Om de week praat Vivian Reijs met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Thérèse Boer (44), gastvrouw, vinologe, sommelier en eigenaresse van driesterren restaurant De Librije en Librije’s Hotel. Samen met haar man Jonnie bestiert ze een heus imperium dat ze in 22 jaar rond hun restaurant hebben opgebouwd. Elke zondag, als het restaurant gesloten is, gaat ze met man en kinderen, Jimmie (15) en Isabelle (11), uit eten. ‘En dat is nog elke keer een feestje.’
Altijd in de koelkast
‘Af en toe kookt Jonnie thuis, maar meestal brengt het personeel ons om vijf uur eten. Daarom hebben wij nooit een mega gevulde koelkast. Wat we wel altijd in huis hebben is magere kwark, yoghurt, fruit en kaas. Verder staan er standaard een fles champagne voor Jonnie – ik krijg pijn in mijn maag van champagne – en een fles Sauvignon of Chardonnay voor mezelf in. Voor na het werk of op onze vrije dag.’
Boodschappen
‘Mijn oppas doet op dinsdagavond de boodschappen. Een half jaar geleden heb ik een standaardlijst gemaakt met wat ik altijd in huis wil hebben. Zij checkt wat op is en vult dat dan aan. Een paar keer per jaar zegt mijn dochter: ‘Mam, zullen wij samen boodschappen doen?’ Dat vind ik wel gezellig, maar verder laat ik het graag aan de oppas over.’
Eetpatroon
‘Ik begin ’s ochtends altijd met kwark, muesli en fruit. Tijdens de lunch neem ik een paar plakjes kaas en twee gekookte eieren en ’s avonds eet ik meestal een salade met een stukje vis en wat groente erbij.’
Rare eter
‘’Je had net zo goed vegetariër kunnen worden,’ zegt Jonnie altijd. Ik bestel vaak een vegetarisch gerecht. Je kunt er zo goed de creativiteit van de chef aan aflezen. Soms neemt Jonnie duif en ik een vegetarisch gerecht, krijgen we precies hetzelfde. Hebben ze bij mij alleen de duif weggelaten. Dan denk ik: je kunt toch wel een beetje fantasie gebruiken om een mooi vegetarisch gerecht te bedenken?’
Maar in tegenstelling tot de gemiddelde vegetariër geniet ik ook erg van orgaanvlees en schaal- en schelpdieren. Niertjes, oesters, mosselen, langoustines; je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. Dus eigenlijk ben ik een beetje een rare eter.’
Gevoelige maag
‘Brood, pasta en aardappelen eet ik minimaal. Ik krijg er een pijnlijke klont van in mijn maag. Sinds ik dat heb ontdekt, laat ik die producten zoveel mogelijk achterwege.’
Tussendoor
‘Als ik tussendoor trek heb, vraag ik of de keuken een lekkere bouillon voor me wil maken. Vooral kippensoep vind ik heerlijk.’
Guilty pleasure
‘We hebben in het restaurant heerlijke patisserie. Ik moet echt mijn best doen om daarvan af te blijven. Chocolade is echt mijn valkuil. Sinds Jonnie heeft gelezen dat het goed is om elke dag een klein beetje chocolade te eten, neem ik elke dag één of twee stukjes pure chocolade. Zonder schuldgevoel. Mits ik het bij die twee stukjes kan laten natuurlijk.’
Vies
‘Truffel. En dat komt met name door de geur. Die vind ik veel te dominant.’
Boksen met Jonnie
‘Op woensdagochtend loop ik hard met een trainer en op vrijdagochtend hebben Jonnie en ik samen bokstraining. Dan boksen we op een bokszak én tegen elkaar. Kunnen we mooi eventuele irritaties afreageren. Sinds ik sport, heb ik veel minder last van mijn rug en ben ik veel fitter. Als het er een week niet van komt, merk ik gelijk dat ik stijver ben.’
Elke zondag feest
‘Hoewel we de hele week al met eten en drinken bezig zijn, doen we op onze vrije dag niks liever dan uit eten gaan. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Ook met mijn ouders ging ik iedere zondag, mooi aangekleed en wel, naar een restaurant. Ik vond dat iedere keer weer een feest en zo ervaar ik dat nog steeds.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
12 juni 2014
Frisse juice
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
9 april 2014
Ontzuren met thee
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
6 oktober 2014
Eetdagboek review
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
23 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –