Vandaag start ‘Stoptober’ dé maand om te stoppen met roken. Wil je al langer stoppen met roken? Maar kun je de motivatie maar niet vinden? Misschien geeft dit artikel je net dat ene zetje.
28 dagen je sigaretten laten liggen, zou namelijk nét lang genoeg zijn om te merken wat het je gezondheid oplevert. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug. Of je nou roker bent, er af en toe eentje opsteekt als je uitgaat, óf roken een ver-van-je-bed-show is…deze ‘rokers tijdlijn’ laat je zien wat er in je lijf gebeurd nadat je hebt besloten je pakje in de prullenbak te gooien.
MINUTEN
20 minuten
De eerste reactie is na een kleine 20 minuten al te merken! De bloeddruk en hartslag zullen dalen. Roken veroorzaakt een hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hart-en vaatziekten en andere problemen met de bloedsomloop.
UREN
2 uur
Je hartslag en bloeddruk zijn nu gedaald tot het normale niveau. Ook de bloedcirculatie verbeterd. Helaas, ook de eerste ontwenningsverschijnselen zijn te merken door een gebrek aan nicotine. Je kan je angstig voelen en gefrustreerd. Ook kun je je slaperig en hongerig voelen. Hallo ontwenningsverschijnselen!
24 uur
Al na 1 dag beginnen je longen aan de grote schoonmaak. Je hoest waarschijnlijk slijm op, maar je lijf is goed bezig: alle koolmonoxide is al uit je lijf verdwenen en het risico op een hartaanval is al dalende. En dat na slechts 1 dag: winning!
48 uur
2 dagen verder en je ruikt en proeft zelfs al wat beter. Dit komt doordat de uiteinden van je zenuwen zich opnieuw groeperen. Misschien is die koffie op je werk opeens niet meer te hachelen. Maar je avondmaal, snel in elkaar geflanst na een lange drukke dag,..die smaakt opeens extra goed zeg! Smakelijk!
72 uur
Hop. Nu is ook de nicotine uit je lijf verdwenen. Je hebt meer energie en ademen gaat makkelijker. Adem in, adem uit. Wat voelt dat eigenlijk lekker, een frisse hap lucht langzaam in- en uitademen. Het zijn écht de kleine dingen die ‘t hem doen. Geniet daarvan, want juist omdat de nicotine uit je lijf is verdwenen kun je last krijgen van hoofdpijn, extreem zweten en alle andere bekende ontwenningsverschijnselen. Fysiek én psychisch. Doorzetten is moeilijk, maar nu éxtra de moeite.
WEKEN/MAANDEN
1 maand
Je conditie is beter geworden en je beweegt gemakkelijker. Als je een rokershoestje had is deze verdwenen!
2 tot 3 maanden
Je longen zijn je dankbaar. Je capaciteit is verbeterd met zo’n 30 procent: je raakt minder snel buiten adem bij bewegen. En kijk eens: die trap nemen gaat nu stukken makkelijker! Ha!
1 tot 9 maanden
De trilharen die je longen tegen ongewenste stoffen beschermen groeien terug! Je longen kunnen het slijm weer veel beter handelen, waardoor ze schoner worden en infecties kunnen tegengaan. Je hebt je ook sinds lange tijd niet zo energiek gevoeld.
Binnen 2 jaar
Een belangrijke mijlpaal, want de kans dat je een hartaanval krijgt is nu voor jou even groot als die van een niet-roker. Je risico op andere ziektes nemen de komende jaren alleen nog maar af.
Binnen 5 jaar
Dit zijn nog eens goede vooruitzichten. Je kans ernstig ziek te worden is ontzettend afgenomen. Het risico op een hartaanval is gelijk aan dat van een niet-roker.
Binnen 10 jaar
Stel dat je alweer tien jaar verder bent, hoe mooi zou dat zijn! Laat je de sigaretten al een decennium liggen is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd.
Binnen 15 jaar
De kans op hart- en vaatziekten is hetzelfde als bij een persoon die nog NOOIT heeft gerookt. Je lijf herstelt zich dus deels, ná jaren oplapwerk!
Stoppen = Aankomen?
Gewichtstoename is een veel gehoord probleem én excuus om niet te stoppen met roken. Wat kun je zelf doen? Let op wat je eet en snoept. Ter vervanging van een sigaret grijp je nou eenmaal snel in de keukenkastjes. Haal gezonde tussendoortjes in huis, eet ze met mate. Beweeg meer! Drink veel water en eet fruit. Wat je ook doet: combineer het stoppen met roken niet met een dieet. Dan neem je teveel hooi op je vork!
Wil je meer informatie over wat ‘slechte gewoontes’ kunnen aanrichten? Lees dan eens dit artikel over zuivel, gluten en suiker.
Tekst: Milan Pit voor VIVONLINE
Bron: Stichting Trimbos Instituut/ Rokeninfo.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
11 december 2014
Sporttrends 2015
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
12 september 2017
Recept: good for the brains food
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
16 november 2016
Interview Vriendin
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
5 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –