
Matcha-thee bevat een speciale krachtige klasse antioxidant, bekend als catechine. Deze antioxidant kan alleen worden gevonden in matcha! Met name de catechine EGCg (epigallocatechinegallaat) biedt kankerbestrijdende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat het helpt het risico op het ontwikkelen van kankers zoals colorectale en blaaskanker te verminderen.
Maar laten we niet overdrijven!
1-2 theelepels matcha poeder per dag is de perfecte hoeveelheid die je aan je dieet kunt toevoegen. Het consumeren van te veel van deze magische groene poeder kan bijwerkingen geven. Dit komt door het hoge antioxidanten niveau dat ijzerabsorptie kan verminderen en kan leiden tot leverbeschadiging.
Overtuigd?
Dan neem vanaf nu een zakje matcha poeder in je tas mee op reis net zoals ik of voeg het toe in je smoothie, bakrecepten of maak een heerlijke matcha latte!
Weet je niet waar je moet beginnen? Dan kan je heerlijke vegan matcha recepten vinden op mijn site www.brittsworld.com om te beginnen aan je matcha rijk dieet!
Enjoy!
Tekst: Britt van der Meijden voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
6 september 2016
Keltisch zeezout
12 maart 2015
Insecten als snack
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
2 juni 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –