Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
2 juli 2014
Aan het infuus
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
24 augustus 2019
Maak van je huishouden een work-out en skip de sportschool
11 september 2014
Eetdagboek review
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
25 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –