De sugarchallenges vliegen je om de oren en de voedingskenners blijven je ervoor waarschuwen: de gevaren van teveel suiker.
Dat (geraffineerde) suikers in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid weet je dus inmiddels wel. Maar weet je ook waar je op moet letten als je de etiketten leest? Suiker heeft namelijk veel schuilnamen. Er zijn talloze namen waaronder het schuil kan gaan en voordat we er een aantal voor je uitlichten, eerst een korte uitleg.
Sachariden
Er zijn 4 groepen koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. De laatste 2 zijn de zetmelen en vezels in onze voeding. De eerste 2 zijn de suikers en die zie je ook altijd op etiketten apart vermeld staan als “koolhydraten, waarvan suikers…”. Over deze 2 groepen gaan we het in dit artikel voornamelijk hebben.
De meest eenvoudige suiker is monosacharide, deze bestaat uit 1 molecuul (glucose, fructose of galactose). Daarna komt disacharide en deze bestaat uit, jawel, 2 moleculen. Maltose bijvoorbeeld, bestaat uit 2 glucosemoleculen, sacharose uit 1 glucose- en 1 fructosemolecuul en lactose (melksuiker) bestaat uit 1 glucose- en 1 galactosemolecuul.
Glucose en fructose
Alle disachariden moeten tijdens de spijsvertering afgebroken worden tot monosachariden, want anders kan je lichaam er niets mee. Van de 3 genoemde monosachariden is glucose de voornaamste brandstof voor de celstofwisseling. Glucose laat ook je bloedsuikerspiegel direct stijgen. Fructose doet dit niet, want die gaat eerst naar de lever om omgezet te worden. Hoewel je bloedsuikerspiegel dus niet direct stijgt van fructose, belasten grote hoeveelheden ervan wel enorm je lever.
Goed, met deze informatie erbij is het misschien ‘iets’ eenvoudiger om wegwijs te worden in de jungle van suikersynoniemen…. We gaan er een paar benoemen:
Sucrose
Sucrose is hetzelfde als sacharose en is wat we in de volksmond tafelsuiker noemen. Het bestaat, zoals eerder gezegd, voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Het wordt gehaald uit suikerbiet en –riet en hoewel dat heel natuurlijk klinkt, wordt het eerst geraffineerd en dus ontdaan van alle voedzame stoffen. Andere benamingen voor hetzelfde zijn: kristalsuiker, kandijsuiker, rietsuiker, basterdsuiker enz. Sucrose wordt als zoetmiddel gebruikt en zit vooral in veel producten om het langer houdbaar te maken.
Maltodextrine
Maltodextrine is een geraffineerde suikerketen die wordt gemaakt uit het zetmeel van o.a. maïs en aardappels. Het wordt vaak als verdikkingsmiddel gebruikt of als bindmiddel en is verwerkt in poeders, zoals die van koffiemelk en sportdrankjes, maar het zit ook in bepaalde soorten thee(!), snoep en chocola. Maltodextrine laat je bloedsuikerspiegel als een malle stijgen! De oplossing van maltodextrine in water geeft glucosestroop.
Fructose-glucosestroop
Fructose-glucosestroop is een vloeibare zoetstof, met name gemaakt uit maïs. Het aandeel fructose is meer dan 50%. Varianten en synoniemen van deze stroop zijn o.a. maïsstroop, glucose-fructosestroop (hoger aandeel glucose) en HFCS (High Fructose Corn Syrup, deze wordt vooral veel in de VS gebruikt). Deze stropen laten je bloedsuikerspiegel sky high gaan en de belasting op je lever is ook nog eens erg groot. Je vindt het in heel veel producten, denk aan frisdrank, kant-en-klaar soepen, snoep, koek enz. enz.
Minder zoet
Een suikermolecuul, natuurlijk of niet, geeft dezelfde werking in je lichaam. Maar van alle geraffineerde of gefabriceerde suikers en stropen weten we de uitwerking op onze (darm)gezondheid op lange termijn nog niet. Het allerbeste is om minder zoet te eten, het is misschien even wennen, maar als je je best doet, zal je smaak uiteindelijk veranderen!
Wil je meer artikelen lezen over suiker? Lees dan hoe je vandaag nog kan beginnen met een suikervrij leven.
Tekst: Joyce Puister voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
8 mei 2014
Mom in shape
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
11 december 2014
Sporttrends 2015
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
10 juni 2015
SLA: het kookboek
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
30 april 2014
ONE event!
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
9 april 2019
Ilse –
Anoniem –
Mannie Schonewille –
Anoniem –
Duidelijk en goed geholpen. Snelle bezorging
Lenny Boelen –