Even een blokje om, een wandeling door het bos of een stukje hardlopen over het strand. Wat is het toch dat wij de rust en ontspanning graag buitenshuis opzoeken? Waarom is dat stukje buitenlucht zo belangrijk voor je functioneren? Een avondje relaxen mondt bij veel mensen uit in bank, beeldbuis en een biertje (wijn, thee, vul maar in). En hoe lekker dat zo nu en dan kan zijn, toch is deze manier van ontspannen niet zo effectief als we onszelf wijsmaken. Evengoed zitten we dan weer in diezelfde ruimte als elke dag, krijgen we allerlei indrukken mee van de tv en bewegen we minimaal.
Beter presteren en gezonder zijn
Hoe fijn is het dus om eens wat vaker de benenwagen of de fiets te pakken en lekker de natuur in te gaan? Weg van die drukte, weg van de continue drang naar entertainment, weg van het huishouden en het ‘moeten’. Dat is heel goed voor ons. Onderzoek wijst uit dat de natuur een positieve invloed op ons humeur en ons welzijn heeft. We hebben dan pas echt het idee dat we kunnen ontspannen en weg zijn van de sleur van het dagelijks leven. Zo laden we op voor de rest van de week, presteren we beter op het werk, hebben we veel meer discipline en concentratie en worden we een stuk minder vaak ziek. En niet onbelangrijk; doordat we meer ontspannen zijn, is er meer ruimte voor zelfreflectie en biedt een natuurrijke omgeving meer mogelijkheden om je eigen waardesysteem, doelen en zingeving te overdenken.
Sociale interactie
Het is dan ook niet gek dat ziekenhuizen steeds meer aandacht besteden aan de geneeskrachtige werking van de omgeving. Bovendien neemt het aantal zorgboerderijen aanzienlijk toe. Maar los van deze initiatieven door gezondheidsinstellingen, is de natuur voor een ieder een bron van welbevinden. Ook als je je kiplekker voelt. De natuur biedt namelijk volop kans op sociale interactie. Immers, als jij de hond uitlaat, is de kans groot dat je binnen de kortste keren met een andere hondenbaas in contact komt doordat de viervoeters elkaar enthousiast aanvliegen. Dit sociale aspect van een bezoekje aan de natuur heeft een grote invloed op hoe wij ons voelen. Volgens ‘Natuur en gezondheid’ van de Gezondheidsraad voelen mensen die meerdere sociale contacten hebben zich vaak gezonder. Zo hebben zij minder kans op hart- en vaatziekten, leven ze doorgaans langer, en hebben ze een kleinere kans op het krijgen van depressies en het verlies van cognitieve functies.
Bomen knuffelen, eten en seks in de natuur
Maar wat kunnen we nou nog meer doen in de natuur behalve deze welbekende activiteiten? Bomen knuffelen is er één. Klinkt een tikkeltje zweverig en het wordt dan ook vaak afgedaan als hippieachtig gedrag. Maar vergis je niet! Want ook de wetenschap heeft inmiddels onderstreept dat het aanraken van bomen – en zelfs het in de buurt zijn van bomen – klachten rondom ADHD, concentratieproblemen, hoofdpijn en depressie verlicht. Daarnaast biedt de natuur talloze geneeskrachtige plantjes en kruiden. Welke plantjes jij kunt eten en hoe je ze plukt, leer je allemaal tijdens een wandelworkshop ‘eten uit de natuur’. En als je je vleselijke lusten even niet onder controle kunt houden, is een lekkere vrijpartij in de buitenlucht ook nog eens hartstikke goed voor je humeur en gezondheid. In Nederland kiest 39 procent dan het liefst voor het bos (vooral populair bij mannen), 30 procent voor het strand (vooral vrouwen) en 13 procent voor de zee.
Natuur in de buurt
De meeste onderzoeken naar de invloed van de natuur op ons welbevinden is nog wat experimenteel en hebben enkele beperkingen. Vanuit maatschappelijk perspectief is het hartstikke interessant om deze onderzoeken uit te breiden. Voor ons zijn de bovenstaande voordelen en mogelijkheden al overtuigend genoeg. En gelukkig hoeven we helemaal niet ver weg om natuur te ervaren. Een parkje in de stad kan ook al fijne effecten hebben. Of je nou gaat wandelen in het bos, picknicken in het park, op het strand liggen in de zon, mediteren op de hei of een eind gaat fietsen door de weilanden: eenvoudige activiteiten met groot resultaat. Wat ga jij doen in de buitenlucht?
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
29 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –