We weten allemaal hoe gezond groenten zijn en dat we per dag voldoende groente moeten eten. Toch is het soms lastig om elke dag aan die 250 gram te komen.

En om je even een idee te geven: 5 opscheplepels gekookte groente bij je avondeten is 250 gram. Maar je hoeft niet alle groente ’s avonds pas te eten. De grote tip om voldoende groente te eten, is om groente verspreid over de dag te eten. Je kunt het in je ontbijt doen, tussendoor eten, bij je lunch en diner. Hieronder staan tips hoe je dat doet!

Ontbijt

  1. Groene smoothie (hier een lekker recept)
    Neem als basis voor je groene smoothie een flinke portie groente. Denk aan spinazie, boerenkool, andijvie, selderij of sla.
  2. Groente pannenkoekjes
    Je favoriete pannenkoekjes nu met groente. Probeer eens pompoen- of courgettepannenkoekjes. Nog steeds lekker zoet, maar dan gezond. En daarnaast heb je je portie groente weer binnen. Ook een tip voor kinderen!
  3. Groente in je havermout
    Heb je weleens van ‘zoats’ gehoord? Dit is courgette in je havermout. Klinkt raar, maar smaakt lekker en je kunt er nog steeds je favorite topping op doen. Of maak een lekker havermoutje met geraspte wortel.
  4. Ontbijt salade
    Je kunt natuurlijk ook een ontbijt salade eten. Houd je meer van zoet in de ochtend? Dan kun je bijvoorbeeld wat aardbeien toevoegen aan je salade.
  5. Ei met groenten
    Groente kun je ook toevoegen aan je gebakken eitje. Of maak een egg wrap en vul deze met bijvoorbeeld paprika, tomaat en spinazie. (Je kan ook deze heerlijke eimuffins maken!)
  6. Sapje
    Een lekker groente sapje in de ochtend met spinazie, wortel of komkommer. Let er wel op dat je ze vers maakt. Je kunt ook een glaasje groentesap naast je ontbijt erbij drinken.

Lunch

  1. Soep
    De tip om wat te doen met restjes groente die je over hebt. Maak er een lekkere groentesoep van. Je kunt natuurlijk ook een pompoen-, courgette-, spinazie- of tomatensoep maken. Dit is tevens gemakkelijk om mee te nemen naar je werk om het daar eventueel op te warmen. (hier een lekker recept voor een soepje)
  2. Groentespread
    Je broodje, rijstwafel of cracker besmeren met zelfgemaakt beleg: hummus met wortel, erwtjesspread of rode bieten spread of een spread met spinazie en noten.
  3. Groente toevoegen
    Je kunt natuurlijk ook een bakje groente toevoegen aan je lunch. Of je broodje, cracker of rijstwafel opleuken met wat groente erop.
  4. Wrap met groenten
    Naast een wrap gemaakt van ei kun je ook een andere wrap eten als lunch met lekker veel groente erin.

Tussendoor

  1. Snackgroenten
    Tussendoor kun je groente eten door een zakje worteltjes, tomaatjes, komkommer, paprika te eten. Dit kun je ook heel makkelijk meenemen naar je werk. Neem wat zelfgemaakte hummus of groentespread voor een lekkere en gezonde dip. Groente is het beste tussendoortje. Het bevat namelijk relatief weinig calorieën en is erg voedzaam.

Diner

  1. Altijd groente
    Probeer altijd wat groente te serveren bij je diner. Of maak een lekkere wok met veel verschillende soorten groente en kleuren.
  2. Salade erbij
    Maak er een gewoonte van door altijd een (kleine) salade te maken bij het diner en varieer. Zo heb je er altijd groente erbij. Heb je over? Dan kun je deze de volgende dag eten als ontbijt of lunch.
  3. Vervangen
    Eet je pasta of lasagna? Dan kun je de pasta en lasagnebladen vervangen door bijvoorbeeld courgette of aubergine. Of vervang een beetje vlees voor extra groente.

Tekst: Tisha den Otter voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten