De sugarchallenges vliegen je om de oren en de voedingskenners blijven je ervoor waarschuwen: de gevaren van teveel suiker.
Dat (geraffineerde) suikers in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid weet je dus inmiddels wel. Maar weet je ook waar je op moet letten als je de etiketten leest? Suiker heeft namelijk veel schuilnamen. Er zijn talloze namen waaronder het schuil kan gaan en voordat we er een aantal voor je uitlichten, eerst een korte uitleg.
Sachariden
Er zijn 4 groepen koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. De laatste 2 zijn de zetmelen en vezels in onze voeding. De eerste 2 zijn de suikers en die zie je ook altijd op etiketten apart vermeld staan als “koolhydraten, waarvan suikers…”. Over deze 2 groepen gaan we het in dit artikel voornamelijk hebben.
De meest eenvoudige suiker is monosacharide, deze bestaat uit 1 molecuul (glucose, fructose of galactose). Daarna komt disacharide en deze bestaat uit, jawel, 2 moleculen. Maltose bijvoorbeeld, bestaat uit 2 glucosemoleculen, sacharose uit 1 glucose- en 1 fructosemolecuul en lactose (melksuiker) bestaat uit 1 glucose- en 1 galactosemolecuul.
Glucose en fructose
Alle disachariden moeten tijdens de spijsvertering afgebroken worden tot monosachariden, want anders kan je lichaam er niets mee. Van de 3 genoemde monosachariden is glucose de voornaamste brandstof voor de celstofwisseling. Glucose laat ook je bloedsuikerspiegel direct stijgen. Fructose doet dit niet, want die gaat eerst naar de lever om omgezet te worden. Hoewel je bloedsuikerspiegel dus niet direct stijgt van fructose, belasten grote hoeveelheden ervan wel enorm je lever.
Goed, met deze informatie erbij is het misschien ‘iets’ eenvoudiger om wegwijs te worden in de jungle van suikersynoniemen…. We gaan er een paar benoemen:
Sucrose
Sucrose is hetzelfde als sacharose en is wat we in de volksmond tafelsuiker noemen. Het bestaat, zoals eerder gezegd, voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Het wordt gehaald uit suikerbiet en –riet en hoewel dat heel natuurlijk klinkt, wordt het eerst geraffineerd en dus ontdaan van alle voedzame stoffen. Andere benamingen voor hetzelfde zijn: kristalsuiker, kandijsuiker, rietsuiker, basterdsuiker enz. Sucrose wordt als zoetmiddel gebruikt en zit vooral in veel producten om het langer houdbaar te maken.
Maltodextrine
Maltodextrine is een geraffineerde suikerketen die wordt gemaakt uit het zetmeel van o.a. maïs en aardappels. Het wordt vaak als verdikkingsmiddel gebruikt of als bindmiddel en is verwerkt in poeders, zoals die van koffiemelk en sportdrankjes, maar het zit ook in bepaalde soorten thee(!), snoep en chocola. Maltodextrine laat je bloedsuikerspiegel als een malle stijgen! De oplossing van maltodextrine in water geeft glucosestroop.
Fructose-glucosestroop
Fructose-glucosestroop is een vloeibare zoetstof, met name gemaakt uit maïs. Het aandeel fructose is meer dan 50%. Varianten en synoniemen van deze stroop zijn o.a. maïsstroop, glucose-fructosestroop (hoger aandeel glucose) en HFCS (High Fructose Corn Syrup, deze wordt vooral veel in de VS gebruikt). Deze stropen laten je bloedsuikerspiegel sky high gaan en de belasting op je lever is ook nog eens erg groot. Je vindt het in heel veel producten, denk aan frisdrank, kant-en-klaar soepen, snoep, koek enz. enz.
Minder zoet
Een suikermolecuul, natuurlijk of niet, geeft dezelfde werking in je lichaam. Maar van alle geraffineerde of gefabriceerde suikers en stropen weten we de uitwerking op onze (darm)gezondheid op lange termijn nog niet. Het allerbeste is om minder zoet te eten, het is misschien even wennen, maar als je je best doet, zal je smaak uiteindelijk veranderen!
Wil je meer artikelen lezen over suiker? Lees dan hoe je vandaag nog kan beginnen met een suikervrij leven.
Tekst: Joyce Puister voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
9 november 2014
Herfstige salade
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
10 juli 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –