Hormonen uit balans

Soms kan je het gevoel krijgen dat je hormonen niet helemaal in balans zijn, zelfs al zeggen testresultaten het tegenovergestelde. Het is dan ook lastig vast te stellen of je hormonen uit balans zijn, omdat de symptomen per persoon verschillend zijn: de ene vrouw heeft last van huidirritaties en puistjes, een ander van menstruele krampen of een ontregelde menstruatiecyclus.

Hormonen in balans

Zoals iedere vrouw unieke symptomen heeft, zijn ook de manieren om je hormonen weer in balans te brengen per persoon meer of minder effectief. Je kunt jezelf gerust stellen: vertrouw op je intuïtie, en weet dat kruiden (en helende voeding) kunnen helpen om jouw hormonen weer in balans te brengen.

Vermijd zoveel mogelijk chemicaliën in je eten, water en omgeving die je hormoonbalans kunnen verstoren

Koop zoveel mogelijk biologisch, in het bijzonder: perziken, appels, paprika’s, bleekselderij, nectarines, aardbeien, kersen, peren, druiven, spinazie, sla en aardappelen. Gebruik een filter om je water te zuiveren en vermijd chemische stoffen in je huidverzorging.

Voed je lever

Je lever breekt het teveel aan hormonen af dat je lichaam niet meer gebruikt. Om dit werk goed te kunnen doen, heeft je lever voedingsstoffen nodig van kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en andere koolsoorten. Daarnaast voed je je lever met de zwavelverbindingen uit knoflook en uien. Voeg deze groenten toe aan je dagelijkse voeding; je doet je hormoonbalans er een plezier mee.

Gebruik kruiden die je lever ondersteunen voor een extra boost

Paardenbloemwortel, kliswortel en zaden van de mariadistel zijn de beste (en meest veilige) lever-opschonende kruiden. Je kunt er thee van maken of ze in bijvoorbeeld salades verwerken.

 Zorg voor een goede circulatie in je bekken

Als je aan je onderbuik voelt en het voelt koud aan, kan het wel eens zijn dat je aan je bekkencirculatie moet werken. Dat kan door jezelf te masseren met een mix van sesam- en gemberolie, of een warm kompres op je onderbuik te leggen dat gemaakt is van verse gemberthee. Dit is vooral belangrijk als je menstruatiecyclus begint of eindigt met veel donkerbruin bloed.

Hopelijk kunnen deze tips je helpen bij het in balans brengen van je hormonen. Met een specifiek en individueel advies help ik je graag verder met een persoonlijk consult.

https://staging.vivonline.nl/productaf/herstel-je-hormonen-in-10-stappen-vivian-reijs/

Tekst: Fleur Onderstijn voor VivOnline