Ons eten, gekocht in de supermarkt, zit vol met chemicaliën en stoffen die er niet in thuis horen. Dat weten we inmiddels. Ongetwijfeld maak jij je meer zorgen over de gevaren van het binnen krijgen van deze chemicaliën, dan over de chemicaliën afkomstig van jouw beauty en persoonlijke producten.De gedachten: “thank god there is make-up” en “mijn huid voelt super zacht en glad” maken ons de grootste afnemers van de beauty-industrie.

Dat snap ik, maar via deze weg wil ik je toch graag bewust maken van de schade die chemicaliën kunnen aanbrengen. Daarbij komt dat het effect van deze chemicaliën wel eens veel groter kan zijn, omdat de aanwezige schadelijke stoffen direct in contact komen met je huid en de bloedbanen in no-time bereikt zijn.

De video laat daarom een gesprek zien tussen health coach Kris Carr en de directeur van ‘s werelds grootste onderzoeksbureau EWG (Environmental Working Group), die zich inzet voor de mens om ons te beschermen tegen gifstoffen en chemicaliën die wij binnenkrijgen via voeding en verzorgingsproducten.

Wist jij dat….

In Nederland en Europa geen wetgeving bestaat over pre-registratie van producten voor de persoonlijke verzorging? Dit betekent dat veel producten pas goed gecontroleerd worden nadat het op de markt is gezet. Zorg er dus voor dat je altijd zelf alert bent. Met deze “to do’s” en tips kun je een mooie start maken.

What to do?

 Mijn persoonlijke tips zijn:

  • Smeer en spray echt zo min mogelijk!! Je hebt het niet nodig. De ingrediënten van het product maken dat je de volgende dag het product opnieuw nodig hebt om je huid in dezelfde staat te krijgen. Geloof in de kracht van je lijf, je huid en het mechanisme dat heel goed voor zichzelf kan zorgen.
  • Gebruik 100% pure biologische kokosolie eigenlijk voor alles. Dus in plaats van bodylotion, litteken crème, vochtinbrengde crème,  herstellende crème, zonnebrand (ja het beschermd je tegen de zon), aftersun etcetera. Daarnaast is het de perfecte ‘silk’ voor in je haar. Het beschermd je droge punten en laat je haar precies dat beetje glimmen.
  • Zeep gemaakt van 70% olijfolie en 30% laurierolie. Super betaalbaar en online te bestellen via olijfoliezeep.nl
  • Tandpasta zonder triclosan. Het is een bacteriedodende en schimmelwerende stof die ook in verfpotten wordt gebruikt. Juist. Dat krijg je liever niet binnen. Wil je een volledig chemicaliën-vrije tandpasta? Met dit flesje heb ik de fijnste ervaring. Het flesje kost €20,75, maar je doet er maanden mee. 

Dr. Jetske Ultee heeft een lijst opgesteld met ingrediënten die als ongewenste stof in je product aanwezig kan zijn. Hier een aantal op een rij, waarvan ik het vermoeden had dat ze vrij onschuldig waren. Let dus goed op!

* balsam of Peru

* bergamot

* camphor

* citrus-extract

* cinnamac alcohol

* cinnamon oil

* eucalyptus

* eugenol

* lavendel

* mint

* oak moss

Tekst: foodcoach Noeska Pak

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten