Is jouw maaltijd niet compleet als je geen toetje hebt gegeten? Of neem je een kom yoghurt als ontbijt? Op welk tijdstip van de dag je ook zin krijgt in zuivel, je hebt keuze uit heel veel verschillende varianten. Voor welke variant kies jij: volle of magere yoghurt?

Wat is yoghurt?

Yoghurt is het Turkse woord voor melk dat gefermenteerd is tot een half vaste massa. Bij fermentatie wordt het melksuiker (lactose) door bacteriën afgebroken tot melkzuur. Dit melkzuur zorgt ervoor dat de groei van andere bacteriën vertraagt. Dit is gunstig voor je gezondheid, want hierdoor wordt ook de groei van mogelijke ziekteverwekkers vertraagd. De lichte zuurheid van een gefermenteerd voedingsmiddel zorgt voor een frisse smaak. Gefermenteerde melk ofwel yoghurt is gezond voor ons zolang we het kunnen verteren.

Magere of volle yoghurt?

Het voedingscentrum adviseert al jaar en dag magere zuivelproducten. Deze aanbeveling is om het aandeel dierlijk vet in onze voeding te beperken. Je omzeilt door het gebruik van magere zuivelproducten ook nog eens heel wat calorieën, terwijl je wel de gezonde bestanddelen binnen krijgt. Is dit echter wel een juist advies?

Afvallen met volvette zuivelproducten

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat volvette zuivel geen invloed heeft op je gezondheid. Wil je gewicht verliezen en eet je daarom liever magere yoghurt? Dat is ook niet nodig, want het blijkt dat juist personen die volvette zuivel eten een lager lichaamsgewicht en minder kans op obesitas hebben. Dit heeft mogelijk te maken met het verzadigende effect van volvette zuivelproducten. Vetzuren in volle zuivel zorgen langer voor een voldaan gevoel dan de magere variant. In de uren na de consumptie zal je minder snel of minder eten.

Test je verzadigingsgevoel

Je kunt zelf een testje doen om te ontdekken welke yoghurt jou het beste voedt. Vul een schaaltje met een beetje magere yoghurt, een schaaltje met volle yoghurt en een schaaltje met een vruchtenyoghurt. Neem uit ieder schaaltje 1 eetlepel yoghurt en geef het verzadigingsgevoel een cijfer van nul tot 10. Welke yoghurt verzadigd jou het beste en van welke yoghurt kun je geen genoeg krijgen?

Conclusie

Je hunkert naar een lekker schaaltje yoghurt. Je hebt geen last van slijmvorming of andere ongemakken na het eten ervan. Dan kan je naar mijn mening het beste een klein schaaltje met de volle variant kiezen. Dat volvette zuivel een goede keuze is, wil echter niet zeggen dat je je er nu aan te buiten kunt gaan.

Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten