Vandaag start ‘Stoptober’ dé maand om te stoppen met roken. Wil je al langer stoppen met roken? Maar kun je de motivatie maar niet vinden? Misschien geeft dit artikel je net dat ene zetje.
28 dagen je sigaretten laten liggen, zou namelijk nét lang genoeg zijn om te merken wat het je gezondheid oplevert. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug. Of je nou roker bent, er af en toe eentje opsteekt als je uitgaat, óf roken een ver-van-je-bed-show is…deze ‘rokers tijdlijn’ laat je zien wat er in je lijf gebeurd nadat je hebt besloten je pakje in de prullenbak te gooien.
MINUTEN
20 minuten
De eerste reactie is na een kleine 20 minuten al te merken! De bloeddruk en hartslag zullen dalen. Roken veroorzaakt een hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hart-en vaatziekten en andere problemen met de bloedsomloop.
UREN
2 uur
Je hartslag en bloeddruk zijn nu gedaald tot het normale niveau. Ook de bloedcirculatie verbeterd. Helaas, ook de eerste ontwenningsverschijnselen zijn te merken door een gebrek aan nicotine. Je kan je angstig voelen en gefrustreerd. Ook kun je je slaperig en hongerig voelen. Hallo ontwenningsverschijnselen!
24 uur
Al na 1 dag beginnen je longen aan de grote schoonmaak. Je hoest waarschijnlijk slijm op, maar je lijf is goed bezig: alle koolmonoxide is al uit je lijf verdwenen en het risico op een hartaanval is al dalende. En dat na slechts 1 dag: winning!
48 uur
2 dagen verder en je ruikt en proeft zelfs al wat beter. Dit komt doordat de uiteinden van je zenuwen zich opnieuw groeperen. Misschien is die koffie op je werk opeens niet meer te hachelen. Maar je avondmaal, snel in elkaar geflanst na een lange drukke dag,..die smaakt opeens extra goed zeg! Smakelijk!
72 uur
Hop. Nu is ook de nicotine uit je lijf verdwenen. Je hebt meer energie en ademen gaat makkelijker. Adem in, adem uit. Wat voelt dat eigenlijk lekker, een frisse hap lucht langzaam in- en uitademen. Het zijn écht de kleine dingen die ‘t hem doen. Geniet daarvan, want juist omdat de nicotine uit je lijf is verdwenen kun je last krijgen van hoofdpijn, extreem zweten en alle andere bekende ontwenningsverschijnselen. Fysiek én psychisch. Doorzetten is moeilijk, maar nu éxtra de moeite.
WEKEN/MAANDEN
1 maand
Je conditie is beter geworden en je beweegt gemakkelijker. Als je een rokershoestje had is deze verdwenen!
2 tot 3 maanden
Je longen zijn je dankbaar. Je capaciteit is verbeterd met zo’n 30 procent: je raakt minder snel buiten adem bij bewegen. En kijk eens: die trap nemen gaat nu stukken makkelijker! Ha!
1 tot 9 maanden
De trilharen die je longen tegen ongewenste stoffen beschermen groeien terug! Je longen kunnen het slijm weer veel beter handelen, waardoor ze schoner worden en infecties kunnen tegengaan. Je hebt je ook sinds lange tijd niet zo energiek gevoeld.
Binnen 2 jaar
Een belangrijke mijlpaal, want de kans dat je een hartaanval krijgt is nu voor jou even groot als die van een niet-roker. Je risico op andere ziektes nemen de komende jaren alleen nog maar af.
Binnen 5 jaar
Dit zijn nog eens goede vooruitzichten. Je kans ernstig ziek te worden is ontzettend afgenomen. Het risico op een hartaanval is gelijk aan dat van een niet-roker.
Binnen 10 jaar
Stel dat je alweer tien jaar verder bent, hoe mooi zou dat zijn! Laat je de sigaretten al een decennium liggen is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd.
Binnen 15 jaar
De kans op hart- en vaatziekten is hetzelfde als bij een persoon die nog NOOIT heeft gerookt. Je lijf herstelt zich dus deels, ná jaren oplapwerk!
Stoppen = Aankomen?
Gewichtstoename is een veel gehoord probleem én excuus om niet te stoppen met roken. Wat kun je zelf doen? Let op wat je eet en snoept. Ter vervanging van een sigaret grijp je nou eenmaal snel in de keukenkastjes. Haal gezonde tussendoortjes in huis, eet ze met mate. Beweeg meer! Drink veel water en eet fruit. Wat je ook doet: combineer het stoppen met roken niet met een dieet. Dan neem je teveel hooi op je vork!
Wil je meer informatie over wat ‘slechte gewoontes’ kunnen aanrichten? Lees dan eens dit artikel over zuivel, gluten en suiker.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Bron: Stichting Trimbos Instituut/ Rokeninfo.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
11 december 2014
Sporttrends 2015
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
11 september 2014
Eetdagboek review
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
18 maart 2017
Krijg een beter huwelijk aan de hand van deze tips!
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
9 maart 2020
Wortelgroenten als bron van gezonde koolhydraten
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
1 maart 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –