Het is heel normaal dat je van zoet houdt. Suikers activeren het beloningscentrum in onze hersenen. Het is een zoete saboteur. Je wilt meer! En nog meer. De hersenen hebben geen rem op zoet. Dus nee, het is niet jouw schuld als je regelmatig kunstmatig suiker eet. Je instincten willen het en de industrie speelt hier gretig op in. Lees je dus in, maak een plan en zorg dat je met natuurlijke voeding je gezondheid bewaakt.
Wat is suiker?
Suiker is er in twee vormen: natuurlijk en onnatuurlijk. De natuurlijke vorm, de zogenaamde ongeraffineerde suikers, levert de natuur in bijvoorbeeld groente, fruit en honing. De onnatuurlijke vorm, die we kunstmatig of geraffineerde suikers noemen, wordt geproduceerd door de mens. in pakken suiker. Kunstmatig suiker zit bijna overal in toegevoegd, denk aan koek, snoep, frisdranken, gebak en in pakjes en zakjes. Het is (helaas) soms alleen lastig om suiker terug te vinden op het etiket omdat de industrie wel meer dan 50 verschillende benamingen voor suiker hanteert. Geraffineerde suikers worden, door afwezigheid van vezels, vitamines, mineralen en enzymen, niet goed door je lichaam verteerd. Geraffineerde suikers hebben grote invloed op enkele belangrijke functies van je lichaam zoals het immuunsysteem, je hormoonhuishouding, en je bloedsuikerspiegel.
Schadelijke gevolgen van teveel suiker
Wetenschappelijk bewijs is er ook. Al vele onderzoeken hebben de schadelijke gevolgen van langdurig (hoog) suikergebruik aangetoond. Enkele voorbeelden zijn: verhoogd risico op bijvoorbeeld borstkanker, darmkanker, uitgeputte bijnieren en hart- en vaatziekten, aderverkalking, diabetes type II, Alzheimer, concentratieproblemen, hyperactiviteit (ADHD) en depressiviteit. Maar ook is aangetoond dat suiker daadwerkelijk ouder maakt.
Welke functie heeft suiker voor je lijf?
Maar waarvoor hebben we suiker dan eigenlijk nodig? Om deze vraag te beantwoorden gaan we eerst terug naar de basis. Want om elke dag voldoende energie te kunnen leveren, heeft ons lichaam brandstof nodig. Deze brandstof (calorieën) halen we uit koolhydraten, eiwitten en vetten; de zogenaamde macrovoedingsstoffen. Koolhydraten is de verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Eenmaal in ons lichaam worden koolhydraten omgezet in glucose. De snelheid van deze omzetting is afhankelijk van het soort koolhydraten dat je eet. De hoeveelheid glucose die zich op een bepaald moment in je bloed bevindt, wordt ook wel bloedsuiker genoemd.
Stabiele bloedsuikerspiegel
Een grote valkuil is om een gebrek aan energie aan te vullen met suikers en koolhydraten. Een snack of maaltijd met veel koolhydraten geeft je snel een korte kick, maar op de lange termijn put je je lichaam daar juist mee uit. Een grote hoeveelheid glucose in je bloed (piek) leidt namelijk daarna tot een dip (dal) omdat hoge insuline-afgifte de glucosewaarden snel laat dalen. Op die manier belanden we in de vicieuze cirkel van energiedips en nieuwe snoepneigingen. Ontdek hier allerlei tips om energiedips te voorkomen.
Serotonine tekort
Grijp jij snel naar lekkers als je jezelf ongelukkig voelt? Dit soort eetbuien kunnen ontstaan door een ingewikkelde combinatie van factoren, maar het kan ook heel goed zijn dat je last hebt van een serotonine tekort. Lees er hier meer over.
Suikers zijn koolhydraten
Hoewel ieder mens glucose nodig heeft om te kunnen functioneren, zijn er wel bepaalde koolhydraten die uiteindelijk beter voor je zijn dan anderen. Kort gezegd kun je koolhydraten onderverdelen in enkelvoudige (ook wel ‘snelle’) en meervoudige (ook wel ‘langzame’) koolhydraten.
Enkelvoudige koolhydraten
De snelle koolhydraten zijn over het algemeen arm aan belangrijke voedingsstoffen en daardoor minder goed voor je. Krijg je veel snelle koolhydraten binnen die snel afgebroken worden in glucose en niet nodig zijn voor zware inspanning, dan zal het teveel aan glucose in het lichaam opgeslagen worden als vet. Ook verhoogt het indirect de kans op hart- en vaatziekten, en direct de kans op overgewicht.
Meervoudige (complexe) koolhydraten
Wanneer koolhydraten uit meer dan 3 suikermoleculen bestaat, spreken we van complexe koolhydraten. Langzame koolhydraten bevatten belangrijke voedingsstoffen, worden minder snel als vet opgeslagen, geven een verzadigingsgevoel, zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Alternatieven
Gelukkig zijn er ook goede suikervervangers en alternatieven die je kunt nuttigen. Enkele alternatieven zijn bijvoorbeeld Stevia (balancerend effect op je stofwisseling en huid en bevat geen calorieën), kokos(bloesem)suiker, ahornsiroop, en Lucuma. Maar ook hiervoor geldt dat je het niet overmatig moet consumeren: balance is the key
Meer weten? In dit artikel vind je per type koolhydraat een overzicht met voedingsmiddelen en alle voor-en nadelen op een rij. En wil je minder suiker of geheel suikervrij eten? We hebben hier en ook hier een aantal tips voor je!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
12 maart 2015
Insecten als snack
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
17 december 2015
Strakke benen en billen?
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
17 september 2015
Ontbijt ijs
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
16 mei 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –