Is jouw maaltijd niet compleet als je geen toetje hebt gegeten? Of neem je een kom yoghurt als ontbijt? Op welk tijdstip van de dag je ook zin krijgt in zuivel, je hebt keuze uit heel veel verschillende varianten. Voor welke variant kies jij: volle of magere yoghurt?
Wat is yoghurt?
Yoghurt is het Turkse woord voor melk dat gefermenteerd is tot een half vaste massa. Bij fermentatie wordt het melksuiker (lactose) door bacteriën afgebroken tot melkzuur. Dit melkzuur zorgt ervoor dat de groei van andere bacteriën vertraagt. Dit is gunstig voor je gezondheid, want hierdoor wordt ook de groei van mogelijke ziekteverwekkers vertraagd. De lichte zuurheid van een gefermenteerd voedingsmiddel zorgt voor een frisse smaak. Gefermenteerde melk ofwel yoghurt is gezond voor ons zolang we het kunnen verteren.
Magere of volle yoghurt?
Het voedingscentrum adviseert al jaar en dag magere zuivelproducten. Deze aanbeveling is om het aandeel dierlijk vet in onze voeding te beperken. Je omzeilt door het gebruik van magere zuivelproducten ook nog eens heel wat calorieën, terwijl je wel de gezonde bestanddelen binnen krijgt. Is dit echter wel een juist advies?
Afvallen met volvette zuivelproducten
Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat volvette zuivel geen invloed heeft op je gezondheid. Wil je gewicht verliezen en eet je daarom liever magere yoghurt? Dat is ook niet nodig, want het blijkt dat juist personen die volvette zuivel eten een lager lichaamsgewicht en minder kans op obesitas hebben. Dit heeft mogelijk te maken met het verzadigende effect van volvette zuivelproducten. Vetzuren in volle zuivel zorgen langer voor een voldaan gevoel dan de magere variant. In de uren na de consumptie zal je minder snel of minder eten.
Test je verzadigingsgevoel
Je kunt zelf een testje doen om te ontdekken welke yoghurt jou het beste voedt. Vul een schaaltje met een beetje magere yoghurt, een schaaltje met volle yoghurt en een schaaltje met een vruchtenyoghurt. Neem uit ieder schaaltje 1 eetlepel yoghurt en geef het verzadigingsgevoel een cijfer van nul tot 10. Welke yoghurt verzadigd jou het beste en van welke yoghurt kun je geen genoeg krijgen?
Conclusie
Je hunkert naar een lekker schaaltje yoghurt. Je hebt geen last van slijmvorming of andere ongemakken na het eten ervan. Dan kan je naar mijn mening het beste een klein schaaltje met de volle variant kiezen. Dat volvette zuivel een goede keuze is, wil echter niet zeggen dat je je er nu aan te buiten kunt gaan.
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
1 juli 2016
VEGAN OREO!
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
3 november 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –