Wij zijn thuis echt dol op kiwi’s. En ik zeg altijd “a kiwi a day, keeps the doctor away” ūüôā Niet alleen vanwege de¬†vitamine C, maar ook je stoelgang wordt hier blij van. Ja ja… ladies wij, maar ook onze kids kunnen door 1 kiwi per dag soms al beter naar de toilet. En dat draagt ook bij aan jouw gezondheid. Maar natuurlijk is dat niet het enige, want zijn kiwi’s nou echt zo gezond?

 

Zijn kiwi’s nou echt zo gezond als ik graag zou willen? Het antwoord is JA!

Vergeleken met de andere stukken fruit, heeft een kiwi  ook een hogere dosis aan vezels, vitamine C, vitamine E en vitamine K, foliumzuur en kalium. Mensen die veel vezels eten hebben een 15% lager risico op darmkanker, hebben een 15% lagere kans op diabetes type 2 en hebben een 20% lager risico op hart- en vaatziekten. Blijkt uit onderzoek.  Een kiwi is gezond, supergezond want Groene kiwi’s bevatten zelfs bijna 2 keer meer vitamine C dan een citroen! Tevens zijn door de hoge dosis vitamine C, dus zeer goed voor de weerstand. Maar ook voor onze huid want vitamine C is belangrijk voor de opbouw van collageen.

 

Blije darmen en hormonen

Ook bevat de kiwi het unieke eiwitafbrekende enzym actinidine. Dit helpt je om eiwitrijke producten makkelijker te verteren en voorkomt een opgeblazen gevoel na de maaltijd. Dit enzym heeft samen met de vezels dus ook een zeer positieve werking op de spijsvertering.¬†Kiwi‚Äôs zorgen dus voor een goede darmwerking. De darmen worden niet voor niets het tweede brein genoemd. De kiwi mag dus eigenlijk niet ontbreken in een gezond voedingspatroon.¬†Oh ja. en een kiwi bevat slechts 79 kilocalorie√ęn per 100 gram en heeft een laag glycemische index (GI). Wat betekent dat het je bloedsuikerspiegel niet laat pieken. En deze stabieler blijft, wat dus weer goed is voor onze hormonen. Dus je kunt kiwi’s prima eten als je hormoonproof wilt leven.

Er gaat eigenlijk bij ons thuis geen dag voorbij, zonder James z’n dagelijkse “kiwi momentje”. ¬†Hij is er dol op en ik stiekem ook!

 

Gezonde tip!

Maak een smoothie bowl met kiwi, waar ook de kinderen van smullen.

Dit heb je nodig:

  • 1 banaan
  • 1 Zespri kiwi
  • halve avocado ( mag ook 1 hele)
  • paar aardbeien
  • klein glas kokoswater of havermelk
  • zaden naar keus
  • amandelschaafsel

Doe de banaan met de avocado en kokoswater of havermelk in de blender en maak een wat dikkere smoothie.

Doe dan de smoothie in een kommetje en garneer met kiwi stukjes, aardbeien in stukjes en eventueel wat zaden naar keus (bijv zonnebloempitten, chipzaad)  en de amandelschaafsel. En dan smullen maar!

 

#adZesprikiwi  https://www.zespri.com/nl-NL.

bronnen:
  1. USDA national nutrient database for standard reference (vrijgave 28) 2015. Beschikbaar via: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/ (geraadpleegd op 9 januari 2017).
  2. Oregon State University. Vitamin C and Skin Health. Beschikbaar via: http://lpi.oregonstate.edu/mic/micronutrients-health/skin-health/nutrient-index/vitamin-C(geraadpleegd op 8 december 2016)
Foto: unsplash

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.