De sugarchallenges vliegen je om de oren en de voedingskenners blijven je ervoor waarschuwen: de gevaren van teveel suiker.
Dat (geraffineerde) suikers in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid weet je dus inmiddels wel. Maar weet je ook waar je op moet letten als je de etiketten leest? Suiker heeft namelijk veel schuilnamen. Er zijn talloze namen waaronder het schuil kan gaan en voordat we er een aantal voor je uitlichten, eerst een korte uitleg.
Sachariden
Er zijn 4 groepen koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. De laatste 2 zijn de zetmelen en vezels in onze voeding. De eerste 2 zijn de suikers en die zie je ook altijd op etiketten apart vermeld staan als “koolhydraten, waarvan suikers…”. Over deze 2 groepen gaan we het in dit artikel voornamelijk hebben.
De meest eenvoudige suiker is monosacharide, deze bestaat uit 1 molecuul (glucose, fructose of galactose). Daarna komt disacharide en deze bestaat uit, jawel, 2 moleculen. Maltose bijvoorbeeld, bestaat uit 2 glucosemoleculen, sacharose uit 1 glucose- en 1 fructosemolecuul en lactose (melksuiker) bestaat uit 1 glucose- en 1 galactosemolecuul.
Glucose en fructose
Alle disachariden moeten tijdens de spijsvertering afgebroken worden tot monosachariden, want anders kan je lichaam er niets mee. Van de 3 genoemde monosachariden is glucose de voornaamste brandstof voor de celstofwisseling. Glucose laat ook je bloedsuikerspiegel direct stijgen. Fructose doet dit niet, want die gaat eerst naar de lever om omgezet te worden. Hoewel je bloedsuikerspiegel dus niet direct stijgt van fructose, belasten grote hoeveelheden ervan wel enorm je lever.
Goed, met deze informatie erbij is het misschien ‘iets’ eenvoudiger om wegwijs te worden in de jungle van suikersynoniemen…. We gaan er een paar benoemen:
Sucrose
Sucrose is hetzelfde als sacharose en is wat we in de volksmond tafelsuiker noemen. Het bestaat, zoals eerder gezegd, voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Het wordt gehaald uit suikerbiet en –riet en hoewel dat heel natuurlijk klinkt, wordt het eerst geraffineerd en dus ontdaan van alle voedzame stoffen. Andere benamingen voor hetzelfde zijn: kristalsuiker, kandijsuiker, rietsuiker, basterdsuiker enz. Sucrose wordt als zoetmiddel gebruikt en zit vooral in veel producten om het langer houdbaar te maken.
Maltodextrine
Maltodextrine is een geraffineerde suikerketen die wordt gemaakt uit het zetmeel van o.a. maïs en aardappels. Het wordt vaak als verdikkingsmiddel gebruikt of als bindmiddel en is verwerkt in poeders, zoals die van koffiemelk en sportdrankjes, maar het zit ook in bepaalde soorten thee(!), snoep en chocola. Maltodextrine laat je bloedsuikerspiegel als een malle stijgen! De oplossing van maltodextrine in water geeft glucosestroop.
Fructose-glucosestroop
Fructose-glucosestroop is een vloeibare zoetstof, met name gemaakt uit maïs. Het aandeel fructose is meer dan 50%. Varianten en synoniemen van deze stroop zijn o.a. maïsstroop, glucose-fructosestroop (hoger aandeel glucose) en HFCS (High Fructose Corn Syrup, deze wordt vooral veel in de VS gebruikt). Deze stropen laten je bloedsuikerspiegel sky high gaan en de belasting op je lever is ook nog eens erg groot. Je vindt het in heel veel producten, denk aan frisdrank, kant-en-klaar soepen, snoep, koek enz. enz.
Minder zoet
Een suikermolecuul, natuurlijk of niet, geeft dezelfde werking in je lichaam. Maar van alle geraffineerde of gefabriceerde suikers en stropen weten we de uitwerking op onze (darm)gezondheid op lange termijn nog niet. Het allerbeste is om minder zoet te eten, het is misschien even wennen, maar als je je best doet, zal je smaak uiteindelijk veranderen!
Wil je meer artikelen lezen over suiker? Lees dan hoe je vandaag nog kan beginnen met een suikervrij leven.
Tekst: Joyce Puister voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
31 mei 2016
Perfecte spijsvertering booster
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
5 maart 2016
Ultiem geluk
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
6 september 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –