Lukt het je maar niet om af te vallen? Ook al beweeg je elke dag voldoende en heb je een gezond eetpatroon? Veel mensen en vooral vrouwen ervaren dit, zonder dat er een oplossing voor gevonden wordt. Het kan zijn dat het probleem zit in de schildklier. Hoe dat precies werkt en wat je eraan kunt doen? Dat lees je hier.

Schildklier

Wat is de schildklier en wat doet het precies? De schildklier bevindt zich in je keel. Dit erg kleine orgaan is van belang bij de hormoonstofwisseling van je lichaam. Soms werkt de schildklier niet goed. Hij kan dan te snel of te langzaam werken, waardoor je lichamelijke klachten kunt ervaren. Wanneer de schildklier te traag werkt, verlies je moeilijk gewicht.

Klachten

Nu kun je er natuurlijk niet direct vanuit gaan dat het met je schildklier te maken heeft. Daarom is het belangrijk dat je eerst goed bij jezelf na gaat welke klachten je precies hebt, naast het feit dat je moeite hebt met afvallen.

Andere veelvoorkomende klachten zijn bijvoorbeeld constante moeheid, het altijd koud hebben, het hebben van een droge huid, haaruitval, een slechter geheugen en verminderde energie.

Oorzaken

Als je je herkent in veel van deze klachten, kan het goed zijn dat je schildklier de boosdoener is. Maar waarom doet je schildklier zijn werk niet goed? Dit kan te maken hebben met diverse factoren.

Ten eerste kan een slecht werkende schildklier veroorzaakt worden door stress. Wanneer je veel stress ervaart, maakt je lichaam veel cortisol (stresshormoon) aan. Hierdoor doen je bijnieren bijna al het werk en word je schildklier als het ware in een lagere versnelling gezet. Heb jij vaak en veel stress? Bedenk dan eens wat je in je dagelijkse leven kunt aanpassen om die stress te verminderen. Bijvoorbeeld minder of ander werk doen, meer wandelen in de natuur, vaker tijd voor jezelf nemen als het je te veel wordt en vaker ‘nee’ durven zeggen.

Een andere oorzaak is voeding. Vooral ongezond voedsel en een tekort aan selenium en jodium doet je schildklier geen goed. De schildklierhormonen bestaan namelijk vooral uit jodium. Maar waar moet je op letten? Wat moet je eten?

ZIE OOK: BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen.

Door allerlei voedselhypes en theorieën van tegenwoordig weten we soms niet meer wat we moeten doen. Een gevolg daarvan is dat we van het ene dieet in het andere stappen. Je schildklier kan zich snel aanpassen, maar hierdoor vertraagt ook de stofwisseling meteen.

Probeer niet te drastisch van dieet te veranderen, blijf op je voeding letten en dan met name op de inname van fytinezuur, omdat dit het jodiumtekort kan veroorzaken. Fytinezuur vind je in de vliesjes van noten, zaden, granen en in peulvruchten. Je kunt ze wat langer in water weken om er zeker van te zijn dat je niet te veel fytinezuur tot je neemt wanneer je hier een maaltijd mee bereidt. Om meer jodium aan je eetpatroon toe te voegen kun je ook meer zeegroenten eten.

Oplossingen

Als eerste stap is het belangrijk om naar de huisarts te gaan en je schildklierwaardes te laten meten (let op: vraag hierbij om twee tests, want alleen een van de twee tests is niet voldoende om je schildklier te checken). Kan de huisarts niets vinden? Ga dan naar een mesoloog om je verder te laten testen. Andere dingen die je kunt doen is het ontgiften van je lichaam door middel van een detox, je stress verminderen en gezonder eten. Verander niet te vaak van dieet en ga ook niet crash diëten, want dat doet de werking van je schildklier absoluut geen goed. Let bij je voeding vooral op het verminderen van producten die veel fytinezuur bevatten en voeg multivitaminen met extra selenium en een kelptablet voor een juist jodiumgehalte toe aan je eetpatroon.

Tekst: Jasper Alblas voor VIVONLINE

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten