Wist je dat heel veel mensen een Jodium tekort hebben? Dat is vervelend, want Jodium is ontzettend belangrijk voor je gezondheid! Voldoende jodium is nodig voor een gezonde schildklier en een goed werkend immuunsysteem. Jodium is een sporen-element: dat wil zeggen dat het maar in hele kleine hoeveelheden in onze voedingsmiddelen zit en tegenwoordig niet genoeg.
Jodium voor de schildklier
Jodium is onmisbaar voor de schildklier, deze combineert jodium met tyrosine, een aminozuur, om schildklierhormonen van te maken. Zonder jodium, te weinig schildklier hormoon. Dit kan zelfs een van de redenen zijn waarom veel vrouwen vermoeden dat ze last hebben van hun schildklier.
Tekort?
Wat zijn dan oa de symptomen bij een tekort aan schildklierhormoon?
Geen gewicht kunnen verliezen, opgeblazen gevoel, hele droge huid, droog haar, koude handen, koude voeten, prikkelbaar, vermoeidheid.
Dus Jodium is onmisbaar, vooral voor vrouwen. Aangezien wij vrouwen meer moeite hebben om de schildklier in balans te houden, dan mannen. We hebben ook maar weinig nodig, er wordt een dagelijks hoeveelheid van 150 microgram aanbevolen. Maar toch blijkt dat een jodiumtekort al gauw kan optreden.
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in onze voeding. De bakkers zijn wel verplicht jodium aan het bakkerszout toe te voegen. Maar dat is niet genoeg voor onze gezondheid. Zeker niet als je niet veel brood eet.
Waar zit Jodium in
Nu vraag je je natuurlijk af hoe je een jodiumtekort voorkomt als je amper brood, keukenzout en/of andere bewerkte voeding eet waar jodium in zit. Gelukkig zijn er heel veel natuurlijke voedingsbronnen van jodium waarmee je een tekort op een makkelijke en gezonde manier kunt voorkomen!
De rijkste voedingsbronnen van jodium zijn:
Zeegroenten zoals: zeekraal, zeewier, norivellen en Irish Moss
Kelpnoodles en kelppoeder
Schaal-, en schelpdieren
En vele vissoorten zijn rijk aan jodium zoals kabeljauw, schelvis en koolvis. Maar veel van deze vis is vervuild met kwik waardoor de jodium al snel zijn waarde verliest. Kies daarom voor wilde vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines en ansjovis.
Ook bevatten veel groentes, vlees, eieren, knoflook, keltisch zeezout en drinkwater wat jodium, maar wel in lagere hoeveelheden.
Tip: Gooi dus een paar keer per week zeegroenten en een vet visje in je boodschappenmandje!
Meer lezen over de schildklier? klik hier
Tekst: Suzanne van Laar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
23 maart 2015
Dopper winnen
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
25 maart 2014
Presentatie coaching
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
24 juni 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –