Knoflook is super lekker, maar wist je ook dat het goed voor je gezondheid is? Het heeft een héleboel gezonde voordelen. Je leest ze in dit artikel.
Knoflook
Knoflook bevat de werkzame stof alliine, die de basis vormt voor de actieve stof allicine. Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Het bevat onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen. Een heleboel dus! Knoflook komt echt in je bloedstroom terecht, daarom is het zo effectief. Maar dit betekent ook dat de knoflookgeur uit je poriën uitkomt, bij transpiratie. En bij knoflook is dat helaas goed te ruiken. Als je dat vervelend vindt, eet dan een strengel peterselie, dat neutraliseert de knoflookadem.
Voordelen
- Verlaagt de bloeddruk
- Werkt tegen een te hoge cholesterol
- Vermindert stresshormonen
- Verlaagd het risico op hartziekte
- Vermindert de kans op een beroerte
- Helpt bij de groei van een kindje
- Versterkt het immuunsysteem en werkt tegen infecties van de luchtwegen, hoesten en verstopping (een oude volksremedie is het dippen van knoflook in honing zodra de eerste tekenen van verkoudheid zich aandienen)
- Bevat heel veel vitamine C
Koken met knoflook
Té veel is nooit goed! Dit geld ook voor knoflook. Gooi dus niet direct jouw hele keuken om en voeg het zeker niet overal aan toe. Het gebruik is volkomen veilig, maar hou rekening met de gebruikelijk dosering: 3x per dag 1 teentje voor volwassenen en 1 á 2x per dag een kwart/half teentje voor kinderen. Bak de lekkernij nooit zo lang dat hij bruin wordt, warm het alleen genoeg op om de olie die je gebruikt wat smaak te geven. Beried het voorzichtig op een laag vuur, alleen op die manier krijg je de lekkere, subtiele smaak.
Dit is nog maar een kleine greep uit de voordelen van knoflook, maar hier is al wel aan te zien dat het de gezondheid een enorme boost geeft op allerlei fronten!
Wil je weten waarom appelazijn ook zo goed is voor je? Klik dan hier.
Tekst: Hanneke de Haas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 september 2017
Recept: good for the brains food
25 juli 2015
Voeding met Viv
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
30 september 2015
Glutenvrije maand
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
5 maart 2016
Ultiem geluk
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
8 januari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –