Rode draad
Voeding. Je kunt niet zonder, soms niet met. Bij mij is de balans verstoord, dat begon op jonge leeftijd. Voeding speelt als een rode draad door mijn leven. Het lijkt wel alsof ik er niet aan ontkom er iets mee te doen. Voeding, in al z’n facetten, blijft mij achtervolgen.
Allergie
Laten we bij het begin beginnen. Ik zal mij eerst even voorstellen: Ik ben Melissa Jedeloo, 39 jaar oud en moeder van Fiji Romé (zes) en Maddox (vier). Ik ben parttime-stewardess bij KLM. Dat zorgt ervoor dat ik tijd over heb om bekendheid te genereren voor voedselallergieën via mijn website/blog (www.gloryandnuts.com). Mijn zoontje lijdt aan ernstige voedselallergieën; Als hij iets eet waarvoor hij allergisch is, dan kan hij al snel in een anafylactische shock raken die zonder snel ingrijpen een dodelijke afloop tot gevolg heeft.
Eetstoornis
Voeding speelt een vreemde rol in mijn leven. We hebben een haat/liefde-verhouding. Ik heb jaren geworsteld met een eetstoornis, van mijn zestiende tot mijn dertigste. Dat kostte veel tijd en energie. Toen ik aan kindjes wilde beginnen, vond ik dat het tijd werd nu eens echt op dat vlak te veranderen. Ik had mijn eetstoornis vanaf mijn 25e redelijk onder controle, maar nog niet volledig. Het laatste wat ik zou willen, is die ‘afwijking’ aan mijn kindjes doorgeven. Dat wilde ik niet. Iemand zei het laatst heel mooi: “Je kiest niet voor de ziekte, maar wel voor genezing!“ Dus die keuze maakte ik en ik besloot dat ik pas aan kinderen zou beginnen als ik genezen was. Dit lukte!
Zwanger
Toen ik 33 was en mijn eetstoornis volledig onder controle had, raakte ik zwanger van mijn dochter. Ze was nog geen 72 uur op de wereld en we moesten met spoed naar het ziekenhuis. Ze bleek uitgedroogd te zijn en sinds haar geboorte bijna geen melk (voeding) binnen gehad te hebben. Door een oplettende kraamhulp waren we er op tijd bij en werd ze 48 uur aan de sondevoeding gelegd. Daarna gingen we een zwaar traject in van leren drinken. Na een week mochten we naar huis, maar helaas bleef het een worsteling. Waar de meesten baby’s huilen omdat ze een fles willen, huilde zij als ze hem zag. Ze vond het drinken vreselijk, dus hebben we haar met geduld moeten leren dat de fles (voeding) niet eng is. Tot op de dag van vandaag is het geen makkelijker eter.
Extreem allergisch
Na tweeënhalfjaar jaar werd Maddox geboren. We waren in de zevende hemel, tot het ook met hem al snel misging. Na vijf dagen op de wereld werd hij ernstig ziek. Wat hij had, was onduidelijk. Om het zekere voor het onzekere te nemen, gaven de artsen hem 72 uur lang een cocktail van antibiotica. Na een paar dagen bleek hij een hersenvliesontsteking te hebben. Toen we dit allemaal achter de rug hadden, werd hij met zeven weken weer heel ziek. Hij kreeg weer 72 uur antibiotica. Na deze ziekenhuisperiode startten de problemen met voeding ook. (Uit onderzoek blijkt dat kinderen die van 0-1 jaar veel antibiotica hebben gehad, vijftig procent meer kans hebben op een voedselallergie). Hij reageerde niet meer goed op melk en we kwamen in een zoektocht terecht naar wat het beste voor hem werkte. We vermoedden dat hij een koemelkallergie had. Maar helaas stopte het daar niet. Toen hij drie jaar oud was, kwamen we erachter dat hij extreem allergisch was voor veel voedingsproducten. Zo allergisch zelfs dat als hij het binnenkrijgt hij in een anafylactische shock kan raken. Zonder het toedienen van een adrenaline-injector (de EpiPen) kan hij al snel dood gaan.
Landmijnenveld
Inmiddels beheerst dit ons hele leven. Leven met een voedselallergie is alsof je constant op een landmijnenveld loopt. Elke maaltijd, elk uitje, elk feestje, elke snack, elke sociale gelegenheid, elke speeltuin… overal loopt hij het risico iets binnen te krijgen waarop hij allergisch reageert… Ben ik het niet zelf, dan zijn het wel mijn kinderen. Voeding als rode draad in mijn leven. Karma? Of gewoon de noodzaak om er iets mee te doen? Dat laatste. Dus schrijf ik vanaf nu graag regelmatig een artikel voor Viv Online én besteed ik aandacht aan allergieën mijn eigen website.
Tot snel!
Liefs,
Melissa
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 november 2015
Viv Health Event
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
12 september 2017
Recept: good for the brains food
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
9 november 2014
Herfstige salade
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
12 maart 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –