Vandaag is Wereld Diabetes Dag, het moment om wat meer uitleg te geven hoe het is om te leven met deze ziekte. Wij spraken Marlijn Melief (24), die op haar zesde jaar werd gediagnosticeerd met diabetes type 1. Ze weet als geen ander hoe het is om te leven met diabetes! Ondanks de grote impact van diabetes, laat Marlijn zien dat dit niet per definitie een beperking van je leven hoeft te zijn. Lees hier het interview.

Redactie: “Hi Marlijn! Fijn dat je jouw verhaal met ons wil delen. Hoe ziet jouw leven met diabetes er uit?”
Diabetes is er altijd en je kunt er nooit vakantie van nemen. Bloedsuiker meten, insuline spuiten, hypo’s (heftige schommelingen in je bloedsuikerspiegel) opvangen; het zijn allemaal dingen die voor mij haast zó vanzelfsprekend zijn geworden. Ik sta er vaak niet meer bij stil sta dat mensen zonder diabetes dat allemaal niet hoeven te doen. Bovendien hebben mijn ouders mij altijd gezien als Marlijn die toevallig ook diabetes heeft, en niet Marlijn als ‘ziek kind’. Ik denk dat dit een heel goede en gezonde balans creëert wat betreft het zorgen voor je kind met diabetes.

Veranderde jouw leven toen je hoorde dat je diabetes hebt?
De diagnose kwam in groep 3 van de lagere school, waarna ik veel aandacht kreeg van alle kinderen uit de klas. Na een tijdje zwakte dat af en vond iedereen het doodnormaal dat ik tussendoor even moest spuiten of soms een koekje moest eten. Dat was enerzijds een voordeel omdat ik me daardoor hetzelfde voelde als de rest. Anderzijds bleek het soms ook een nadeel omdat mensen zich niet altijd realiseren dat het leven met diabetes veel van je vraagt!

Diabetes en de pubertijd; hoe heb je dat ervaren?
De puberteit bleek een stuk lastiger voor mij. Alcohol drinken, laat naar bed, en een minder regelmatig leven hadden tot gevolg dat ik niet altijd de mooiste bloedsuikerwaardes had. Pas tijdens mijn studie kwam bij mij het besef dat ik mijn diabetes toch echt meer aandacht en zorg moest geven om op een gezonde manier oud te kunnen worden.

Het is dus een kwestie van altijd plannen.
Ja! Het meest lastig van diabetes vind ik dat je altijd eerst moet bedenken: ‘Hoe hoog zit ik nu? Moet ik nog wat eten? Ik ga straks een kwartier fietsen, nog maar een boterham erbij? Wat moet ik meenemen? Hoelang ben ik van huis, misschien toch wat extra insuline, teststrips of dextro suiker meenemen?’ Het gaat gelukkig al een stuk beter sinds ik de overstap heb gemaakt naar een insulinepomp. Dit apparaatje draag je 24 uur per dag bij je en dient continu insuline toe. Je bepaalt alleen nog zelf de hoeveelheid insuline voor je maaltijden.

Wat zijn jouw voedingstips voor het leven met diabetes?
Ik probeer altijd volkoren producten te eten (tip: de koolhydraten in havermout worden langzaam door het lichaam opgenomen zodat je in de ochtend minder piekt/daalt). Als tussendoortje neem ik vaak (gedroogd) fruit of zelfgemaakt bananenbrood omdat in veel ‘gezonde’ tussendoortjes toch nog vaak suiker en/of glucosestroop is toegevoegd. Het voordeel van mijn diabetes is dat ik inmiddels veel verstand van voeding heb en ook precies weet wat een bepaald product met je bloedsuikerwaardes doet. Ik eet hierdoor een stuk bewuster en gezonder dan veel van mijn leeftijdsgenoten.

Wat zou je onze lezers op Wereld Diabetes Dag nog graag willen meegeven?
Als laatste zou ik willen meegeven aan mensen dat diabetes een enorme impact heeft op je leven, en dat het veel meer is dan een paar spuitjes zetten en op je eten letten. Gelukkig is een normaal leven mogelijk maar het kost veel om dat voor elkaar te krijgen!

Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline