Gezond tandvlees met een goed werkende schildklier. Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken? Je moet toch vooral goed poetsen om je mond gezond te houden?

De mond en een slecht functionerende schildklier

De schildklier is een heel belangrijk orgaan. Dit vlindervormige orgaan bevindt zich in de hals en de schildklierhormonen werken in iedere cel van het lichaam. Het schildklierhormoon verzorgd verschillende belangrijke taken. Het stimuleert de energetische stofwisselingsprocessen, namelijk: Verbranding van eiwit, vet- en suikers en het versnelt de stofwisseling. Ook zorgt het voor verhoging van onze lichaamstemperatuur en zuurstofopname.

De energetische stofwisselingsprocessen van de schildklier

Een goed werkend energiesysteem heb je nodig om gezond en vitaal te blijven. Energie is onder andere nodig voor het behoud van een mooie huid en nagels en voor gezond haar en tandvlees. Een tekort aan energie zorgt voor een verslechtering van deze weefsels.

Wat gebeurt er als je schildklier langdurig uit balans is?

Als je schildklier langdurig uit balans is geeft het lichaam zogenaamde “danger signals” af. Deze “danger signals” zetten het stress-systeem in werking waardoor het immuunsysteem automatisch geactiveerd wordt. Een actief immuunsysteem is aantoonbaar in de mond door de bloeding te meten. Met andere woorden: bloedend tandvlees is een symptoom van ontstekingen en een mogelijke oorzaak is een schildklier die niet goed werkt.

Symptomen van slecht functionerende schildklier

Van alle schildklierproblemen komt een traag werkende schildklier het meest voor. Naast bloedend tandvlees zijn er nog meer symptomen of verschijnselen die bij een traag werkende schildklier (hypotheroïdie) passen, zoals:

 • Vermoeidheid
 • Kouwelijkheid
 • Geheugenverlies
 • Spierzwakte
 • Slechte eetlust en toch aankomen in gewicht
 • Vocht vasthouden
 • Depressiviteit
 • Obstipatie

Klachten van een langzaam werkende schildklier zijn niet specifiek. Dat wil zeggen dat er ook iets  anders aan ten grondslag kan liggen.

Heb jij een trage schildklier?

In bloedonderzoek is helaas niet altijd aantoonbaar dat je hier last van hebt. Herken je je in bovenstaande klachten? Dan kan het best zijn dat je een trage schildklier hebt. De werking van de schildklier is een complex systeem van omzettingen, dus het kan op vele punten misgaan. De TSH meting die gedaan wordt biedt niet voldoende uitsluitsel, want het zegt niets over de juiste afgifte van schildklierhormoon aan de cellen.

Kan je zelf iets doen?

 1. Natuurlijk is het belangrijk om je mondhygiëne op peil te houden. Een slechte mondhygiëne in combinatie met een traag werkende schildklier kan chronische tandvleesontsteking, zoals parodontitis, verergeren.
 2. Vermijd stress en zorg voor voldoende ontspanning. Stress of langdurige spanning is de vijand van een evenwichtig hormonaal systeem.
 3. Zorg voor voldoende vitamine D in de voeding. De beste bronnen zijn vis, eieren en natuurlijk zonlicht.
 4. Let op het gebruik van gluten. Het blijkt dat een intolerantie voor gluten het risico op problemen van een trage schildklierwerking kan verdrievoudigen.
 5. Eet voldoende micronutriënten. Verscheidene micronutriënten kunnen de balans van schildklierhormonen veranderen. Denk hierbij aan koper, zink, jodium en selenium.

Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten