De sugarchallenges vliegen je om de oren en de voedingskenners blijven je ervoor waarschuwen: de gevaren van teveel suiker.
Dat (geraffineerde) suikers in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid weet je dus inmiddels wel. Maar weet je ook waar je op moet letten als je de etiketten leest? Suiker heeft namelijk veel schuilnamen. Er zijn talloze namen waaronder het schuil kan gaan en voordat we er een aantal voor je uitlichten, eerst een korte uitleg.
Sachariden
Er zijn 4 groepen koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. De laatste 2 zijn de zetmelen en vezels in onze voeding. De eerste 2 zijn de suikers en die zie je ook altijd op etiketten apart vermeld staan als “koolhydraten, waarvan suikers…”. Over deze 2 groepen gaan we het in dit artikel voornamelijk hebben.
De meest eenvoudige suiker is monosacharide, deze bestaat uit 1 molecuul (glucose, fructose of galactose). Daarna komt disacharide en deze bestaat uit, jawel, 2 moleculen. Maltose bijvoorbeeld, bestaat uit 2 glucosemoleculen, sacharose uit 1 glucose- en 1 fructosemolecuul en lactose (melksuiker) bestaat uit 1 glucose- en 1 galactosemolecuul.
Glucose en fructose
Alle disachariden moeten tijdens de spijsvertering afgebroken worden tot monosachariden, want anders kan je lichaam er niets mee. Van de 3 genoemde monosachariden is glucose de voornaamste brandstof voor de celstofwisseling. Glucose laat ook je bloedsuikerspiegel direct stijgen. Fructose doet dit niet, want die gaat eerst naar de lever om omgezet te worden. Hoewel je bloedsuikerspiegel dus niet direct stijgt van fructose, belasten grote hoeveelheden ervan wel enorm je lever.
Goed, met deze informatie erbij is het misschien ‘iets’ eenvoudiger om wegwijs te worden in de jungle van suikersynoniemen…. We gaan er een paar benoemen:
Sucrose
Sucrose is hetzelfde als sacharose en is wat we in de volksmond tafelsuiker noemen. Het bestaat, zoals eerder gezegd, voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Het wordt gehaald uit suikerbiet en –riet en hoewel dat heel natuurlijk klinkt, wordt het eerst geraffineerd en dus ontdaan van alle voedzame stoffen. Andere benamingen voor hetzelfde zijn: kristalsuiker, kandijsuiker, rietsuiker, basterdsuiker enz. Sucrose wordt als zoetmiddel gebruikt en zit vooral in veel producten om het langer houdbaar te maken.
Maltodextrine
Maltodextrine is een geraffineerde suikerketen die wordt gemaakt uit het zetmeel van o.a. maïs en aardappels. Het wordt vaak als verdikkingsmiddel gebruikt of als bindmiddel en is verwerkt in poeders, zoals die van koffiemelk en sportdrankjes, maar het zit ook in bepaalde soorten thee(!), snoep en chocola. Maltodextrine laat je bloedsuikerspiegel als een malle stijgen! De oplossing van maltodextrine in water geeft glucosestroop.
Fructose-glucosestroop
Fructose-glucosestroop is een vloeibare zoetstof, met name gemaakt uit maïs. Het aandeel fructose is meer dan 50%. Varianten en synoniemen van deze stroop zijn o.a. maïsstroop, glucose-fructosestroop (hoger aandeel glucose) en HFCS (High Fructose Corn Syrup, deze wordt vooral veel in de VS gebruikt). Deze stropen laten je bloedsuikerspiegel sky high gaan en de belasting op je lever is ook nog eens erg groot. Je vindt het in heel veel producten, denk aan frisdrank, kant-en-klaar soepen, snoep, koek enz. enz.
Minder zoet
Een suikermolecuul, natuurlijk of niet, geeft dezelfde werking in je lichaam. Maar van alle geraffineerde of gefabriceerde suikers en stropen weten we de uitwerking op onze (darm)gezondheid op lange termijn nog niet. Het allerbeste is om minder zoet te eten, het is misschien even wennen, maar als je je best doet, zal je smaak uiteindelijk veranderen!
Wil je meer artikelen lezen over suiker? Lees dan hoe je vandaag nog kan beginnen met een suikervrij leven.
Tekst: Joyce Puister voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
3 december 2015
Ontgif je groenten
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
25 juni 2015
Eivissa Food
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
13 april 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –