De sugarchallenges vliegen je om de oren en de voedingskenners blijven je ervoor waarschuwen: de gevaren van teveel suiker.
Dat (geraffineerde) suikers in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid weet je dus inmiddels wel. Maar weet je ook waar je op moet letten als je de etiketten leest? Suiker heeft namelijk veel schuilnamen. Er zijn talloze namen waaronder het schuil kan gaan en voordat we er een aantal voor je uitlichten, eerst een korte uitleg.
Sachariden
Er zijn 4 groepen koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. De laatste 2 zijn de zetmelen en vezels in onze voeding. De eerste 2 zijn de suikers en die zie je ook altijd op etiketten apart vermeld staan als “koolhydraten, waarvan suikers…”. Over deze 2 groepen gaan we het in dit artikel voornamelijk hebben.
De meest eenvoudige suiker is monosacharide, deze bestaat uit 1 molecuul (glucose, fructose of galactose). Daarna komt disacharide en deze bestaat uit, jawel, 2 moleculen. Maltose bijvoorbeeld, bestaat uit 2 glucosemoleculen, sacharose uit 1 glucose- en 1 fructosemolecuul en lactose (melksuiker) bestaat uit 1 glucose- en 1 galactosemolecuul.
Glucose en fructose
Alle disachariden moeten tijdens de spijsvertering afgebroken worden tot monosachariden, want anders kan je lichaam er niets mee. Van de 3 genoemde monosachariden is glucose de voornaamste brandstof voor de celstofwisseling. Glucose laat ook je bloedsuikerspiegel direct stijgen. Fructose doet dit niet, want die gaat eerst naar de lever om omgezet te worden. Hoewel je bloedsuikerspiegel dus niet direct stijgt van fructose, belasten grote hoeveelheden ervan wel enorm je lever.
Goed, met deze informatie erbij is het misschien ‘iets’ eenvoudiger om wegwijs te worden in de jungle van suikersynoniemen…. We gaan er een paar benoemen:
Sucrose
Sucrose is hetzelfde als sacharose en is wat we in de volksmond tafelsuiker noemen. Het bestaat, zoals eerder gezegd, voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Het wordt gehaald uit suikerbiet en –riet en hoewel dat heel natuurlijk klinkt, wordt het eerst geraffineerd en dus ontdaan van alle voedzame stoffen. Andere benamingen voor hetzelfde zijn: kristalsuiker, kandijsuiker, rietsuiker, basterdsuiker enz. Sucrose wordt als zoetmiddel gebruikt en zit vooral in veel producten om het langer houdbaar te maken.
Maltodextrine
Maltodextrine is een geraffineerde suikerketen die wordt gemaakt uit het zetmeel van o.a. maïs en aardappels. Het wordt vaak als verdikkingsmiddel gebruikt of als bindmiddel en is verwerkt in poeders, zoals die van koffiemelk en sportdrankjes, maar het zit ook in bepaalde soorten thee(!), snoep en chocola. Maltodextrine laat je bloedsuikerspiegel als een malle stijgen! De oplossing van maltodextrine in water geeft glucosestroop.
Fructose-glucosestroop
Fructose-glucosestroop is een vloeibare zoetstof, met name gemaakt uit maïs. Het aandeel fructose is meer dan 50%. Varianten en synoniemen van deze stroop zijn o.a. maïsstroop, glucose-fructosestroop (hoger aandeel glucose) en HFCS (High Fructose Corn Syrup, deze wordt vooral veel in de VS gebruikt). Deze stropen laten je bloedsuikerspiegel sky high gaan en de belasting op je lever is ook nog eens erg groot. Je vindt het in heel veel producten, denk aan frisdrank, kant-en-klaar soepen, snoep, koek enz. enz.
Minder zoet
Een suikermolecuul, natuurlijk of niet, geeft dezelfde werking in je lichaam. Maar van alle geraffineerde of gefabriceerde suikers en stropen weten we de uitwerking op onze (darm)gezondheid op lange termijn nog niet. Het allerbeste is om minder zoet te eten, het is misschien even wennen, maar als je je best doet, zal je smaak uiteindelijk veranderen!
Wil je meer artikelen lezen over suiker? Lees dan hoe je vandaag nog kan beginnen met een suikervrij leven.
Tekst: Joyce Puister voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
22 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –