Wist je dat je met een gezond en gebalanceerde dieet je haar gezonder en glanzender kunt maken? Vooral met een plantaardig dieet kan je heel goed voor je haar zorgen omdat je vaker zal snacken op fruit, noten en zaden en ook meer groenten zal binnen krijgen, waaronder dus ook meer vitamines!

Een gebrek aan voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, eiwitten en essentiële vetzuren, kan de haargroei vertragen of zelfs haarverlies veroorzaken. Gelukkig kan het corrigeren van een tekort aan deze voedingsstoffen helpen bij het behandelen van haarverlies en de snelheid van haargroei bevorderen.

Als je denkt dat je een aantal van deze voedingsstoffen mist, probeer dan enkele van de onderstaande producten aan je dieet toe te voegen. De lijst bestaat uit voedsel die je eenvoudig aan je dieet kan toevoegen omdat ze makkelijk zijn om te bereiden, toe te voegen aan maaltijden en natuurlijk omdat ze super lekker zijn! Win win!

1. Bessen

Bessen zitten vol met antioxidanten en vitamines die de haargroei kunnen bevorderen. Aardbeien zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine C, wat de collageenproductie en ijzerabsorptie bevordert, twee factoren dat helpt haar om te groeien.

2. Spinazie

Spinazie zit vol met foliumzuur, ijzer en vitamine A en C, wat heel goed is voor je haar. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan leiden tot haaruitval. Voeg bijvoorbeeld spinazie toe aan je smoothie in de ochtend!

3. Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zitten boordevol vitamine A, wat helpt bij de talgproductie. Vitamine A kan ook de snelheid van haargroei versnellen en de groei van dikker haar stimuleren, terwijl het tegelijkertijd voorkomt dat andere haarzakjes achteruit gaan.

LEES OOK: 10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten.

4. Avocado

Avocado’s zijn rijk aan vitamine E, een antioxidant die je haar helpt met groeien. Eén medium avocado heeft 21% van je dagelijkse vitamine E-behoeften. Bovendien zijn ze een geweldige bron van essentiële vetzuren, die cruciaal blijken te zijn voor de haargroei. Wist je dat je van avocado ook een hele lekkere romige chocolademousse kan maken? A non guilty pleasure!

5. Noten

Noten zitten boordevol voedingsstoffen zoals vitamine E, B-vitamines, zink en essentiële vetzuren, die allemaal de haargroei kunnen bevorderen en zijn gekoppeld aan vele andere gezondheidsvoordelen naast haargroei, waaronder verminderde ontsteking en een lager risico op hartaandoeningen, the perfect snack!

6. Zaden

Net als noten zijn zaden rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die goed zijn voor sterk haar. Ze leveren een enorme hoeveelheid voedingsstoffen met relatief weinig calorieën. Sommige zaden zoals lijnzaad en chiazaad bevat ook omega-3 vetzuren, wat je haar dikker maakt!

7. Zoete pepers

Paprika’s zijn een rijke bron van vitamine A en C, twee voedingsstoffen die ervoor zorgen dat het haar gezond blijft. Wist je dat één gele peper bijna 5 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel heeft? Vitamine C helpt de collageenproductie te bevorderen, wat kan helpen je haarlokken te versterken. Het is ook een sterke antioxidant, die je haar kan beschermen tegen oxidatieve stress.

8. Bonen

Bonen zijn een geweldige bron van eiwitten, ijzer, zink en biotine, die allemaal essentieel zijn voor een optimale gezondheid van het haar. Een portie zwarte bonen van 100 gram levert 7% van je dagelijkse zinkbehoefte. Al deze voordelen en ze zijn dan ook nog erg zijn goedkoop, waardoor je ze gemakkelijk aan je dieet kan toevoegen.

Een beetje hulp nodig om de bovenstaande ingrediënten toe te voegen aan je dieet of ben je gewoon op zoek naar gezonde maar lekkere recepten? Daar kan ik je bij helpen! Klik op de link voor bijvoorbeeld het recept voor een naughty maar toch gezonde Avocado Chocolademousse (Link: https://www.instagram.com/p/Bm6DYn8nr_l/) of Aardbei & Chia Zaad Jam (Link:https://www.instagram.com/p/BsN88h2ABMz/)

Tekst: Britt van der meijden

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten