De sugarchallenges vliegen je om de oren en de voedingskenners blijven je ervoor waarschuwen: de gevaren van teveel suiker.
Dat (geraffineerde) suikers in te grote hoeveelheden niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid weet je dus inmiddels wel. Maar weet je ook waar je op moet letten als je de etiketten leest? Suiker heeft namelijk veel schuilnamen. Er zijn talloze namen waaronder het schuil kan gaan en voordat we er een aantal voor je uitlichten, eerst een korte uitleg.
Sachariden
Er zijn 4 groepen koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. De laatste 2 zijn de zetmelen en vezels in onze voeding. De eerste 2 zijn de suikers en die zie je ook altijd op etiketten apart vermeld staan als “koolhydraten, waarvan suikers…”. Over deze 2 groepen gaan we het in dit artikel voornamelijk hebben.
De meest eenvoudige suiker is monosacharide, deze bestaat uit 1 molecuul (glucose, fructose of galactose). Daarna komt disacharide en deze bestaat uit, jawel, 2 moleculen. Maltose bijvoorbeeld, bestaat uit 2 glucosemoleculen, sacharose uit 1 glucose- en 1 fructosemolecuul en lactose (melksuiker) bestaat uit 1 glucose- en 1 galactosemolecuul.
Glucose en fructose
Alle disachariden moeten tijdens de spijsvertering afgebroken worden tot monosachariden, want anders kan je lichaam er niets mee. Van de 3 genoemde monosachariden is glucose de voornaamste brandstof voor de celstofwisseling. Glucose laat ook je bloedsuikerspiegel direct stijgen. Fructose doet dit niet, want die gaat eerst naar de lever om omgezet te worden. Hoewel je bloedsuikerspiegel dus niet direct stijgt van fructose, belasten grote hoeveelheden ervan wel enorm je lever.
Goed, met deze informatie erbij is het misschien ‘iets’ eenvoudiger om wegwijs te worden in de jungle van suikersynoniemen…. We gaan er een paar benoemen:
Sucrose
Sucrose is hetzelfde als sacharose en is wat we in de volksmond tafelsuiker noemen. Het bestaat, zoals eerder gezegd, voor 50% uit glucose en 50% uit fructose. Het wordt gehaald uit suikerbiet en –riet en hoewel dat heel natuurlijk klinkt, wordt het eerst geraffineerd en dus ontdaan van alle voedzame stoffen. Andere benamingen voor hetzelfde zijn: kristalsuiker, kandijsuiker, rietsuiker, basterdsuiker enz. Sucrose wordt als zoetmiddel gebruikt en zit vooral in veel producten om het langer houdbaar te maken.
Maltodextrine
Maltodextrine is een geraffineerde suikerketen die wordt gemaakt uit het zetmeel van o.a. maïs en aardappels. Het wordt vaak als verdikkingsmiddel gebruikt of als bindmiddel en is verwerkt in poeders, zoals die van koffiemelk en sportdrankjes, maar het zit ook in bepaalde soorten thee(!), snoep en chocola. Maltodextrine laat je bloedsuikerspiegel als een malle stijgen! De oplossing van maltodextrine in water geeft glucosestroop.
Fructose-glucosestroop
Fructose-glucosestroop is een vloeibare zoetstof, met name gemaakt uit maïs. Het aandeel fructose is meer dan 50%. Varianten en synoniemen van deze stroop zijn o.a. maïsstroop, glucose-fructosestroop (hoger aandeel glucose) en HFCS (High Fructose Corn Syrup, deze wordt vooral veel in de VS gebruikt). Deze stropen laten je bloedsuikerspiegel sky high gaan en de belasting op je lever is ook nog eens erg groot. Je vindt het in heel veel producten, denk aan frisdrank, kant-en-klaar soepen, snoep, koek enz. enz.
Minder zoet
Een suikermolecuul, natuurlijk of niet, geeft dezelfde werking in je lichaam. Maar van alle geraffineerde of gefabriceerde suikers en stropen weten we de uitwerking op onze (darm)gezondheid op lange termijn nog niet. Het allerbeste is om minder zoet te eten, het is misschien even wennen, maar als je je best doet, zal je smaak uiteindelijk veranderen!
Wil je meer artikelen lezen over suiker? Lees dan hoe je vandaag nog kan beginnen met een suikervrij leven.
Tekst: Joyce Puister voor VIVONLINE
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
29 december 2017
De anti-kater pil
28 mei 2014
Bloemkool pizza
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
9 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –