Het is niet mijn bedoeling om hier een college te geven over hormonen. Ik word zelf altijd spontaan onpasselijk van termen als thyrotrophin releasing hormone, gonadotrophin releasing hormone en corticotrophin releasing hormone. Als jij er wel opgewonden van wordt en het naadje van de kous wilt weten, dan raad ik je het boek De waarheid over hormonen aan van Vivienne Parry. Daarin vind je veel wetenschappelijk materiaal. Parry studeerde genetica en immunologie. Ze schreef haar proefschrift over de geschiedenis van het hormoon. Je kunt je hart dus ophalen.
Hormonen
Wil je meer weten over de spirituele kant van je hormonen, dan is het boek Je hormonen kennen, van Linda Crockett er eentje om je vingers bij af te likken. Crockett is medisch kruidenkundige, voedingsdeskundige en spiritueel genezer. Het boek is in Nederland niet goed verkrijgbaar. Ik kocht het zelf tweedehands bij Bol. Met die twee boeken heb je beide uiteinden van het spectrum. En ik zit daar als boeddhist die ook van God houdt, precies tussenin. Wat moet je slikken om hormonaal in balans te komen? Daarvoor heb ik deze video gemaakt.
Balans
Het enige wat ik beoog met dit mini college is dat je snapt wat er bij jou mentaal en fysiek uit balans is en hoe je dat op een simpele manier kunt oplossen. Mocht je na deze blog meer willen weten, lees dan mijn ebook de Vetfluisteraar. Het is een praktisch, helder en humoristisch boek. Ik zal er niet zoals hormoonexpert Vivienne Parry een belangrijke boekprijs mee winnen, maar ik weet 1000 procent zeker dat heel veel vrouwen en mannen hun leven een stuk kunnen veraangenamen. Vage klachten en concreet vet zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Vrouwen en mannen krijgen weer controle over hun eigen bovenkamer en soms gekmakend verwarrende emoties. Daardoor komen ze eindelijk weer in hun eigen kracht.
Hoop, kennis en concrete wijsheid
Ik zie mijzelf als een doorgeefluikje bij de Chinees, alleen krijg je van mij geen babi pangang, maar hoop, kennis en concrete wijsheid om je eigen leven mentaal, fysiek en hormonaal weer op orde te krijgen. Oké, en nu ga ik inhoudelijk weer even verder over hormonen, want als je niet oppast ga ik zo ook nog een gospel zingen. ‘The storm is over now. Heaven is over me’.
Metabolisme en hormonen
Hormonen zijn verantwoordelijk voor de regulatie van je metabolisme, beter bekend als ‘stofwisseling’. De stofwisseling is bepalend voor je lichaamsgewicht. Een snelle stofwisseling zorgt ervoor dat calorieën verbrand worden, terwijl een trage stofwisseling calorieën opslaat als vet. Daarom kunnen twee personen exact hetzelfde eten, terwijl de één op hetzelfde gewicht blijft en de ander zwaarder wordt. Door middel van voeding, supplementen en training kun je het metabolisme aanzienlijk verhogen. Je kunt 70 procent met je voeding doen. En de rest komt neer op hard trainen, rust en, indien noodzakelijk, natuurlijke supplementen. En je mentale focus niet te vergeten! Dat is de joker die je moet inzetten.
Krachttraining
Het is niet voldoende om af en toe tijdens een training je metabolisme even te verhogen. De kunst is om gedurende de hele dag je metabolisme hoog te houden. De strijd tegen overgewicht wordt pas gewonnen wanneer het metabolisme vierentwintig uur per dag op een hoger niveau functioneert. Dat effect wordt gerealiseerd als je om te beginnen cardio omruilt voor krachttraining. Krachttraining zorgt ervoor dat je meer spieren kweekt, waardoor je vet automatisch verdwijnt.
Eiwitten, groente en gezonde vetten
Verder speelt voeding daarbij een zeer grote rol. Zoals eerder gezegd bestaat de juiste voeding, even kort door de bocht, uit hoogwaardige eiwitten, groenten en gezonde vetten zoals ongebrande noten en avocado. Zelfs in rust verbranden spieren veel meer dan vetweefsel! Kijk maar naar het lichaam van een sprinter of een marathonloper. Nu kun je denken ‘ja maar een marathonloper is veel dunner!’ Ja, dat is juist mijn punt! Rennen, rennen, rennen en je lichaam is eigenlijk alleen maar skinny. Dus je bent dun, maar hebt totaal geen spiermassa. Terwijl een sprinter zwaar, explosief en kort traint en één bonk spieren is. Duidelijk verhaal toch?
Nieuwe Lifestyle
Voordat je begint met je nieuwe lifestyle en tegen iedereen gaat roepen dat je de oplossing hebt gevonden, moet je een dingetje weten over koolhydraten. Omdat je schildklier goede koolhydraten nodig heeft om in balans te blijven, is het belangrijk om af en toe wel wat koolhydraten te eten. Het is niet slim om alle koolhydraten voor langere tijd uit je dieet te schrappen. Je cellen en je hormonen zullen je dan belonen, met een gezond, slank, fit en jong lichaam dat bruist van energie, levenslust en libido.
Mabel van den Dungen is Boeddhist, Lover of God & Master in Wonderen. Ze schreef 12 boeken waaronder De Vetfluisteraar, hoe je mentaal, fysiek en hormonaal in balans komt. Ze geeft ook hormonale consulten. In september verschijnt haar nieuwe boek Mabel’s Masterclass in Wonderen; een liefdesreis terug naar jezelf. info@mabelvandendungen.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
20 augustus 2015
Afvallen met je gedachten
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
1 november 2015
Bruin vet
9 november 2018
Vetten eten om vet te verliezen?
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
28 maart 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –