Sommige mensen denken dat de superfood hype een beetje over is, maar daar ben ik het totaal niet mee eens!! Chiazaad is een geweldige superfood die we niet mogen vergeten. Ontdek in deze blog waarom en hoe je chiazaad moet bereiden om van de voordelen te profiteren.
Chiazaad is één van mijn favoriete superfoods omdat het op alle vlakken goed scoort. Ik zou bijna zeggen ‘She’s got it all….’. Niet alleen kun je er heerlijke gerechten en smoothies mee maken, chiazaad zit ook vol met gezonde vetten, volwaardige eiwitten en flinke hoeveelheden oplosbare vezels. Daarnaast bevat het veel vitaminen en mineralen. Er zit bijvoorbeeld 3 x meer ijzer in dan in spinazie. Laat ik de 5 belangrijkste voordelen voor je opnoemen:
Voordeel 1: Goed voor je hersenen door omega 3 vetzuren
Chiazaden bevatten een heel hoog gehalte alfalinoleenzuur (ALA). Alfalinoleenzuur is één van de omega 3-vetzuren die zo belangrijk zijn voor de gezondheid van onze hersencellen en dat in vrijwel geen enkele plantaardige voedingsbron in zulke hoge concentraties te vinden is.
Voordeel 2: Goed voor je spieren door volwaardig eiwit
Chiazaad bestaat voor 23 % uit eiwitten die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Zeker als je sport is eiwit heel belangrijk voor aanmaak en herstel van je spieren. Bovendien bevat chiazaad ook nog eens volwaardige eiwitten wat betekent dat ze alle 9 essentiële aminozuren bevatten. Dit komt in plantaardige voeding maar weinig voor.
Voordeel 3: Goed voor je botten door calcium
Chiazaad bevat veel calcium (6 x meer dan melk) en helpt je lichaam ook om calcium te absorberen. Dit in tegenstelling tot melk dat juist calcium onttrekt aan je botten. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor onze botten.
Voordeel 4: Goed tegen kanker door antioxidanten
Chiazaden zijn een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen in het lichaam waardoor ze helpen het risico op kanker en hart- en vaatziekten te verlagen.
Voordeel 5: Goed voor je darmen door oplosbare vezels
Het leuke van chiazaden is dat als je ze in vocht weekt ze een soort gel vormen. Deze gel is ideaal om dingen me te binden of pudding-achtige gerechten mee te maken. De gel ontstaat door de grote hoeveelheid oplosbare vezels die in chiazaad zitten. Oplosbare vezels zijn een traktatie voor je darmen. Ze zijn voeding voor de goede darmbacteriën. De gel helpt ook om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, doordat het de opname van suikers in je bloed vertraagt. De grote hoeveelheden vezels in chiazaad geven je bovendien een vol en verzadigd gevoel.
Zo gebruik je chia-zaad voor je ontbijt
Uit wetenschappelijk onderzoek dat twee jaar geleden is uitgevoerd blijkt dat er een manier is om de voedingswaarde van chiazaden nóg verder te verhogen. En dat is door de chiazaden te malen voordat je ze laat weken. Op die manier worden de nutriënten veel beter opneembaar en wordt de opname van ALA aantoonbaar verhoogd.
De combinatie van oplosbare vezels en de volwaardige eiwitten maakt chiazaad een ideaal product om je dag mee te starten (zie mijn blog over de voordelen van een eiwitrijk ontbijt). Je kunt er bijvoorbeeld een glutenvrije pap van maken door ca. 15 gram chiazaad te malen en vervolgens te laten weken in ca. 150 ml water. Na 10 minuten weken zijn de gemalen chiazaden veranderd in een geleiachtig papje, waar je bijvoorbeeld plakjes banaan en een handje blauwe bessen aan toe kunt voegen. Je kunt dit papje ook toevoegen aan een smoothie of shake.
Wil jij net zoals ik graag chiazaden eten, maar vind je het teveel gedoe om ‘s ochtends klaar te maken? Of wil je niet allerlei zakjes met superfoods in de keuken hebben staan? Dan is de Superfoodies Chia Ontbijtmix een ideale oplossing voor jou, want dit ontbijtproduct is kant en klaar, je hoeft alleen nog maar even water toe te voegen en je ontbijt is klaar! Probeer bijvoorbeeld eens de chia ontbijtmix met kokosnoot, cacao en vanille.
Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 september 2016
Keltisch zeezout
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
27 januari 2016
Viv’s heerlijke wintersmoothie
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
16 november 2016
Interview Vriendin
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
28 september 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –